(S)misao

13. Satovi muke Gospodnje: Isusa Herod pokazuje u bijeloj haljini podrugljivoj svjetini

13. Satovi muke Gospodnje: Isusa Herod pokazuje u bijeloj haljini podrugljivoj svjetini

13. Satovi muke Gospodnje: Isusa Herod pokazuje u bijeloj haljini podrugljivoj svjetini

06:00 h – Isusa Herod pokazuje u bijeloj haljini podrugljivoj svjetini

 

„A kad Herod ugleda Isusa, veoma se obradova jer ga je već odavna želio vidjeti zbog onoga što je o njemu slušao te se nadao od njega vidjeti koje čudo. Postavljao mu je mnoga pitanja, ali mu Isus uopće nije odgovarao. A stajahu ondje i glavari svećenički i pismoznanci optužujući ga žestoko. Herod ga zajedno sa svojom vojskom prezre i ismija: obuče ga u bijelu haljinu i posla natrag Pilatu. Onoga se dana Herod i Pilat sprijateljiš, jer prije bijahu neprijatelji.“ (Lk 23, 8-12)

 

Meditacija

Isusa ismijava Herod, namjesnik Judeje. Optužuje ga i izruguje mu se. Ne prestaje pričati. Ali Isus šuti. Ne odgovara na provokacije i postavljena pitanja. Podnosi sve uvrede i laži. A Herod traži od njega čudo. Traži dokaz da je On Sin Božji, da je On Bog. Isus sve to kreposno podnosi. Koliko puta mi nešto tražimo od Isusa? Koliko često samo mi pričamo. Razvijamo monolog. Ne dopuštamo Isusu da nam nešto kaže. Ne želimo ga slušati. Ali Isus i dalje stoji pred nama. I čeka da završimo monolog. Isprazne riječi izlaze iz naših usta. Kada ćemo prestati pričati? Kada ćemo početi slušati? Tražimo čudo od Isusa, a najveće Čudo je pred nama. Čudo stoji i čeka da mi završimo. Stoji u bijeloj haljini. Predstavlja čistoću, nevinost, vječnu radost spasenja po Isusovoj krvi. Jesmo li napokon spremni ušutjeti? Prepustiti se Nevinom Janjetu kojega lažno optužuju, i Herod i glavari svećenički i pismoznanci i svjetina. Dopustimo Isusu da nam odgovori, dopustimo Isusu da nam kaže riječ utjehe i spasenja. Isus to želi. I pokazuje nam kako. Ponizimo se, naučimo šutjeti i slušati.

Robert G.

 

Duhovni zadatak:

Pronađi danas barem pola sat za trenutke molitvene sabranosti i šutnje. Otiđi u crkvu pred Svetohranište ili se povuci na neko tiho i samotno mjesto. Dođi blizu Isusu, probudi pozornost srca za Njega, gledaj ga u vjeri, moli za dar slušanja i omogući mu da ti progovori u tišini srca.

U tome ti može pomoći nježno ponavljanje Božje riječi u srcu: „Smiri se pred Gospodinom i Njemu se nadaj“ (Ps  37,7).

 

„Samo u šutnji duša čuje i razabire Riječ.“  sv. Ivan od Križa

Kategorija (S)misao, Vrt duše
1 komentar na “13. Satovi muke Gospodnje: Isusa Herod pokazuje u bijeloj haljini podrugljivoj svjetini
    Pingback: 1. Satovi muke Gospodnje: Isus pere noge učenicima | Mladi Karmela Božanskog Srca Isusova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current month ye@r day *