Vijesti

SHKM Dubrovnik 2014

SHKM Dubrovnik 2014

SHKM Dubrovnik 2014

Svake 2 godine na razini Hrvatske održavaju se nacionalni susreti katoličke mladeži. Ove godine se održao deveti po redu i to 26. i 27. 04. 2014. u Dubrovniku. Sudjelovalo je 35 000 mladih iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te mladi hrvati iz katoličkih misija u inozemstvu.
Naravno sudjelovali su i Mladi Karmela BSI. Još na početku godine mi sestre smo izrazili želju kako bi išli kao jedna grupa što su naši mladi iz zajednica Zagreb, Strmec i Hrvatski Leskovac oduševljeno prihvatili.
Nakon cjelogodišnje pripreme došao je konačno i dan polaska. 25. 04. 2014. u 21 sat krenula su 3 busa puna mladih koji se okupljaju u duhu Karmela BSI. Noćna vožnja je prošla jako brzo. Mladi su bili spremni za susret sa Bogom, sa sobom i sa drugima, bili su spremni na žrtvu koja je sastavni dio hodočašća i na živo zajedništvo. Kako bi si međusobno pomogli svatko je izvukao jedno ime i kroz cijeli vikend je bio anđeo dotičnoj osobi. Pisali smo svoje nakane i zahvale koje su se stopile u velikom zajedništvu mladih u Dubrovniku.
Na našu veliku radost uspjeli smo doći prerano i bili smo sretnici koji su uspjeli ući u grad, nešto vidjeti, sudjelovati u pretprogramu koji se održavao po cijelom gradu. Radost je bila velika unatoč kiši koja je padala gotovo cijeli dan. Svi mladi su pokisli do kože, ali se pjesma, molitva i program nisu prekidali.
U 14 sati u subotu iz katedrale je krenuo Križ mladih prema luci Gruž gdje je bilo centralno misno slavlje. Svi su mladi u velikoj procesiji krenuli za križem.
„Bog nas nije stvorio kao robove, On nas uvijek ljubi, ne pamti naše grijehe, sve oprašta i zaboravlja. On nas ljubi neovisno o tome kakvi smo, i uvijek nas iznova oslobađa. Isus nikoga ne prisiljava na vjeru, ali uvijek nudi sebe“, poručio je mons. Mato Uzinić u svojoj homiliji okupljenim mladima na svetoj Misi koja je započela u 17 sati, te nadodao kako nas je Gospodin oslobodio i darovao slobodu koju valja iskoristiti za dobro. Pozvao je mlade da na svijet i na Crkvu ne gledaju kao na nešto tuđe, već da prepoznaju svoju ulogu aktivnih članova društva i Crkve, dok je biskupe i svećenike pozvao da širom otvore vrata laičkom angažmanu mladih.
Nakon sv. Mise uputila se naša brojna karmelska ekipa prema župi sv. Petra na Boninovo. Umorni, iscrpljeni i mokri pronašli smo snage za sat vremena penjanja uzbrdo kako bi došli do prave lokacije gdje su nas organizatori podijelili u obitelji. Našoj sreći nije bilo kraja kada smo konačno stigli, a dojmovi ama baš svih 136 sudionika naše karmelske grupe su više nego odlični. Dubrovčani su uistinu otvorili, ne samo svoje apartmane i domove, već i svoja srca.
U nedjelju u 10 sati smo imali sv. Misu na nogometnom igralištu koju je predvodio šibenski biskup mons Ante Ivas. Prekrasno zajedništvo, predivan dan u zajedništvu s Isusom prebrzo je prošao. Jurili smo svi na ručak u naše obitelji, vremena je svima bilo premalo, ali u 14 sati busevi su zapalili svoje motore i krenuli pravac Zagreba. Atmosfera u busevima je bila nezaboravna, protkana pjesmom i molitvom, radosnim pogledima i osmjesima mladih ljudi koje je dotaknuo Gospodin.
Idući susret hrvatske katoličke mladeži održat će se u Vukovaru 2017. Na tu vijest prolomio se pljesak i pokoja suza jer to je naš najveći hrvatski grad patnik i heroj.
s. Marija Dijana

Fotogalerija ovdje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current month ye@r day *