(S)misao

15. Satovi muke Gospodnje: Isus okrutno bičevan

15. Satovi muke Gospodnje: Isus okrutno bičevan

15. Satovi muke Gospodnje: Isus okrutno bičevan

08:00 h – Isus okrutno bičevan

 

„Tada im pusti Barabu, a Isusa, izbičevana, preda da se razapne. (Mt 27, 26)

Tada Pilat uze i izbičeva Isusa.“ (Iv 19, 1)

 

Meditacija

Jesmo li svjesni što je Isus učinio za nas? On se nije pravdao pred Pilatom. Šutio je i imao povjerenja u Očevu volju, samo se predao. Podnio je muku, udarce po svom tijelu za nas, za svakoga od nas jer nas ljubi i voli takve kakvi jesmo. Isus je podnio muku prije nego što si se rodio. Mislio je na svakoga od nas. Koliko puta se ti Njega sjetiš? On je stalno tu, iznova i iznova trpi udarce zbog naših grijeha. Tko je toliko spreman trpjeti za nas osim Isusa koji nas bezuvjetno ljubi i čeka nas uvijek ako slučajno zalutamo. Ma kakav grijeh bio, i prije nego ga učiniš, On to zna. Ti si njemu važan čovječe, ima zapisan tvoj život u svom dlanu i ima velike planove s tobom. Samo mu se trebaš prepustiti, neka te vodi. „Samo“,  kad bi to „samo“ bilo tako lako. Nitko nikada nije rekao da je lagano, ali nitko nije rekao da se ne isplati! Treniraj se, vježbaj svoju narav, imaj povjerenja u Njega!

Obično smo mi ti koji okrećemo leđa Gospodinu, On je tu uz nas uvijek. Nije sramota biti grešan, samo si čovjek, ali je važno svaki put ići naprijed prema Njemu. Njemu u zagrljaj, tamo gdje nas čeka raširenih ruku, kao otac izgubljenog sina. U tom krilu ima mjesta za sve! Sigurno te netko nekada povrijedio u životu ili si ti nekoga povrijedio i to je ostavilo duboki trag u tebi, kao što su i duboke Isusove rane na leđima od bičevanja. Ne boj se to reći Isusu, On je tu uz tebe, sluša te. Moli Gospodina da ti udijeli milost praštanja kako bi mogao oprostiti onima koji su te povrijedili. Smiri se sada u ovom trenutku i pogledaj na križ.  Vjerujem da ti je sada sve jasno koliko nas je Isus ljubio, ljubio nas je do kraja. Isus nas ljubi do kraja i oprašta svima onima koji su ga lažno optužili i razapeli. Mislim da bi svatko od nas trebao barem jednom u danu zastati i pitati se kako podnosimo to „bičevanje“ u svakodnevnom životu? Slijedimo li Isusa?

Iva B.

 

Duhovni zadatak:

Razmatraj danas 10-ak minuta o muci koju je Isus podnio pod udarcima biča, moleći za milost da Ga ti svjesno ne ranjavaš udarcima niti najmanjih grijeha te da i ti možeš strpljivo podnositi udarce života.

Na tu nakanu čini danas pokoru kako ti je moguće, npr. uskrati si nešto od hrane ili svojih udobnih navika.

 

„Ako ste u nevoljama ili tužne, pogledajte Ga (…) privezana uza stup, puna boli, cijeloga tijela izmrcvarenoga zbog toga što vas toliko ljubi; koliko li trpi, gonjen od jednih, pljuvan od drugih, zanijekan od svojih prijatelja, napušten od njih, bez ikoga tko bi se zauzeo za Njega, promrzao od zime, potisnut u takvu samoću da se uzajamno možete tješiti.“ sv. Terezija Avilska

Kategorija (S)misao, Vrt duše
1 komentar na “15. Satovi muke Gospodnje: Isus okrutno bičevan
    Pingback: 1. Satovi muke Gospodnje: Isus pere noge učenicima | Mladi Karmela Božanskog Srca Isusova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current month ye@r day *