Vijesti

Ljubav – put uspona

Ljubav – put uspona

Ljubav – put uspona

LJUBAV – put uspona 

Popodnevni dio Karmelijade u subotu 7. 10. 2017. započeo je fotografiranjem milenijske fotografije. S obzirom na geslo ovogodišnje Karmelijade „Ljubav nikad ne prestaje“ mladi su svojim tijelima formirali znak beskonačnosti a u sredini su svećenici i sestre stali u obliku srca.
Zatim smo krenuli prema crkvici sv. Nikole gdje je započeo sat šutnje. Mladi su zauzeli čitavu šetnicu, svatko je pronašao svoj kamen…kutak…bilo je predivno vidjeti 250 mladih u tišini uz more…vidjeti kako razmišljaju i mole. Bio je to povlašten trenutak i za sakrament Pomirenja te razgovor sa svećenicima i sestrama.
Kada je završila tišina formirala se procesija koja je prolazila kroz čitavo mjesto, a mladi su hodajući molili krunicu. Na čelu kolone bila je velika krunica sastavljena od balona kao vidljivi znak pripadnosti Mariji.
Prošavši kroz mjesto kolona je stigla pod brdo Tri križi gdje su mladi započeli molitvu križnog puta, a na vrhu brda p. Branko Zebić, karmelićanin predslavio je sv. Misu uz domaćeg župnika vlč. Ivicu Kordića.
Otac Branko je započeo svoju propovijed istaknuvši činjenicu kako smo mi svi na putu i kako je važno napredovati, pogotovo na duhovnom putu jer ako ne napreduješ na duhovnom putu onda nazaduješ. Treba ići, ne stajati. Spomenuo je kako se na današnji dan dogodio čudesni obrat u bitci kod Lepanta baš po Marijinom zagovoru i molitvi krunice i zato se na današnji dan slavi spomen Marije Kraljice krunice. U jednom trenutku pitao je mlade koliko ih ima krunicu u džepu? Činjenica je kako su svi imali mobitele, ali krunice nisu i potaknuo ih je upravo na to da i krunica dobije mjestu u njihovim rukama, džepovima i srcima. Bl. Alojzije Stepinac je rekao za krunicu da ju molimo jer će ona otvoriti vrata Raja poput ključa.
Istaknuo je kako je Marija je sva lijepa i bez ljage. O Njoj pjeva sv. Pismo na puno mjesta. Sv. Pismo kad govori o ženama govori o njihovoj ljepoti koja proizlazi iz blizine Bogu.
Zatim je ispričao priču o malom žutom mravu koji je odlučio ići na put, ali su ga sve životinje nagovarale da odustane. No on ipak nije. Bio je odlučan u tome da ako treba i umre na putu prije nego stigne do cilja. Tako je p. Branko potaknuo i mlade da budu poput malog žutog mrava koji nije odustao pa makar i umrli putem. Ohrabrio je mlade da se ne plaše svojeg opredjeljenja za Krista – za ljepotu, čistoću, plemenitost…a ljepota duše pokazuje se na cijelom čovjekovu biću. I to je izvanredni sjaj.
Nakon sv. Mise na vrhu brda Tri križi dogodile su se zaruke dvoje mladih iz zajednice mladih Karmela BSI Hrvatski Leskovac. Radosti sviju sudionika nije bilo kraja.
Uslijedila je prebogata večer koja je započela pjesmom Mi želimo uzdić Isusa i svjedočanstvom novopečenih zaručnika. Nakon njih pojavila se posena gošća večeri koja je stigla iz Splita – naša Blanka Vlašić. Ukratko je mladima ispričala svoj životni put, kako je došlo do obraćenja, kako su ozljede utjecale na njezin život i rast u vjeri. Govorila je o životu poznate sportašice, ali i obične djevojke koja se poput svih mladih traži, bori, sanja, nada. Podijelila je s mladima duboka iskustva svog hoda u vjeri pa i neke teške trenutke i istaknula kako je uistinu važno poznavati sebe i kao takvog se u Božjem svijetlu prihvaćati. I govorila je o prihvaćanju Božje volje u svom životu. Na kraju je Blanka podijelila s mladima i jednu svoju pjesmu a mladi su ju nagradili gromoglasnim pljeskom. Na kraju svjedočanstva mladi su postavljali razna pitanja kako o usklađivanju vjere i sporta pa sve do predbračne čistoće. Blanka je vrlo otvoreno i spremno odgovorila na sve. Na kraju su mladi zahvalili na njenom dolasku, poklonili majicu za uspomenu te obećali nositi ju u molitvi kako bi i dalje mogla svjedočiti Krista i prihvaćati Njegovu volju za svoj život.
Poslije Blanke na pozornicu su se popela 4 mlada bračna para. Nisu previše govorili, ali su posvjedočili jedno – živjeli su predbračnu čistoću i rekli da se to zaista isplati. I ovi mladi bračni parovi su dobili gromoglasan pljesak.
Uslijedio je zabavni dio večeri – tradicionalni Flamanski ples. Čitava dvorana je bila na nogama i mladi su vrlo brzo naučili sve korake.
Večer smo završili u župnoj crkvi pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Klanjanje je predvodio otac Branko, a glazbeno je animirao VIS Karmel iz Hrvatskog Leskovca.
Pred kraj klanjanja svi parovi – kako zaručnici, a tako i svi mladi koji su u vezi, su dobili poseban blagoslov kako bi imali snage i odvažnosti živjeti i svjedočiti Isusa kao par.
Ovaj bogat dan završio je oko ponoći kad su se mladi uputili svojim kućama zajedno s domaćinima od kojih su mnogi također sudjelovali u Klanjanju.

Objavljeno
Kategorija Vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current month ye@r day *