KARMEL-i-ja-DA! 

Hrvatski Leskovac 2014.

Kategorija

karmelijada

Podijeli

XI. KARMELIJADA, Hrvatski Leskovac 2014.

Iziđi u radosti Evanđelja!

Izlazak s Isusom

„Iziđimo, dakle, iziđimo i pružimo svima život Isusa Krista!“, poziv je pape Franje upućen svima. Mladi Karmela Božanskog Srca Isusova (BSI) čuli su i odazvali se na papin poziv na svojem godišnjem susretu XI. Karmelijadi održanoj 29. – 31. kolovoza 2014. u Hrvatskom Leskovcu. Geslo „Iziđi u radosti Evanđelja!“ bilo je nadahnuto upravo papinom pobudnicom „Radost Evanđelja – Evangelii Gaudium“. Željeli smo ovom temom ojačati u nama misijsku svijest i odgovornost kršćanskog poziva te učiniti konkretne iskorake u vjeri i poslanju, slušajući papu kako govori cijeloj Crkvi da ne dopusti da joj se ukrade misijski zanos, radost evangelizacije, nada, zajedništvo, ideal bratske ljubavi i misionarska snaga. Na taj „izlazak“ odvažilo se oko 150 karmelskih mladih iz raznih krajeva Hrvatske te iz BiH koje vode sestre Karmelićanke BSI. Uz domaćine iz Hrvatskog Leskovca bili su tu mladi iz zajednica u Zagrebu, Strmcu Samoborskom, Bibinjama, Gabela Polju i Splitu, kao i simpatizeri sa raznih strana.

Započeli smo u popodnevnim satima sa radosnom dobrodošlicom, pjesmom, molitvom i programom koji su vodile s. Maja Pavla Bašić i s. Dijana Mlinarić uz pomoć mladih animatora. Pozdravnim govorom mladima obratila se i provincijalna poglavarica s. Kristina Pišković i zaželjela da nam ova „Karmelijada bude „izlazak s Isusom“ u život neopozivog prijateljstva s Njim“. I doista, cijela Karmelijada bila prožeta tim „izlascima“ u nekoliko koraka: iziđi iz sebe prema susretu s Bogom i bližnjim, iziđi iz osobne vjere u zajednicu mladih, iziđi iz zajednice u svoju župu i biskupiju, iziđi iz svoje Crkve na ulice svijeta, iziđi iz prostora duha u eter „digitalnog kontinenta“.

 

Stopama bl. Marije Terezije

Krenuli smo stopama bl. Marije Terezije od sv. Josipa, utemeljiteljice Karmela BSI u čijem okrilju i mi mladi duhovno rastemo. Mladi iz Strmca scenskim prikazom „Živim da spasim duše“ približili su nam njezin misijski duh koji i danas živi u njezinim sestrama karmelićankama kroz odgoj djece i mladih. U Svetoj misi, koju je predvodio karmelićanin o. Dario Tokić, i radionici „Izvor radosti“ doživjeli smo susret s Isusom – izvorom Žive vode i istinske radosti. Željeli smo je podijeliti s drugima, tom milošću natopiti ovu župu, kraj i ljude. I izišli smo navečer u molitvenoj procesiji sa križem, svijećama i slikom bl. Marije Terezije od željezničke stanice u Hrvatskom Leskovcu do župne crkve sv. Ivana Nepomuka. To je bilo znakovito jer je Blaženica i sama kročila leskovačkim ulicama prije skoro 100 godina kada je posjetila svoje duhovne kćeri i Karmel BSI u Hrvatskoj.

 

Učenici misionari

Mladi iz Gabela Polja jutarnjom molitvom uveli su nas u radost novoga dana. Zatim nam je o. Dario održao predavanje o pobudnici „Radost Evanđelja“ u kojoj nas papa Franjo poziva da  obnovimo osobni susret s Isusom Kristom, odgovorimo Bogu koji nas ljubi i spašava, da prepoznamo Boga u drugima i iziđemo iz samih sebe kako bismo tražili dobro drugih. Također nas ohrabruje da se usudimo malo više preuzeti inicijativu te budemo odvažni i kreativni u evangelizaciji. Tako smo i mi mladi preuzeli inicijativu i kroz kreativne radionice prepoznavali na koji način mi danas možemo biti učenici misionari, što konkretno možemo učiniti u različitim životnim situacijama i potrebama. Prepoznati i djelovati! Izići i širiti Isusovu radosnu vijest! Bilo je tu grafita, jumbo plakata, glume, pjesme, osmišljavanja ulične evangelizacije, pomaganja potrebnima poput beskućnika, starih i bolesnih, siromaha.

