(S)misao

Odlučna odlučnost

Odlučna odlučnost

Odlučna odlučnost

U svakom vremenu ima kršćana koji umiru za vjeru – i to je stvarnost koja obuhvaća istinske nasljedovatelje Isusa Krista. S kršćanstvom nema trgovine, ali nažalost to se ne može reći i za sve kršćane. Mnogi ne shvaćaju kako niječući Krista niječu sebe. I to je put u smrt koja ne rađa život.

Prvi najočitiji znakovi tog negativnog umiranja jesu strahovi i depresija. Ljudi žeđaju za pogledom, osmjehom, zagrljajem…, a ne prepoznaju toliku Ljubav koja im se nudi, koja se za svakog čovjeka darovala – do krvi. Kako je moguć taj paradoks?

Mnogi ostaju zarobljeni u svome egoizmu te bježe od Isusova križnog puta jer gledaju samo muku. Lakše je tako – jer se u tom slučaju nikog ne tiče. Neki se kratko sažale, nastave dalje po svojem te ostaju samo na površini emocija. Ali kad čovjek postane duboko svjestan da je glavni motiv Isusove muke, raspeća i smrti upravo ljubav prema svakoj osobi, onda nitko ne može ostati indiferentan. Ta ljubav je neprocjenjiva, skroz besplatna. Nikog ne obvezuje, niti prisiljava, ali jedina spašava i jedina ispunjava. Za tom ljubavlju svi čeznu, ali… mnogo je tih ljudskih ali.

Isus je posvjedočio krvlju da u Njegovoj beskrajnoj ljubavi za svakog povjerenog Mu čovjeka nema apsolutno nikakvog ali. Ni u dane kad su Ga dočekivali kao kralja, ni u dane kad su ga lažno optuživali, bičevali, razapinjali… pa ni danas. Ni u jednom trenu On ne isključuje iz Svog plana spasenja i one koji Mu čine zlo. Njegovu ljubav ne uvjetuje dobro ili loše ponašanje ljudi, već činjenica da su Božja djeca koju Mu je povjerio Otac.

Nasljedovatelji Isusa Krista trebaju biti odlučni i spremni na umiranje: prvo onom svom ali, zatim sebi, kalkulacijama i ljudskim obzirima. Treba biti spreman na gubitke – prijatelja, radnog mjesta, kuće. Treba biti spreman na provokacije… To je križni put, svakome na drugačiji način prije ili kasnije u njegovoj dotičnoj situaciji. I ne gubiti nadu već odlučnom odlučnošću ići naprijed. Križ nije cilj. On je samo put na kojem ni jedan Isusov miljenik nije sâm na putu prema novom životu – uskrsnuću.

Autor: S. Marija Dijana Mlinarić, karmelićanka BSI

s. Didi Dijana Mlinarić

Preuzeto: Glas Koncila

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current month ye@r day *