(S)misao

Spustom do obraćenja

Spustom do obraćenja

Spustom do obraćenja

Danas se premalo govori o životu, a previše o preživljavanju u kojem je središte imati, a ne biti. Mnogi se grčevito bore za novac, posao, za zemlju, za ugled…, a u trenutku smrti ništa od toga ne nose sa sobom. Toliko je čovjek uvjetovan kategorijom posjedovanja i životnog standarda, da nije ni svjestan. Kada dođu životne teškoće, onda se sve ruši poput kule od karata jer se mir, snaga i radost ne mogu »nabaviti« iz ulaganja u ovozemaljske dionice. Dok čovjek koji živi s Bogom, poput sv. Pavla, zna obilovati, ali i oskudijevati, jer je materijalno nešto sporedno u njegovu životu. No, sv. Pavao je prošao svoj put – put obraćenja na koji nas je Isus pozvao već prvog dana korizme.

Crkva jasno, kroz riječ Božju te posipanje glave pepelom, naglašava prolaznost i poziva vjernike na obraćenje. Papa Benedikt XVI. na jednoj od svojih nedavnih audijencija govori upravo u tom kontekstu: »Obratiti se znači ne biti zatvoren u traženju vlastitog uspjeha i položaja, nego dopustiti da nam svaki dan u malim stvarima istina, vjera i ljubav postaju najvažnijima.« Svrha obraćenja i jest bolji život, ali ne u ljudskom ograničenom shvaćanju, već u pravoj slobodi i radosti koju daruje samo Bog.

Doživjeti obraćenje je velika milost, ali bez raspoloživosti i otvorenosti za Božji prolaz kroz naš život obraćenje nije moguće. Kad Bog prolazi kroz život, On prožima svaki djelić ljudskog bića, ide do dna. Njegova Svjetlost obasjava sve ljudske zatvorene i tamne prostore duše, skrivene slabosti, mane i grijehe, Njegov Duh provjetrava sve duhovne ustajalosti, Njegova snaga ruši sve loše temelje i iznova gradi, Njegovo milosrđe zavija rane, a Njegova ljubav sve upravlja. Do obraćenja se uspinje putovima spuštanja. Prava duhovnost počinje odozdo, spuštajući se s brda svoje oholosti te spoznajući istinu o sebi i Bogu koji ljubi čovjeka samo zato što JEST. Obraćenje nije događaj koji se dogodio jednom zauvijek. To je neprestani poziv na prijelaz od običajne na iskustvenu, svjedočku vjeru.

Autor: S. Marija Dijana Mlinarić, karmelićanka BSI

s. Didi Dijana Mlinarić

Preuzeto: Glas Koncila

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current month ye@r day *