Vijesti

5. godišnjica i obećanja Mladih Karmela BSI-Zagreb u slavlju otvorenja Jubileja milosrđa

5. godišnjica i obećanja Mladih Karmela BSI-Zagreb u slavlju otvorenja Jubileja milosrđa

5. godišnjica i obećanja Mladih Karmela BSI-Zagreb u slavlju otvorenja Jubileja milosrđa

Proslavljena 5. godišnjica osnutka i obećanja Mladih Karmela BSI u Zagrebu u slavlju otvorenja Jubileja milosrđa

Treća adventska nedjelja, 13. prosinca 2015. godine, po mnogo čemu i za mnoge bila je posebna. Možemo je nazvati i velikim početkom, novom godinom, nedjeljom radosti, novosti, milosrđa, zajedništva i prijateljstva, a Mladi Karmela Božanskog Srca Isusova u Zagrebu imali su i veliku čast nazvati je svojom godišnjicom i u svoje okrilje primiti nove mlade karmelske laike – laikiće.
I uistinu, sve se to zbilo i svega smo bili dio. Dan smo započeli okupljanjem ispred katedrale gdje se održao obred otvaranja Vrata milosrđa i Svete godine milosrđa za Zagrebačku nadbiskupiju. Između mnoštva vjernika, kroz Vrata držeći se zajedno tjelesno i duhovno, ušla je i naša mala zajednica sa našom voditeljicom s. Majom Pavlom. U zajedništvu s nadbiskupom, biskupima i svećenicima prisustvovali smo euharistijskom slavlju. Naš kardinal uputio nam je sljedeće riječi: „Ovo je godina milosti, ovo je godina poticaja da svoje kršćanstvo živimo dublje, polazeći od Božjega milosrđa. Pozvani smo ponajprije živjeti milosrđe.”
Noseći ovaj i mnoge poticaje, nakon papinskog blagoslova, vesela skupina mladih uputila se u svoj Karmel BSI na Vrhovcu gdje se okuplja već 10 (9,99 :)) godina, gdje je zajedno rasla i sazrijevala ljudski i duhovno kroz molitvu, sakramentalni život i angažiranu vjeru kroz evangelizaciju i pomaganje potrebnima. Zajednica je službeno osnovana na svetkovinu sv. Ivana od Križa, 14. prosinca 2010. godine i stoga smo proslavili petu godišnjicu, no s osjećajem radosti i velike zahvalnosti prisjetili smo se i godina koje su prethodile osnutku, svih lijepih događanja i članova koji su prošli kroz zajednicu.
Susret smo započeli molitvom krunice Božjeg milosrđa u koju smo sabrali svu zahvalnost i predali sve što tek ima doći. U Isusovo milosrdno Srce na poseban način stavili smo i četvero mladih koji su zatim dali svoja obećanja i time službeno postali pridruženi članovi Karmela BSI, mladi karmelski laici. S velikom radošću zajednica je primila Marinu, Brunu, Tihanu i Antoniju koji su donijeli odluku služiti Bogu i Crkvi u duhu karizme Karmela BSI i prema Statutu Mladih Karmela BSI. Nakon obreda Primanja, započelo je radosno druženje uz veeeliku ljetopis – prezentaciju koja nas je vratila u bogate godine iza nas. Uz molitvu, mnogo smijeha, dosjetki, razdraganih povika, prisjećanja, pizzu i tortu ova je karmelska obitelj proslavila svoju godišnjicu i Milosrdnog Isusa, izvor svakog našeg dobra.
Marina L.

Dojmovi novih članova:

