KARMEL-i-ja-DA! 

Požega 2015.

XII. KARMELIJADA – „Samo Bog dosta je“ – Požega, 29. kolovoza 2015.

 

Terezijanska Karmelijada u zajedništvu karmelske obitelji

Sv. Terezija Avilska privukla nas je ponovo k sebi u godini proslave Jubileja 500-te obljetnice svoga rođenja te nas 29. kolovoza 2015. okupila u svojoj i našoj Katedrali u Požegi na XII. Karmelijadi pod geslom „Samo Bog dosta je“. Posebnost ovogodišnje Karmelijade, godišnjeg susreta Mladih Karmela BSI, je u tome što smo mogli doživjeti zajedništvo sa Zajednicama karmelskih laika BSI. Po prvi put susreli smo se svi zajedno, karmelski mladi (laikići) i karmelski laici, kao pridruženi članovi Družbe sestara Karmelićanki Božanskog Srca Isusova. Pod vodstvom naših sestara okupilo se oko 300 sudionika – mladi, odrasli i obitelji iz Zagreba i okolice, Hrvatskog Leskovca, Slavonskog Broda, Strmca, Bibinja, Splita, Požege i simpatizeri iz Punta. Također su prisustvovale i redovničke pripravnice postulantice i novakinje.
Započeli smo u Katedrali karmelskom himnom i molitvom za 500-tu obljetnicu rođenja sv. Terezije od Isusa, pozdravili nazočne i iskazali dobrodošlicu. Uz mlade domaćine pozdravio nas je i kapelan vlč. Krunoslav Siroglavić, te nam je udijelio i mladomisnički blagoslov. Nastavili smo u dvorani sv. Terezije Avilske gdje smo na zanimljiv način kroz animaciju s. Maje Pavle Bašić, voditeljice susreta, čuli otkuda smo se okupili i pozdravili jedni druge. Kroz prezentaciju o svim našim zajednicama još više smo otkrivali ljepotu zajedništva karmelske obitelji. Himna susreta „Samo Bog dosta je“ koju smo otpjevali uz pokrete, uvela nas je u katehezu o sv. Tereziji koju je održao o. Dario Tokić, OCD, duhovnik Mladih Karmela BSI.
Istaknuo je kako je Terezija svetošću u svom pozivu pomaknula granice shvaćanja žene i duhovnosti. To se dogodilo nakon njezinog susreta s izranjenim Kristom u kojem je upoznala ljubav koju Bog ima prema njoj i koja ju je počela mijenjati. Od dobre redovnice postala je najizvrsnija, postala je naučiteljica Crkve. Govorio je također što za prijateljstvo s Bogom i molitvu sv. Tereziji znače kreposti poniznosti, nenavezanosti, ljubav prema bližnjemu te odlučnost. Poručio nam je kako bi sv. Terezija od Isusa htjela da budemo snažni prijatelji Božji i prijatelji međusobno.
Kateheza o. Darija bila je odličan uvod u radionicu o karmelskoj duhovnosti koja je slijedila. Radili smo u dvadeset skupina, pomiješani mladi, laici, redovnice i redovnici. Uz o. Darija sudjelovali su i o. Dražen Marija Vargašević, OCD i karmelićanski bogoslov br. Mario Ivan Kralj. Zajedno smo dijeliti iskustva i razmišljanja o specifičnim značajkama karmelske duhovnosti, a radionicu su animirali mladi iz Zagreba, Požege, Hrvatskog Leskovca i Strmca. U slobodnom vremenu nakon ručka sudionici su imali mogućnost razgledavanja katedrale sv. Terezije, crkve sv. Lovre i franjevačku crkvu Duha Svetoga.
U 15 sati okupili smo se na molitvu „Sa sv. Terezijom na izvoru Žive vode“. Sveta Terezija od Isusa bila je tu, u Relikviji, a kroz molitveno-scenski prikaz, kojeg su pripremili mladi iz Zagreba i Požege, mogli smo također snažno doživjeti njezinu prisutnost i poruku koju nam je svojim tekstovima govorila sama Svetica, dajući nam savjete kako možemo doći do Žive vode. Usmjerila nas je Gospodinu kojeg smo zatim susreli u euharistijskom klanjanju. Radosti cijelog susreta, dubini molitve i ljepoti liturgije doprinijele su pjevane antifone sv. Terezije i druge pjesme u animiranju mladih iz Hrvatskog Leskovca.

Karmel je u srcu

U prijepodnevnom radu sudionici su bili podijeljeni u skupine uz pomoć djelića puzzle od kojeg su složili puzzlu skupine koja je pak bila dio još veće cjeline. U popodnevnom dijelu otkrili smo da su to slike Srca Isusova i Gospe Karmelske koje čine karmelski škapular, što je izazvalo veliko oduševljenje, jer se kroz to doživjela pripadnost, zajedništvo karmelske obitelji i zagrljaj škapularom Nebeske Majke. Povezujući u procesiji te dvije slike postali smo poput „živog škapulara“ u kojem smo, na simboličan način, prinijeli same sebe te svoju pripadnost Karmelu ugradili u euharistijsko zajedništvo i mistično Tijelo Crkve.
Svetu misu je predslavio požeški biskup msgr. Antun Škvorčević. Na početku slavlja iskazao nam je radost što smo se u Godini sv. Terezije okupili u Požeškoj biskupiji. U homiliji je istaknuo kako Karmel nije prvenstveno samostan u kojem žive redovnici, niti odjeća koju nose, nego Karmel je srce; sabrano srce koje osluškuje Božju prisutnost i Riječ; srce koje traga za dubinom, za istinom i u Isusu pronalazi smisao i ispunjenje. Naglasio je kako nismo stvoreni za malo, nego za puno; nismo stvoreni za ono što mi možemo proizvesti, nego što Bog u nama može ostvariti, kao što je ostvario u sv. Tereziji. Kada počnemo tragati za voljom Božjom, tada se počinje događati ono što Bog s nama i u nama može učiniti. Poručio nam je da otkrijemo prisutnost Kralja u našim srcima koji jedini može ostvariti ono što budi u nama – žeđ za puninom i smislom života. Na kraju biskup je izrazio zahvalnost za našu prisutnost kao članova Karmela i širenje duha sv. Terezije. Njegove riječi da smo živa relikvija sv. Terezije u ovoj Katedrali, velik su poticaj i ispit savjesti.
Provincijalna poglavarica s. Kristina Pišković zahvalila je ocu biskupu i župniku vlč. Ivici Žuljeviću za gostoprimstvo i susret te im zajedno s mladim karmelskim bračnim parom, Robijem i Vinkom Gluhaković, uručila prigodan poklon: sliku sv. Terezije s relikvijom iz Avile, knjigu o našoj Utemeljiteljici bl. Mariji Tereziji te majicu kao obilježje susreta.
Na kraju se s. Maja Pavla obratila svima s nekoliko riječi zahvale i najavom sljedeće Karmelijade koja će biti kod naših sestara u Mađarskoj (Budimpešta) 2016. godine. Radosno zajedništvo se nastavilo u sjeni Katedrale uz kolače i druženje.

Renata Vidović iz Požege, Mladi Karmela BSI

Pozdrav i zahvala provincijalne poglavarice.

Dojmovi sudionika.

Fotogalerija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current month ye@r day *