20. Satovi muke Gospodnje: Isus nam daje Mariju za Majku

13:00 h – Isus nam daje Mariju za Majku

 

„Uz križ su Isusov stajale majka njegova, zatim sestra njegove majke, Marija Kleofina, i Marija Magdalena. Kad Isus vidje majku i kraj nje učenika kojega je ljubio, reče majci: „Ženo! Evo ti sina!“ Zatim reče učeniku: „Evo ti majke!“ I od toga časa uze je učenik k sebi.“  (Iv 19, 25-26)

 

Meditacija

Ispod križa Isusovoga ostaju najvjerniji i najhrabriji: Marija Kleofina, Marija Magdalena, Ivan i njegova majka Marija. U ovim trenucima naizgled ljudske i neprijateljske prevlasti nad Božjom, ostali Isusovi prijatelji bježe. Ostaju oni koje pogađa Isusova bol i sudbina.

Kako bi se jedna majka mogla osjećati u trenutku muke i smrti svog sina? Zasigurno je i Marija  u svom srcu zajedno sa svojim sinom bila razapeta. No Marija je i vjerojatno posjedovala spoznaju da su ovo ključni trenuci u kojima se odigrava Božji spasiteljski naum i njegov plan spasenje s nama ljudima. Marija je svjesna da njen Sin visi na križu za nas, a uzrok svemu je Njegova beskonačna ljubav s jedne strane, i ljudska zloća s druge strane. U trenutku boli i muke na križu, Isus ne zaboravlja ni svoju majku, pokazuje veliku ljubav prema njoj. Ne želi da na svom zemaljskome putu ostane nezaštićena i sama. Riječima: “Evo ti majke”, moli Ivana da čuva njegovu majku i tako mu ostavlja svoje najveće blago. Iz njegovih riječi naslučuje se ista poruka još jednome primatelju, samo u množini. Ovdje kao da Isus svakome od nas govori: „Evo ti moje majke, prihvati je u svome životu. Ostavljam ti najvrijedniju i najsjajniju riznicu svoje ljubavi. Dajem ti svoju majku kao zvijezdu vodilju koja će te od svih mogućih putova koje ti se nude pomoći izabrati put koji vodi k meni.”

Mihaela H.

 

Duhovni zadatak:

Danas razmatraj i moli otajstva žalosne krunice, povjeravajući se Nebeskoj Majci.

 

„Oh, kako volim, Marijo, tvoju rječitu šutnju! Ona mi otkriva veličinu i svemoć duše koja ne čeka pomoć niotkud nego od neba.“  sv. Mala Terezija