(S)misao

16. Satovi muke Gospodnje: Isus krunjen trnovom krunom

16. Satovi muke Gospodnje: Isus krunjen trnovom krunom

16. Satovi muke Gospodnje: Isus krunjen trnovom krunom

09:00 h – Isus krunjen trnovom krunom

 

„Vojnici ga odvedu u unutarnjost dvora, to jest u pretorij, pa sazovu cijelu četu i zaogrnu ga grimizom; spletu trnov vijenac i stave mu na glavu te ga stanu pozdravljati: „Zdravo, kralju židovski!“ I udarahu ga trskom po glavi, pljuvahu po njemu i klanjahu mu se prigibajući koljena. A pošto ga izrugaše, svukoše mu grimiz i obukoše mu njegove haljine.“  (Mk 15, 16-20)

 

Meditacija

Nije On zaslužio takvu krunu, nije ništa od svega toga zaslužio. Služio je Ocu, vršio je Očevu volju, ali su ga svejedno ismijali. Stavili su mu krunu od trnja koje je napravilo duboko urezane rane na glavi. Udarali su ga trskom, pljuvali po njemu, izrugali mu se. Zamisli kolika je to bol? Isus sve strpljivo podnosio kao žrtvu za nas ljude. Sigurno smo se i mi našli u takvim situacijama kada su nas ismijali, pa i omalovažavali zato što smo vjernici, zato što smo Njegovi. Samo najsnažniji ostaju uz Njega, usprkos svemu! Nemoj dopustiti da te takve stvari udalje od Njega! Prisjeti se što je On sve pretrpio zbog tebe! Hoćeš li sad pokleknuti i slijediti ono svjetovno, ono isprazno? Nadam se da nećeš, ostani uz Njega i iscjelit će tvoje rane i dat će ti snage za novi početak. Ispunit će te svojom ljubavlju bez koje više nećeš moći živjeti.

Vjerujem da je svatko od nas barem jednom dobio ovakvu krunu. Kako je ti nosiš? Nosiš li ju kao Isus ili ju uopće ne nosiš? Izbjegavaš li tu krunu?  Isus se nije svađao s vojnicima, nije im rekao niti jednu riječ koja bi njih povrijedila, nije izbjegavao tu krunu, samo je šutio. Šutimo li mi kada nas ljudi ponize ili uvrijede? Promisli koliko nepotrebnih i ispraznih riječi govoriš iz dana u dan. Prešuti nepotrebne komentare koje želiš uputiti nekome, zaobiđi sva ta komentiranja i ogovaranja. Nepotrebni komentari ti ne pomažu samo te udaljavaju od Isusa i ranjavaju! Ti mali grijesi su kao sitni kamenčići, ali ako se vozimo na rolama i ti sitni kamenčići mogu nas srušiti. Veće lako primijetimo pa zaobilazimo, ali i one sitne treba primjetiti. Pokušajmo od sada uzeti tu bodljikavu krunu na svoju glavu, bez  izgovora, i nositi je baš kao što ju je On nosio.

Iva B.

 

Duhovni zadatak:

Moli danas za krepost poniznost ponavljajući što češće srelovitu molitvu: Isuse blaga i ponizna srca, učini srce moje po Srcu Tvome!  

 

„Ustrajnost i strpljivost kruni Bog svojim blagoslovom.“ bl. Marija Terezija od sv. Josipa

Kategorija (S)misao, Vrt duše
1 komentar na “16. Satovi muke Gospodnje: Isus krunjen trnovom krunom
    Pingback: 1. Satovi muke Gospodnje: Isus pere noge učenicima | Mladi Karmela Božanskog Srca Isusova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current month ye@r day *