KARMEL-i-ja-DA! 

Bibinje 2009.

Kategorija

karmelijada

Podijeli

VI. KARMEL-i-ja-DA! je održana u Bibinju 16.-18. travnja 2009. pod geslom “Krist živi u meni”. Sudjelovalo je oko 170 mladih iz Zagreba, Hrv. Leskovca, Belice, Slavonskog Broda, Požege, Zagorja, Punta, Splita, Bibinja i Gabela Polja (BiH).

Ono što bih izdvojila kao prevladavajuće dojmove su osjećaj zajedništva, pripadnosti i iskrenog prijateljevanja s Kristom. Ovo je bila još jedna prilika koja nam je omogućila da još bolje upoznamo Onoga koji nas bezuvjetno ljubi te da sebi posvjestimo da je Isus i danas živ i da je radosna vijest uvijek aktualna. Cijeli susret bio je isprepleten motivima iz života apostola Pavla i njegovih poslanica, jer kao što znamo ova je godina proglašena upravo Pavlovom godinom. Bio je jako zanimljiv način na koji su sestre Karmelićanke BSI, kao glavne organizatorice susreta, osmislile kateheze, rad u skupinama, igre, ples i meditacije u znaku sv. Pavla, a u svrhu što boljeg upoznavanja njegove osobe, djelovanja i nauka. Pod naših geslom razmišljali smo o Pavlovoj teologiji krštenja, u što se odlično uklopilo i predavanje o Teologiji tijela koje nam je održao don Damir Stojić.

Poruka koju bih ja željela prenijeti mladima nakon ovog susreta je da smo mi mladi snaga i svjetlost ovog svijeta, a Krist je naša najveća zvijezda vodilja koja nas vodi da se ne izgubimo na brojnim stazama života.

Antea R.

 

U duhu sv. Pavla mladi su u skupinama pisali poslanice svojim vršnjacima. Evo nekoliko bisera:

 

POSLANICA VESELIH GALEBOVA SVIM MLADIMA U SVIJETU
Dragi mladi prijatelji!
Ne bojte se poteškoća i križeva na koje u životu nailazite, to je milost i znak da vas Bog ljubi. Križ neka vam bude snaga i poticaj da hrabro kročite kroz život i da se spremno suočite sa svime. Molite da uvijek imate pored sebe nekoga tko će vam biti spreman pomoći nositi križ. Budite radosni i zahvalni Bogu na svim darovima i milostima kojima vas obasipa. Molimo se jedni za druge da nam Bog bude Put, Istina i Život. Dođite na duhovne susrete! Poslušajte Riječ Kristovu i neka ona prožme i vaš život! Milost vam i mir u Gospodinu i pozdrav od mladih po milosti Božjoj okupljenih na karmelijadi u Bibinju!

Mi, poslanici BARKE SV. ROKA obraćamo se vama mladima koji tražite nešto više od života i živite po vjeri u Isusa Krista. Neka vas preplave valovi mira i ljubavi.
Zahvaljujemo Gospodinu na ovom zajedništvu, snazi i jakosti koju nam daje kroz život. Nemojte se obeshrabriti ako padnete. Nije sramota pasti , sramota je ostati ležati. U svakom padu treba prepoznati novu priliku i skrivenu težnju prema nečem više. Ako vas nitko ne razumije, ne znači da ste sami jer Bog je uvijek tu uz vas. On je Put, Istina i Život. Dragi prijatelji, nemojte se uplašiti života jer sve možete u Onome koji vas jača! Radujte se i živite u Njemu!

POSLANICA BOŽJIH RIBARA HRVATSKOJ MLADEŽI
Dragi mladi!
Zahvaljujemo Bogu što nam daje mogućnost da vam prenesemo svoju spoznaju Krista s ovogodišnje karmelijade. Pozivamo vas da zajedno s nama shvatite važnost vjere u Krista. Krist je život! On je naš početak i naš kraj. Bog nas je stvorio na svoju sliku i jedinstveni smo. Materijalizam je postao glavna vrednota u današnjem svijetu. No, poučeni iskustvima s karmelijade, želimo vas pozvati na slobodu u Kristu i probuditi nadu u potpuniji život. Koliko god poteškoća imali i koliko god nedaća spalo na nas, budimo uvijek svjesni da je Bog onaj koji nam daje snagu da nosimo svoj križ. On je Cirenac na našoj životnoj kalvariji. Sve što trebamo jest otvoriti oči svoga srca i poslušati riječi nade i snage koju nam Gospodin upućuje.
Stoga živimo u Kristu i neka Krist živi u nama! Pozdravljaju vas Božji ribari!

Mi RIBICE Karmela Božanskog Srca Isusova sa karmelijade u Bibinju 2009. govorimo vama mladima koji niste imali priliku sudjelovati na ovom susretu.
Želimo zahvaliti Bogu koji nam je u svome milosrđu dao priliku da se duhovno obnovimo, učvrstimo svoju vjeru i spoznamo neke nove stvari kojih do sada nismo bili dovoljno svjesni i nismo ih doživljavali kao važne za naš život, a one to jesu. Želimo vam prenijeti naše oduševljenje načinom na koji su nam časne sestre i don Damir govorili o vjeri, životnim vrijednostima, teologiji tijela i moralu. Njihova poruka je bila da smo mi jedinstveni, stvoreni na sliku Božju te je naša zadaća cijeniti sebe i svoje bližnje. Želimo da i vi iskusite naše iskustvo molitve i međusobnog zajedništva te vas radosno pozivamo da nam se pridružite na slijedećim karmelijadama.

POSLANICA SMAJLIĆA MLADIMA
Dragi mladi!
Pozdravljamo vas iz Bibinja, gdje smo na susretu karmelske mladeži i ujedno na duhovnoj obnovi. Najprije zahvaljujemo Bogu na prekrasnom daru i svima koji su nam pomogli da možemo prisustvovati susretu. Sve molitve i pjesme naše zahvala su Tebi, a ujedno i molitva za pomoć u svim našim teškoćama i problemima. Sve vas, mladi, pozivamo da nam se pridružite u slavljenju Boga te ćete na taj način shvatiti da će vas Bog izvesti na pravi put – put vjere, ufanja i ljubavi. Bog nas je stvorio da živimo u jedinstvu s Njim i jedni s drugima. Da vjerujemo u Njega, ali i u svoje sposobnosti. Tko sluša Božje Riječi i vjeruje onome što nam je Bog rekao ima život vječni, prelazi iz smrti u život. Tražite i naći ćete, kucajte i otvorit će vam se! Pozdrav s plaže od Smajlića ?

A skupina (K)AMEN u svome nazivu je sročila poruku koju želi uputiti mladima:

Kraljevao Bog u vašim srcima!
Aleluja! Poslušajte Radosnu vijest: Bog te ljubi!
Mir vama!
Evanđelje urežite u svoje duše!
Novi život vam Bog daruje – prihvatite ga!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current month ye@r day *