(S)misao

1. Satovi muke Gospodnje: Isus pere noge učenicima

1. Satovi muke Gospodnje: Isus pere noge učenicima

1. Satovi muke Gospodnje: Isus pere noge učenicima

“Sad je vrijeme milosti!”

Razmatranja o satovima muke Gospodnje kao duhovni poticaj za korizmeni hod s Isusom pripremili su vam Mladi Karmela BSI – Zagreb. Meditacije nad biblijskim tekstovima obuhvaćaju 24 sata Isusove muke od Posljednje večere do polaganja u grob. Svaki sat muke prati i duhovni zadatak dana i obogaćen je duhovnom misli jednog karmelskog sveca.

1.) 18:00 h – Isus pere noge učenicima 

Bijaše pred blagdan Pashe. Isus je znao da je došao njegov čas da prijeđe s ovoga svijeta Ocu, budući da je ljubio svoje, one u svijetu, do kraja ih je  ljubio. I za večerom je đavao već bio ubacio u srce Judi Šimuna Iškariotskoga da ga izda. A Isus je znao da mu je Otac sve predao u ruke i da je od Boga izišao te da k Bogu ide pa usta od večere, odloži haljine, uze ubrus i opasa se. Nalije zatim vodu u praonik i počne učenicima prati noge i otirati ih ubrusom kojim je bio opasan. Dođe tako do Šimuna Petra. A on će mu: „Gospodine! Zar ti da meni pereš noge?“ Odgovori mu Isus: „Što ja činim, ti sada ne znaš, ali shvatit ćeš poslije.“ Reče mu Petar: „Nećeš mi prati nogu nikada!“ Isus mu odvrati: „Ako te ne operem, nećeš imati dijela sa mnom.“ Nato će mu Šimun Petar: „Gospodine, onda ne samo noge, nego i ruke i glavu!“ Kaže mu Isus: „Tko je okupan, ne treba drugo da opere nego noge – i sav je čist! I vi ste čisti, ali ne svi!“ Jer znao je tko će ga izdati. Stoga je i rekao: „Niste svi čisti.“ Kad im dakle opra noge, uze svoje haljine, opet sjedei reče im: „Razumijete li što sam vam učinio? Vi me zovete Učiteljem i Gospodinom. Pravo velite jer to i jesam! Ako dakle ja – Gospodin i Učitelj – vama oprah noge, treba da i vi jedni drugima perete noge. Primjer sam vam dao da i vi činite kao što ja vama učinih.“ „Zaista, zaista, kažem vam: nije sluga veći od gospodara niti poslanik od onoga koji ga posla. Ako to znate, blago vama budete li tako i činili!“ (Iv 13, 1-17)

Meditacija

Isus nas sve ljubi. Neizmjerna je njegova ljubav. Ljubi nas do kraja. Pokazuje to i primjerom pranja nogu svojim učenicima. U trenutku kada zna da je stigao njegov čas, uzima praonik i poput grešnice koja njemu pere noge svojim suzama, tako i on poput sluge pere noge svojim učenicima. Tim činom želi se približiti ljudima i dati im do znanja da je njihov Prijatelj. Učenici to ne shvaćaju. Oni ga doživljavaju kao Učitelja i Pomazanika. Isus ih ovim činom iznenađuje. Petar negoduje. Negoduje kao što bi i mi možda negodovali. Ne želimo se prepustiti Bogu. Ali Petar se ipak prepušta. Isus daje primjer, još jedan naputak kako biti njegov. On je došao oprati nama noge, poslan od Oca. A Isus šalje i nas da peremo noge jedni drugima. I donosimo Isusa svima kojima je potreban. Živimo i mi potaknuti primjerom koji nam Isus daje. Ljubimo! Neizmjerno ljubimo!

Robert G.

Duhovni zadatak:

Po mogućnosti, posjeti bolesnu osobu. Donesi joj Isusa, oraspoloži je, zagrli i poljubi. Ukoliko nisi u mogućnosti, posebno moli za bolesne.

“Gdje nema ljubavi, donesi ljubav i dobit ćeš ljubav.” sv. Ivan od Križa

1.) 18:00 h – Isus pere noge učenicima 

2.) 19:00 h – Isus daje svoje Tijelo i Krv za hranu i piće 

3.) 20:00 h – Isus moli na Maslinskoj gori, krvlju se znojeći 

4.) 21:00 h – Isus izdan od Jude i uhvaćen od Židova 

5.) 22:00 h – Isus svezan i odveden do Ane

6.) 23:00 – Isus odveden do velikog svećenika Kajfe

7.) 24:00 h – Isus zlostavljan i zatvoren kod Kajfe

8.) 01:00 h – Isus popljuvan, izudaran i ismjehivan u pretoriju

9.) 02:00 h – Isus triput zanijekan od Petra

10.) 03:00 h – Isus okrivljen od lažnih svjedoka

11.) 04:00 h – Isusa žele po svaku cijenu ubiti

12.) 05:00 h – Isus, svezan, doveden pred Pilata

13.) 06:00 h – Isusa Herod pokazuje u bijeloj haljini podrugljivoj svjetini

14.) 07:00 h – Isus postavljen do Barabe

15.) 08:00 h – Isus okrutno bičevan

16.) 09:00 h – Isus krunjen trnovom krunom

17.) 10:00 h – Isus od Pilata osuđen na raspeće

18.) 11:00 h – Isus nosi teški križ

19.) 12:00 h – Isus pribijen na križ

20.) 13:00 h – Isus nam daje Mariju za Majku

21.) 14:00 h – Isus napojen octom i žuči

22.) 15:00 h – Isus umire na križu – sat milosrđa

23.) 16:00 i 17:00 h – Isus skinut s križa i položen u grob

Kategorija (S)misao, Vrt duše

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current month ye@r day *