KARMEL-i-ja-DA! 

Svjetski dan mladih Madrid 2011.

Kategorija

karmelijada

Podijeli

Cijelu video galeriju Karmelske mladeži putevima sv. Terezije od Isusa i sv. Ivana od Križa do Svjetskog dana mladih u Madridu pogledajte ovdje.

Pismo jednog karmelskog hodočasnika

Dragi prijatelju/-ice i brate/sestro!

S Tobom koji hodočastiš putovima ovoga svijeta, želim podijeliti svoje iskustvo hodočašća putevima sv. Terezije od Isusa, sv. Ivana od Križa i susreta s karmelskom obitelji, Papom i mladima iz cijelog svijeta na SDM-u u Madridu.

Prije polaska pojavljivale su se neke sumnje i pitanja u vezi puta i svime što je s njim povezano. Tada sam shvatila da je od svega snažniji Božji glas koji me poziva: “Iziđi”. Tu je ključ.. Izići, ne izgubi to iz vida, znači napustiti svoje sigurnosti, ono već poznato, sigurni teren, kako bi se uputio prema iskustvu koje nema kraja, jer put je dug. Gospodin reče Abramu: „Iziđi iz svoje zemlje i kuće očinske u zemlju koju ću ti ja pokazati“ (Post 12, 1).

Od sada više ne ćeš pronaći trajno boravište, nego ćeš uvijek biti spreman za polazak. Više puta ćeš morati ponovno započeti put. Morat ćeš uvijek započinjati iz dobroga ka boljem. Čin izlaska nije lagan, nije lako napustiti udobnost, sigurnost, jer naša narav se opire.

Poslušaj iskustvo sv. Terezije Avilske: „Dobro se sjećam časa kada sam izišla iz kuće svojega oca. Uistinu i ne vjerujem da će bol biti veća ni kada budem umirala, jer je, čini mi se, sve bilo takvo napinjanje snage da mi se svaka kost trgala za sebe… da mi Gospodin nije pomogao, ne bi bila dostatna moja premišljanja da pođem dalje. Tu mi je dao srčanosti protiv mene, tako da sam to provela u djelo“.

Ako izići nije lako, nije uvijek lako niti nastaviti put koji smo jednom započeli; prihvatiti ući u to stalno kretanje i odvajanje koje nam predočava da je put rizik i da se na njemu ponekad trpi umor i oskudica, ali iznenađujuće, čak i usred najtežih trenutaka dobivamo milost da hrabro i radosno nastavimo dalje. A nama je dragi Bog pripremio puno takvih iznenađenja i milosnih događaja!

Shvatila sam da pravi hodočasnik treba ići neopterećen prtljagom. Jer, koliko više stvari nosiš u svome „ruksaku“, toliko će ti teže biti stići do cilja. Koliko više odmičemo na putu postajemo sve lišeniji nebitnoga, pa čak i onoga što se na početku činilo bitnim. To iskustvo unutarnjeg ogoljenja je teško, ali vodi nas do slobode koju ne možemo ni zamisliti. „Iščekuj u golotinji i praznini i neće kasniti tvoje dobro“, kaže sv. Ivan od Križa. Od čega nas hodočašće oslobađa? Pa između ostaloga od lažnih sigurnosti, od samodostatnosti i ponosa, također od lažne slike o samima sebi koja skriva naše istinsko biće, od svojeg ograničenog načina razumijevanja Boga i života.

Hodočašće i iskustvo karmelskih svetaca me potaklo: otkvači se od svega onoga na što si se kvačila tijekom života: materijalnih stvari, osjećaja, pozitivnih ili negativnih iskustava, starih tereta i radosti, pusti ih neka odu i otvori se novome, i neka tvoj život teče kao tok rijeke, bez da ikad stane, bez zaustavljanja. Odveži se, oslobodi se od onoga što sada posjeduješ da bi posjedovala skriveno blago, dragocjeni biser (Mt 13,44-52). Ono što si dosada uživala ništa je u odnosu na ono što će nastupiti. Tako, siromašna, gola, prazna, slobodna od svega i same sebe, približavat ćeš se obećanoj zemlji, svome dubokom središtu. Tamo gdje te očekuje najveća Ljubav.

I usred te jednostavnosti i siromaštva u ruksaku moraš nositi nešto bitno bez čega je nemoguće hodočastiti životom: vjera i povjerenje srca: „Povjerenje i ništa drugo osim povjerenja je ono što nas mora voditi…“ (sv. Mala Terezija). Osim vjere moraš nositi ljubav: „Jer vjera su noge kojima duša ide k Bogu, a ljubav vodič koji nas usmjerava“ (sv. Ivan od Križa). Zajedno s vjerom i ljubavlju ne zaboravi nositi nadu. Ne radi se o malim, ograničenim i zatvorenim očekivanjima. Nada je nešto puno šire, puno veće: „Nada i živa vjera neka održe dušu, jer tko vjeruje i nada se, sve postiže“ (sv. Terezija od Isusa).

 

I nekoliko posljednjih savjeta karmelskih svetaca: imaj odlučnu odlučnost, ni za što se ne zaustavi.

Ostani ponizan. I slušaj, uvijek slušaj. Slušaj u šutnji, ta samo u šutnji moći ćeš čuti ono što struji s one strane, dublje, bliže, Božji glas i prisutnost u tvome središtu…

Premda svatko ostvaruje svoje vlastito hodočašde idemo zajedno ukorijenjeni i nazidani na Kristu, učvršćeni vjerom i zagovorom karmelskih svetaca!

Tvoja sestra hodočasnica

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current month ye@r day *