Upoznaj Karmel

3. susret o sv. Ivanu od Križa: Stvorenja – odsjaj Stvoritelja

3. susret o sv. Ivanu od Križa: Stvorenja – odsjaj Stvoritelja

3. susret o sv. Ivanu od Križa: Stvorenja – odsjaj Stvoritelja

U seriji sustavne duhovne izgradnje mladeži pod geslom “Postani čovjekom postajući jedno s Bogom” u utorak 19. studenoga u remetskome Karmelu održan je treći susret posvećen temi “Putem stvorenja do Stvoritelja”. U uvodnoj radionici mladi su modelirali najupečatljivije oblike stvorene stvarnosti u vlastitom iskustvu i tako se pripravili za poruku naučitelja Crkve sv. Ivana od Križa o ulozi stvorenja na asketsko-mističnome putu prema sjedinjenju s Bogom.

Na koji način su stvorenja most do Stvoritelja, koja je uloga Krista – vječne Očeve Riječi i Mudrosti u odnosu na nastanak i raznolikost stvorenoga, kako se u povjerenju i zaljubljenosti u Krista svemir otkriva na novi način – pitanja su o kojima je govorio br. Dražen Marija Vargašević kroz tumačenje pjesništva, proze i ikonografije. “Jedino vjernička zagledanost u Krista ‘po kojemu je sve i za kojega je sve’ te ispravno razlikovanje između naravi stvorenja, kao i između stvorenja i Stvoritelja, omogućuje odnošenje sa stvorenjem u istini i slobodi”, istaknuo je. Pritom je istaknuta i stvorenjska narav čovjeka u različitosti muškarca i žene te osobno ispunjenje koje se rađa iz prihvaćanja vlastite muškosti i ženskosti te braka kao punine njihova slobodnoga komplementarnog odnosa: “Htjeti mijenjati narav stvorenja vodi ka neredu i izopačenosti”. Pored toga predstavljena je dragocjenost i originalnost kršćanskoga pogleda na kozmos u odnosu na drugačiju kozmologiju i antropologiju u new-age duhovnostima. Slobodni osobni odnos s kršćanskim Bogom ljubavi, znanje o vlastitom početku i jasna nada o cilju daju čovjeku dostojanstvo i radost, dok nejasne new-age ideje o neosobnoj energiji i utapanju života u novim inkaranacijama razosobljuju i degradiraju čovjeka. Kršćanska mistika pročišćena Kristovim križem omogućuje sretnije iskustvo svemira od panteizma i agnostičke ekologije. U njoj stvorenje postaje prozračno u odnosu na Božju osobnu ljepotu i stvarateljsku razigranost.

Završni dio susreta posvećen je euharistijskom klanjanju u animaciji s. Maje Pavle Bašić na kojemu su sudionici Euharistijskome Kristu poklonstveno prinijeli svoje modele uz meditaciju nadahnutu mislima Pierra Teilharda de Chardina o kozmičkoj liturgiji.
Sljedeći susret u ovom nizu održat će se 10. prosinca u 20 sati u Karmelu na zagrebačkom Vrhovcu, a bit će posvećen kulminaciji čežnje za sjedinjenjem s Kristom.

Tekst preuzet s: IKA

Galeriju fotografija sa susreta pogledajte ovdje.

Tumačenje 3. ikone (4. i 5. strofa Duhovnog spjeva)

IV

Šume gustog drveća,
Što moj vas dragi tu rukom postavi;
O, sagu šarnog cvijeća
Na zelenoj postavi,
Kazujte što sve vam lijepa ostavi.

V
On raznoseć milinu
Šumama prođe raskošan dobrotom;
Gled lije mu vedrinu:
Lik njegov sve je po tom
Neprolaznom zaodio krasotom.

Kratko tumačenje

Stvorenja – odsjaj Stvoritelja

Duša vjeruje, ufa se i ljubi i u slobodnoj čežnji za Isusom hita naprijed. Pred njom je raskošna ljepota stvorena svijeta, ali duša se ne zadovoljava estetikom i ekologijom. U čežnji za Isusom, izvorom ljepote, ona se ne da očarati ni jednim stvorenjem, a opet joj svako živo i neživo biće u svemiru, sve vidljivo i nevidljivo služi kao put do Ljubljenoga. On je ostavio svoj trag, potpis, poljubac u svemu što postoji. Sve govori, glasa se ili tiho pokazuje na Isusa Krista „radi kojega je sve i po kojemu je sve“.

Za razliku od New age-a koji zaboravalja osobnoga Boga te stvorenje smatra dijelom bezličnog i konfuznog „božanskog“ (panteizam), u kršćanstvu je jasno tko je Bog, a tko nije. No baš kroz istinu da nijedno stvorenje nije Bog i da mu se ne treba klanjati blista veliko dostojanstvo stvorenja i ona postaju put do Stvoritelja, do radosnog susreta s beskrajno kreativnim,
osobnim Bogom punim ljubavi. Po snazi Križa gasi se lažni sjaj idola i kršćanin uživa u istini o stvorenjima, o svojoj ženstvenosti i muškosti, o prirodi i kozmosu.

Poklonstveno gledajući u Kristov lik – u svemu razaznaje njegov odsjaj i jeku. Sve dok jednom – sjedinjenji s Njim – ne mognemo u punini motriti ljepotu svega stvorenoga, onako kako se ona ocrtava u sjaju Njegovih zjenica.

1 komentar na “3. susret o sv. Ivanu od Križa: Stvorenja – odsjaj Stvoritelja
    Pingback: Postani čovjekom – postajući jedno s Bogom | Mladi Karmela Božanskog Srca Isusova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current month ye@r day *