(S)misao

12. Satovi muke Gospodnje: Isus, svezan, doveden pred Pilata

12. Satovi muke Gospodnje: Isus, svezan, doveden pred Pilata

12. Satovi muke Gospodnje: Isus, svezan, doveden pred Pilata

05:00 h – Isus, svezan, doveden pred Pilata

 

I ustade sva ona svjetina. Odvedoše ga Pilatu i stadoše ga optuživati: „Ovoga nađosmo kako zavodi naš narod i brani davati caru porez te za sebe tvrdi da je Krist, kralj.“ Pilat ga upita: „Ti li si kralj židovski?“ On mu odgovori: „Ti kažeš!“ Tada Pilat reče glavarima svećeničkim i svjetini: „Nikakve krivnje ne nalazim na ovom čovjeku!“ No oni navaljivahu: „Buni narod naučavajući po svoj Judeji,počevši od Galileje pa dovde!“ Čuvši to,Pilat propita da li je taj čovjek Galilejac. Saznavši da je iz oblasti Herodove, posla ga Herodu, koji i sam bijaše onih dana u Jeruzalemu.“ (Lk 23, 1-7)

 

Meditacija

Sva ona svjetina… Kako u srž pogađa evanđelist Luka, nazivajući „svjetinom“ one koji su između Boga i bogatstva odabrali služiti ovome drugome, prezirući Prvo i Jedino. Doista, ono što ljubiš, to i postaješ…

Poncije Pilat bio je prefekt rimske provincije Judeje i time je imao zadatak održavati red u provinciji  i upravljati njome sudbeno i ekonomski. Židovski veliki svećenici došli su pred Pilata iznoseći optužbu kako se Isus naziva „kraljem židovskim“ i time postaje „prijetnja“ rimskoj vlasti. Kako saznajemo iz spisa povjesničara Josipa Flavija i Filona, za Židove je Pilat bio predstavnik omražene rimske okupacijske vlasti, no upravo su veliki svećenici to prepoznali kao put do ostvarenja njihova cilja. Pilat je, stoga, bio prisiljen baviti se procesom koji je pokrenut protiv našega Gospodina, jer odbijanje suđenja ili pak presuda koja ne bi išla „niz dlaku“ židovskome narodu, dovela bi do velikog židovskog ustanka i vjerojatno do svrgnuća Pilata s dužnosti, jer nije uspio održati „red svijetu“.

Slijedi, dakle, proces u kojem Pilat pokušava naći istinitost optužbe što se iznosi protiv Isusa, u kojem on zapravo vodi unutarnju bitku – priznati Istinu pred kojom stoji i koja daje smislenost njegovog postojanja, koja daje puninu njegovome biću ili se podložiti svijetu, pristati uz laž kako bi se zadržala titula kojom se pokušava odrediti, pristajući uz bogatstvo kojemu služi svijet. Pilat pita Isusa: „Ti li si kralj židovski?“  Isus odgovara: „Ti kažeš!“  Potom Pilat izlazi pred svjetinu i priznaje:  „Nikakve krivnje ne nalazim na ovom čovjeku!“ Kako to da ne nalazi nikakve krivnje? Zar mu Isus jasno odgovora? Priznanje da u ovom čovjeku nema krivnje nije moglo poteći iz ovakvog Isusovog odgovora, jer ono nije uopće jasno. Ovakvo priznanje moglo je poteći samo iz duboke svijesti da Krist jest Istina.

No, narod prezreše takvu Istinu, stoga počeše navaljivati da onaj koji je bio zadužen da svijetu prosuđuje istinu, svjedoči lažno. Pilat se pokušao nagoditi s narodom, pokušavši da se Istinu kazni, no ne da je se i usmrti. No, oni nisu popuštali, želeći smaknuti Onog kojeg nisu prepoznali. Što bismo mi toga Velikoga Petka učinili? Kome se priklonili: Božjem glasu u savjesti ili svjetini?

Eva Š.

Duhovni zadatak:

Pokušajmo, u ispitu savjesti današnjega dana, na papir staviti sve one situacije u kojima niječemo Istinu, ne želeći da Isus bude Kralj nad nama, već je se sramimo zbog svijeta, zbog toga što pristajemo uz lažna bogatstva bojeći se da ćemo izgubiti nešto, ne shvaćajući da najviše gubimo kad ostavljamo Isusa.

„Tko traži istinu, traži Boga bio toga svjestan ili ne.“ sv. Edith Stein

 

 

 

Kategorija (S)misao, Vrt duše
1 komentar na “12. Satovi muke Gospodnje: Isus, svezan, doveden pred Pilata
    Pingback: 1. Satovi muke Gospodnje: Isus pere noge učenicima | Mladi Karmela Božanskog Srca Isusova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current month ye@r day *