Duhovne obnove

„Kad bi znali dar Božji“ (Iv 4,10)

„Kad bi znali dar Božji“ (Iv 4,10)

„Kad bi znali dar Božji“ (Iv 4,10)

„Kad bi znali dar Božji“ (Iv 4,10)

Došao je konačno i taj dugo očekivani vikend – 27. i 28. 05. 2017. Da…dugo očekivani jer je to bio vikend „za nas“, za godišnju duhovnu obnovu zajednice mladih u Hrvatskom Leskovcu. Prošle smo godine imali jednodnevnu duhovnu obnovu i odlučili smo kako ove godine želimo imati dva dana. A nakon ove duhovne obnove mi bi još i duže .
Uz ekipu iz Hrvatskog Leskovca sudjelovalo je i nekoliko mladih iz Strmca tako da smo zapravo bili 2 u 1, a osim s. Marije Dijane bila je tu i s. Maja.
Krenuli smo ujutro u 7. 30 autima prema Poredju – našoj lokaciji održavanja duhovne obnove. Već smo tradicionalno najprije „obrstili“ pekaru u Hrvatskom Leskovcu pokupišvi sva moguća peciva kako bi zajednički doručkovali po dolasku, ali i tijekom vožnje. A svjež zagorski zrak stvarno otvara apetit.
Po dolasku na Poredje dočekale su nas naše drage sestre i vlč Ivan Lastovčić (župnik iz Soblinca) koji nam je pripremio zanimljivo dopodne raznim korisnim sadržajima bazirajući se na Evanđelju o Samarijanki. Prvi korak na koji smo se zajednički odlučili je bilo odreći se mobitela taj dan. I svi su svoje mobitele predali na čuvanje s. Mariji Dijani. Razmišljali smo kakvu vodu mi zahvaćamo u svojim životima te kakva smo mi voda…bistra, zamućena, mirna, valovita…Dopodnevni dio smo završili satom tišine i većina je iskoristila priliku za susret s Gospodinom u sakramentu Pomirenja te osobnom razgvoru s nekom od naših sestara.
Nakon obilnog ručka kroz igru i druženje vrijeme je proletilo i popivši odličnu kavu bili smo spremni za jedno dobro djelo – posjet staračkom domu u sklopu samostana naših sestara. Bakice su nas nestrpljivo čekale jer im ovakve skupine baš i ne dođu prečesto. Svaki posjet i gesta ljubavi njima puno znače. Prvo smo otpjevali nekoliko pjesma sa svim pokretnim bakama, a onda smo obišli sve sobe kako bi porazgovarali i sa bakicama koje leže. Bilo je suza i smijeha i s njihove, a i s naše strane.
Ispunjeni dojmovima nastavili smo u molitvenom tonu kroz hodajuću krunicu u koju smo stavili sve naše molitve i zahvale koje smo donijeli na Poredje. Hodali smo od samostana do župne crkve i bilo je neobično mještanima vidjeti tako puno mladih s krunicom u rukama kako šeće njihovim krajem, a mi smo bili svjesni da smo Njegov znak. U župnoj crkvi sv. Petra u Prišlinu pozdravili smo domaćeg župnika vlč. Damira Ivaneka koji je baš bio ugodno iznenađen našom pojavom.
Na povratku smo cijelim putem pjevali duhovne pjesme i plesali…a nekim mještanima putem se to jako svidjelo. 
Nakon okrjepe uslijedila je kateheza i razmatranje o Duhu Svetom sve do večere. Povukli smo se u tišinu i prirodu i stvarno smo se mogli potpuno posvetiti Bogu i sebi.
Navečer nam je došao vlč. Dubravko Škrlin Hren, naš župnik iz župe sv. Ivan Nepomuk i slavio je sv. Misu te smo poslije u zajedničkom druženju razgovarali o perspektivi pastorala mladih u našoj župi iduće pastoralne godine. Prije nego je on otišao zajednički smo otišli u kapelicu po Presveti Oltarski Sakrament koji je vlč. Dubravko je izložio na cjelononoćno klanjanje u duhovnom centru gdje smo bili smješteni. Prethodno smo se podijelili u dežurstva po dvoje kroz čitavu noć, ali čitavu noć je u molitvi bilo oko desetak mladih i sestre. Pjevalo se i slavilo „na najjače“ kako bi rekao jedan naš mladi sudionik. Izlilo se puno molitava, pjesama i zahvala te noći. I ama baš svi su naglasili kako im je to cjelonoćno klanjanje bilo posebno iskustvo. A bilo je lijepo i to što nam se dvoje mladih iz Poredja pridružilo na klanjanju.
Ujutro smo nakon doručka spremili svoje stvari i uredili kuću te smo sudjelovali na sv. Misi u 9 sati koji je predslavio župnik. Malo smo animirali pjevanje što je bakama i sestrama puno značilo a mi smo bili sretni da možemo nekog razveseiliti.
Kad je završila sv. Misa pozdravili smo se sa sestrama i krenuli prema svetištu Marija Bistrica. Tamo smo stigli u vrijeme ručka tako da smo se kratko pomolili i krenuli na ćevape i ostale fine proizvode. Okrepljeni smo se okupili pred ulazom u Svetište. Tada smo mogli u miru i tišini pred Marijom iznijeti sve svoje čežnje, boli zahvale…i onda smo se uputili na bistričku kalvariju i tamo smo (opet hodajući) molili krunicu. Završili smo u klauzurnom karmelu…jer ipak smo mi u Karmelu „doma“. Prekrasno nas je ugostila s. M. Petra od Presvete Euharistije i odgovarala nam je na pitanja, ohrabrila nas u daljnjem hodu te obećala molitvu za nas. Prije odlaska kućama kratko smo se zadržali zajedno sa sestrama u klanjanju Presvetom Oltarskom Sakramentu.
Vrijeme je tako proletilo. Bilo je prekrasno, obogačujuće. Bog nam je dao puno milosti. Svakog je taknuo tamo gdje je bilo potrebno. I ova duhovna obnova puno znači za naše zajedništvo za koje želimo da i dalje raste u Gospodinu te da budemo uvijek otvoreni i Bogu, jedni drugima i novim mladim ljudima koji žele Boga tražiti zajedno s nama.
Mladi Karmela BSI Hrvatski Leskovac

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current month ye@r day *