Kateheza o Božjem milosrđu u životu bl. Marije Terezije od Sv. Josipa

Jutarnja kateheza o Božjem milosrđu u životu bl. Marije Terezije od Sv. Josipa

Jutros smo započeli susret molitvom koju je pripremila s. Maja Ribić sa zajednicom mladih iz Strmca. Nakon kratke pauze i doručka uslijedila je kateheza koju je pripremila i izvela s. Dijana Pučko iz Splita. Progovorila je o našoj bl. Majci i milosrđu u njenom životu. Započela je s tekstom iz Evanđelja po Marku 2, 1-12 – Ozdravljenje uzetoga. Najveći čin ljubavi Isusova Srca prema čovjeku je oproštenje grijeha iz kojeg proizlazi (u ovom slučaju) i fizičko zdravlje bolesnika. Isusovo milosrđe protezalo se na spasenje cijelog čovjeka: njegove duše i tijela. Najveći čin ljubavi i milosrđa koji je Isus učinio za nas je žrtva na križu, njegova smrt i uskrsnuće. Upravo ova godina je jubilejska godina milosrđa. Papa Franjo u buli „Lice milosrđa“ poziva nas da razmatramo milosrdno lice našeg Oca čija savršena slika je Isus. Posebni svetački uzori ove jubilejske godine, koje Papa stavlja pred nas su sv. Faustina Kowalska, tajnica Božjeg milosrđa, sv.pater Pio i sv. Leopold Mandić, veliki ispovjednici. Naravno, tu je za nas posebno bl. Marija Terezija od sv. Josipa – navela je s. Dijana.
Iskustvo ljubavi i milosrđa Božjeg Srca imala je i blažena Marija Terezija od sv. Josipa. Ali, ona se nije zadržala samo kod toga. U molitvi je crpila djelotvornu ljubav. Onaj tko istinski ima to iskustvo Božje dobrote, oproštenja i milosrđa, ne može a da ga ne daruje i ne dijeli s drugima. Prvo, ona u svojoj autobiografiji piše da je njeno životno poslanje dar Božjeg milosrđa njoj. Marija Terezija u poniznosti je gledala sebe kao veliku grešnicu pred Bogom, potrebnu Božjeg milosrđa i oproštenja. Nakon što je postala katolkinja, često je išla na sv. Ispovijed u kojoj je istinski doživjela susret s Ocem koji je prima u zagrljaj. Tu prepoznaje Božju volju za svoj život. Isus joj je bio jedini uzor i nadahnuće u radu za spasenje duša. Prepoznaje svoj duhovni program života čineći duhovna i tjelesna djela milosrđa, koji će kasnije pretočiti u životno geslo: Boga u svima gledati, Bogu u svima služiti, Boga u svima ljubiti.“
Upravo po tome razlikuje se milosrdna ljubav nas kršćana i onih koji to nisu. Svaki čovjek na ovoj planeti može učiniti djelo milosrđa, ali iz kojeg razloga? Ljudska empatija, humanost, altruizam? Naš jedini motiv i razlog zbog kojih smo pozvani činiti i činimo djela ljubavi je: Isus! Njega prepoznati u svakom čovjeku, njemu činiti sve u drugima, to je na nama da prepoznamo i odvažimo se!
Nakon Kateheze uslijedio je rad po grupama u 14 radionica – 14 djela milosrđa koje su pripremili sestre i mladi animatori. Svaka grupa imat će drugačiji način predstavljanja svog rada – od likovnog, dramskog načina, pa sve do plakata, filmića jer mladenačkoj kreativnosti nema kraja.
Pratite nas i dalje. Izvještaji po skupinama slijede navečer.
s. Marija Dijana Mlinarić, Karmel BSI