 

Marijinim koracima moli i iziđi u radosti Evanđelja

Vruhunac je bio u stvarnom „subotnjem izlasku“ Marijinim koracima u molitvi na Kamenitim vratima i evangelizaciji kroz pjesmu na Trgu bana J. Jelačića. Pripremali smo se duhovno za taj događaj u Svetoj misi i euharistijskom klanjanju u šutnji, razmatrajući Božju Riječ koju želimo podijeliti s ljudima. Sjeme Riječi Božje prvo je trebalo posaditi u svoje srce i zaliti euharistijskom milošću, jer ne možemo utjeloviti u naše živote i ovaj svijet Evanđelje ako ga ne razmatramo i ne primamo Isusa u Euharistiji. I došao je trenutak! Mladost i radost, molitva i pjesma ispunile su ulice našeg Zagreba. Na Kamenitim vratima molili smo krunicu i pjevali zajedno s molitvenom zajednicom Srca Isusova. Posebno je bilo doći Mariji, Majci koja bdije nad nama i čeka nas raširenih ruku i otvorena srca, i u njeno srce stavili tolike potrebe Crkve i svijeta, svoje živote da nas prati svojim majčinskim zagovorom. A zatim na Trg u slavljenju Gospodina! Otpjevali smo uz razigrane pokrete nekoliko pjesama i podijelili prolaznicima kreativne i poticajne vrećice „Sjeme Riječi Božje“ koje smo pripremili. Bilo je to posebno i snažno iskustvo zajedništva u vjeri i radosnog svjedočenja pripadnosti Isusu Kristu. Jednostavno pokazati da smo radosni jer smo Isusovi prijatelji, pokazati da ima Boga u srcima mladih, u ovome gradu i srcima njegovih stanovnika. Bilo je tako lijepo vidjeti djecu koja su zaplesala s nama, interes i pozitivne reakcije prolaznika. Jedna skupina nas je čak i otpratila do Glavnog kolodvora gdje nas je čekao vlak za Hrvatski Leskovac. I mi smo bili radosni i ispunjeni i to je nadvladalo umor te smo dan završili još jednim euharistijskim klanjanjem, zahvalivši Isusu na svemu što smo tijekom bogatog dana doživjeli, primili i posijali.

 

Zadnji dan bila je nedjelja i prošao je u zajedništvu s domaćinima, sestrama i obiteljima karmelskih laika koji su nas tako lijepo primili i ugostili. Na završnoj Svetoj misi naša karmelska obitelj obogatila se novim članovima koji su primili karmelski škapular i posvetili se Blaženoj Djevici Mariji. Zajedništvo se nastavilo u pjesmi, svjedočanstvima, predstavljanjem skupina mladih, kvizu, plesu i druženju uz roštilj.

 

Ovih dana kušali smo ljepotu susreta s Bogom, otvarali se Božjoj milosti i zajedno s njim izlazili na trg i ulice kako nas ohrabruje papa Franjo: „Kako je lijepo vidjeti da su mladi „putujući propovjednici“, radosno noseći Isusa na sve ulice, na sve trgove, u svaki kutak zemlje!“ Potaknuti primjerom naše bl. Marije Terezije od sv. Josipa i uz njezin zagovor nastavljamo i dalje „Boga u svima gledati, Bogu u svima služiti, Boga u svima ljubiti“…

Do sljedeće Karmelijade u Požegi 2015. u katedrali sv. Terezije Avilske prigodom slavlja 500 – te godišnjice njezinog rođenja.

Renata Vidović i s. Maja Pavla Bašić

Pogledajte, poslušajte:

Video dobrodošlicehimnu Karmelijade IZIĐI

Milenijski smajlići

Fotogalerija

Dojmove mladih možete pročitati ovdje.

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current month ye@r day *