Vijesti

Put do sebe

Put do sebe

Put do sebe

U sklopu mjeseca gosta u Hrvatskom Leskovcu je u nedjelju 11. 05. 2014. na susretu mladih u Karmelu BSI bila psihologica Dubravka Nikšić Kreber koja je kroz temu Put do sebe dotaknula nekoliko vrlo bitnih aspekata sa psihološkog stajališta.

Započela je od temeljnog shvaćanja adolescentske dobi – u kojoj se nalaze mladi koji su bili nazočni (srednjoškolci, studenti te radnička mladež) i od razlika između mladića i djevojaka. Predstavila je ukratko kako se razvija naš mozak i kako čovjek funkcionira pod utjecajem određenih impulsa okoline. Navela je mlade da se preispitaju u kakvom ambijentu žive, kakve impulse primaju u sebe i da li su uglavnom pozitivni ili negativni.

Zatim je dotaknula vrlo važnu temu – Emocionalna inteligencija – pri čemu je naglasila kako u biti niti jedna emocija nije loša, jedino njezino korištenje može biti loše.  Naglasila je važnost upoznavanja sebe kroz svoje emocije te važnost emocionalne inteligencije u današnjem društvu kao jedne od presudnih čimbenika za razvoj komunikacijskih vještina.

Zadnji je naglasak stavljen na temu – Stres – u želji da mladi postanu svjesni činjenice kako se stres ne može izbjeći danas u životu, ali se može promijeniti percepcija stresnih situacija kako bi iz jedne negativnosti mladi počeli gledati stres kao pozitivnu priliku za sazrijevanje i rast.

Ono što je mladima bilo osobito zanimljivo je ispunjavanje anonimnih osobnih psiholoških testova koji su pokazali svakome gdje se nalazi s obzirom na emocionalnu inteligenciju i nošenje sa stresom.

Na kraju smo istaknuli važnost ovog psihološkog pristupa čovjeku za razvoj zdrave duhovnosti. Tko želi ići Božjim putem, upoznati Isusa, živjeti u Njegovoj prisutnosti…taj čovjek iz dana u dan u svijetlu Božje ljubavi i istine sve više upoznaje samog sebe.

 

Susret smo završili sa molitvom krunice za naše mame i za nova duhovna zvanja u Crkvi.

 

s. Marija Dijana Mlinarić

Objavljeno
Kategorija Vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current month ye@r day *