Nakon radosnog iščekivanja dana primitka u karmelske mlade došao je i taj dan i ujedno započelo nešto jako dragocjeno u mom životu, pripadnost jednoj takvoj zajednici mladih. Na taj važan dan koji je bio sama radost, izdvojila bih nekoliko trenutaka koji su mi bili posebni. Počevši od Svete mise u katedrali povodom otvorenja Godine milosrđa gdje sam slušanjem liturgijskih čitanja bila potaknuta na razmišljanje o slavljenju Gospodina, djelima milosrđa te važnosti sakramenta krštenja. Zatim obred primanja koji je započeo molitvom krunice Božjeg milosrđa što mi je ostavilo snažan dojam, jer kako kaže Isus: “Gdje su dvojica ili trojica sabrana u moje ime, tu sam i ja među njima” (Mt 18, 20). Svijeća koja je bila upaljena za vrijeme obreda, za nas četvero novih laikića, podsjetila me na svijeću koju su moji roditelji držali umjesto mene na krštenju. Za mene pripadnost zajednici Mladih Karmela BSI ima posebnu vrijednost iz više razloga. Kroz moj život su me pratile određene životne situacije u kojima sam na neki način bila u doticaju s karmelskom duhovnošću. Bez obzira na to što prije nisam mnogo znala o Karmelu i takvoj duhovnosti, sve te situacije i okolnosti ostavile su poseban utisak duboko u meni (primjerice: poznavanje života sv. Male Terezije – zaštitnice moje župe, zatim moj prvi susret sa samostanom karmelićana na Buškom jezeru te primanje karmelskog škapulara). Prema tome, primitak u zajednicu Mladih Karmela BSI meni predstavlja krunu mojih prijašnjih doživljaja, koji su dobili svoj smisao, a istovremeno i otvorenost prema ostvarivanju svog kršćanskog poziva u duhu i zajedništvu Karmela.
Antonija V.

Evo me! Te riječi na dan otvorenja Godine milosrđa dovele su me u zemlju Karmela. Pripadati zajednici za mene znači produbljivati svoju vjeru u duhu Karmela i živjeti to duhovno zajedništvo. Važno je imati uporište i nekoga koga želimo nasljedovati, a da tim nasljedovanjem ne gubimo sebe već se istovremeno smanjujemo i rastemo. Nadahnuta bl. Marijom Terezijom, utemeljiteljicom Karmela BSI, želim služiti, moliti i strpljivo podnositi svakidašnjicu života za ljubav Božju. Velika mi je radost u tišini srca Boga u svima gledati, Bogu u svima služiti, Boga u svima ljubiti.
Marina V.

Što za mene znači primitak u Zajednicu mladih? RADOST  :) Tu sam pronašla svoj mir i snagu – u susretu s Gospodinom i ostalima iz Zajednice. Bilo je zaista posebno imati svoja obećanja na početku Godine milosrđa, proći zajedno s ostalima kroz Vrata milosrđa, izmoliti potpuni oprost… Gledajući svoj dosadašnji karmelski put, vidim da je sve dar Njegove neshvatljive ljubavi kojom nas ljubi i poticaj da Mu iz zahvalnosti još više otvorim svoje srce. Čitanja na sv. Misi toga dana bila su sva usmjerena na radost, molitvu i zahvaljivanje – to je ono što mi mladi želimo živjeti u Zajednici i tamo gdje nas Gospodin šalje. Osobito snažno mi je odjeknuo jedan redak iz Knjige proroka Sefanije (3,17-18): ˝On će se radovati tebi pun veselja, obnovit će ti svoju ljubav, kliktat će nad tobom radosno kao u dan svečani. ˝
Tihana P.

Primitak u karmelske mlade mi znači ispunjenje mojih dolazaka na susrete. Kruna Majke Božje Karmelske vodi ovu zajednicu i nadzire ju, i zove k sebi mlade ljude koje želi kroz svoje Srce približiti k Isusu. Mi smo njena vojska koja sa svojom molitvom i utjecanjem njezinom moćnom zagovoru pomaže u spasenju svih ljudi. Smatram ovaj primitak Marijinim pozivom da bi Ona mogla u potpunosti djelovati u meni. Tko zna gdje nas život može odvesti i gdje ćemo biti poslani da rastemo. Ali to što ovdje primamo svakako ostaje u nama, kao pečat na našoj duši koji nas štiti i vodi. Majka Božja nas ljubi i vodi k Isusu, ma koliko puta padnemo, pozvala nas je na nešto više i stavila svoj znak na nas kao svoju ljubljenu djecu koja su pozvana kroz nju rasti prema Kristu. Sada imam Majku Božju Karmelsku koja me je pozvala i njeno povjerenje u mene mi daje snage da ja njoj vjerujem da ima put za mene i da će me dovesti k Isusu. Tako da primitak u Mlade Karmela BSI smatram i poticajem na još veći rast i ljubav prema Majci Božjoj i doživljavam ga kao duhovno ispunjenje i snagu za daljnji rast.
Bruno K.

Fotogalerija

12366150_10206570681678601_2995118332928770464_o

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

1 komentar na “5. godišnjica i obećanja Mladih Karmela BSI-Zagreb u slavlju otvorenja Jubileja milosrđa
    Pingback: 5. godišnjica i obećanja Mladih Karmela BSI u Zagrebu | Ured HBK za mlade

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current month ye@r day *