Upoznaj Karmel

2. susret mladih sa sv. Ivanom od Križa

2. susret mladih sa sv. Ivanom od Križa

2. susret mladih sa sv. Ivanom od Križa

29. listopada 2013. odražan je drugi susret uvođenja mladih u duhovni život kroz Duhovni spjev sv. Ivana od Križa pod nazivom “Postani čovjekom-postajući jedno s Bogom.

U drugom susretu obrađena je tema askeze. Susret je započeo projekcijom scenskog uratka „United colors of soul“, realiziranog od strane Mladih Karmela Božanskog Srca Isusova koji slikovito predstavlja bogoslovne kreposti nužne za duhovni život. U nastavku je uslijedilo predavanje i euharistijsko klanjanje. U predavanju je br. Dražen Marija objasnio nužnost zalaganja na putu kreposti, molitve i odricanja za duhovni rast. Raznovrsne i zahtjevne zapreke svijeta, tijela i đavla koje se pojavljuju na putu ka sjedinjenju s Bogom pobjeđuju se jedino odlučnim usmjerenjem prema Isusu Kristu u snazi vjere, nade i ljubavi te se postiže sloboda i čvrstoća srca nužna za cjelovitu ljudsku zrelost.

Foto galeriju pogledajte ovdje.

Tumačenje 2. ikone (3. strofa Duhovnog spjeva)

III

Tražeći dragu ljubav
Brda i doli imam na domaku.
Ne berući cvijet ubav,
Zvijer prezirući svaku
Probit ću granice i stražu jaku.

Kratko tumačenje:
Duša mi gori čežnjom za Tobom, Ljubljeni. Htjedoh Te dosegnuti jecajima i očekujući pomoć drugih… No, Ti više cijeniš da se sam trgnem i na put krenem. Zato ustajem, dižem se iz mrtvila i blata, što mi vrijede ugode tijela i ugled svijeta? Isuse, Tebe tražim i živim da Te nađem i nitko me zaustaviti neće! Zanosi me visina kreposti, a učvršćuje pokorni trud:
kajem se, znojim i uspinjem, postim i sanjam, odričem se i Božje Otajstvo motrim. Svijet reži poput zvijeri: „Ostat ćeš ponižen i sam, nikad više uživati!“ Izvana zli jezici, iznutra napasti čudne, ali Ti kažeš: „Ne boj se!“

Podli demoni izokreću tijelo i svijet i hoće zapriječiti put, ali u ruci stišćem Tvoj Križ, ponizno molim, borim se i pobjeđujem zlo! Tijelo se buni i zarobljava, tisuću prohtjeva ima, ali ja odlučujem: Ne! Ništa, ništa, nikakvi konopi, spone i okovi! Sloboda duha!

Život nije u novcu, varljivom užitku i snenoj utjehi. Život si Ti, Kriste Gospode! Tko je blizu Tebi blizu je  Vatri i gori! Ne leži u tami, kaljuži grijeha i jada. Ne! Ona se ustaje i odvažno bori. Bez straha nezaustavljivo plovi s razapetim jedrima vjere, nade i ljubavi. Srce slobodno, jako i gorljivo.Tko će ga zaustaviti?!

1 komentar na “2. susret mladih sa sv. Ivanom od Križa
    Pingback: Postani čovjekom – postajući jedno s Bogom | Mladi Karmela Božanskog Srca Isusova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current month ye@r day *