(S)misao

8. Satovi muke Gospodnje: Isus popljuvan, izudaran i ismjehivan u pretoriju

8. Satovi muke Gospodnje: Isus popljuvan, izudaran i ismjehivan u pretoriju

8. Satovi muke Gospodnje: Isus popljuvan, izudaran i ismjehivan u pretoriju

01:00 h – Isus popljuvan, izudaran i ismjehivan u pretoriju

 „Tada su mu pljuvali u lice i udarali ga, a drugi ga pljuskali govoreći: „Proreci nam, Kriste, tko te udario?“ (Mt 26, 67)

A ljudi koji su Isusa čuvali udarajući ga poigravali se njime i zastirući mu lice, zapitkivali ga: „Proreci tko te udario!“ I mnogim se drugim pogrdama nabacivali na nj.“ (Lk 22,63-65)

Meditacija

„Proreci mi, Kriste, tko Te udario?“ Nisam li ja onaj koji Ti tako često pljuje u lice, koji Te udara svojim mislima, riječima i djelima, a zapitkujem se: „Tko Te udario?“ Zasljepljen svojim egoizmom i onim velikim „samo JA“ vidim i osuđujem ljude koji krivudaju na putu života, a ne vidim kako sam ja već možda i skrenuo s onog pravog puta. Nisam li ja taj koji Te zaziva samo kad je potrebno, a čim se sreća nasmiješi hedonistički uživam u blagodatima materijalizma i konzumističkog društva. Ja „pravedni farizej“ smatram se velikim čovjekom, onim koji brine za druge, jer svaku nedjelju, sjedeći u prvim redovima, stavim koju kovanicu u košaricu i smatram kako sam time zadovoljio svoju „kršćansku“ dužnost. Bitno mi je da vidim i da sam viđen, a i smatraju me dobrim čovjekom pa čega da se bojim. Kriste, nisam li ja taj koji zaslužuje raj?!

A Ti mi progovaraš: Ti si taj koji si me izdao, popljuvao, koji me ranjavaš svaki dan, koji zatvaraš svoja vrata preda mnom, koji nemaš vremena za mene jer je na TV-u utakmica ili kakva serija koju ne smiješ propustiti, koji si zarobljen svojom vanjštinom, a nutrina ti vapije za ispunjenjem. Ti si taj koji se praviš da me ne poznaješ pred ljudima koji me ne priznaju ili me ismijavaju. Ti si taj koji ne vidi mene u svome bližnjemu jer više misliš na samoga sebe. Ali, Isuse, tko će mi pomoći ako ne Ti?! Prepoznajem da se ovim poniženjem spuštaš do moje izranjene ljudskosti da obnoviš moje istinsko dostojanstvo – Tvoju sliku u meni, u svakom čovjeku.

Suzana A.

Duhovni zadatak:

Prepoznaj Isusa u bližnjima. Učini danas gestu/djelo milosrđa prema osobi koju inače ostavljaš negdje sa strane.

 „Promatraj Njegovo klanjanja vrijedno Lice! Promatraj te rane! Gledaj Isusa u njegovo Lice! Tu ćeš vidjeti koliko nas ljubi!“  sv. Mala Terezija

 

Kategorija (S)misao, Vrt duše
1 komentar na “8. Satovi muke Gospodnje: Isus popljuvan, izudaran i ismjehivan u pretoriju
    Pingback: 1. Satovi muke Gospodnje: Isus pere noge učenicima | Mladi Karmela Božanskog Srca Isusova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current month ye@r day *