Duhovnost

DUHOVNOST

Boga u svima gledati, Bogu u svima služiti, Boga u svima ljubiti!

Grb Karmela BSI

Grb Karmela BSI slikovit je prikaz onog najbitnijeg za duhovnost Karmela BSI.
Brdo Karmel: mjesto nastanka reda. Smeđa boja predstavlja svijet nesavršenosti, a bijela boja nebo i Božju savršenost.
Križ: znak trpljenja.

-

ZVIJEZDE

Zvijezda srebrne boje: članovi Karmela u ovome svijetu (židovska šestokraka zvijezda je znak pripadnosti izabranome narodu Božjemu). Dvije zvijezde zlatne boje: članovi Karmela na nebu.

ZLATNA KRUNA I 12 ZVIJEZDA

Kruna: Božje Kraljevstvo na zemlji prisutno po Isusu Kristu. 12 zvijezda: Marija, uzor molitve i povezanosti s Bogom.

RUKA S MAČEM I NATPIS

Ruka proroka Ilije s užarenim mačem i "Zelo zelatus sum pro Domino Deo exercituum" predstavljaju, proroka Ilija, oca karmelićana i karmelićanki koji je "Gorljivo revnovao za Gospodina, Boga nad vojskama" (1 Kr 19,10)

SRCE OD TRNJA

Dodala Utemeljiteljica, predstavlja muke koje podnosi Mistično Tijelo Božanskog Spasitelja, sv. Crkva, koja tako bolno trpi radi nepravdi, krivovjerja i bezvjerja, radi otpada i mlakosti članova.

Karizma Karmelićanki BSI

Karizma Karmela je nasljedovanje Krista koji moli, po uzoru na Blaženu Djevicu Mariju, živjeti u pokornosti Isusu Kristu. Karizma Karmela BSI je karmelski duh molitve, sabranosti i sjedinjenja s Bogom spojiti s apostolatom služeći potrebnim ljudima. Dnevno zajedno molimo liturgijsku hvalu časoslova. Zajedno blagujemo, radimo i dnevno se sastajemo kako bi u vrijeme odmora međusobno dijelili brige i radosti. Biti zajedno Bogu na slavu.

NAČIN DA DOĐEŠ DO SVEGA

Da bi uživao sve, ne naslađuj se u onom što je ništa. – Da bi imao sve, ne traži da imaš ono što je ništa. Da budeš sve, ne traži biti nešto u ničemu. Da bi znao sve, ne traži znati nešto o ničemu.

KAKO DOĆI DO ONOGA ČEGA NEMAŠ

Da bi došao do onoga što ne uživaš, idi putem gdje ne uživaš. Da dođeš do nepoznatog, idi putem gdje ne poznaš. Da dobiješ što nemaš, idi putem gdje nemaš. Da postaneš što nisi, idi putem poništenja.

NAČIN DA SE NE PRIJEČI SVE

Kad se ustavljaš na nečemu odričeš se da ideš k svemu jer da dođeš od svega ka svemu moraš se odreći svega u svemu.

ZNAK DA IMAŠ SVE

Ako posjeduješ sve, nećeš tražiti ništa, jer ako tražiš nešto u ničemu znači da ti u Bogu nije sve tvoje bogatstvo.

Karmelski sveci

GOSPA KARMELSKA

Pred slikom Majke Božje sam vapila i vapila, a moja je nebeska Majka uslišala moju vruću prošnju. Izmolila mi je nov život, novu snagu i novu hrabrost.” (Utemeljiteljica)

SV. ILIJA

Oca karmelićana i karmelićanki prisjećamo se svakim pogledom na naš grb: "Zelo zelatus sum pro Domino Deo exercituum" ili "Gorljivo sam revnovao za Gospodina, Boga nad vojskama" (1 Kr 19,10)

SV. TEREZIJA AVILSKA

Terezija Avilska nadahnula je Utemeljiteljicu da prigrli Karmel: “Nije li Bog ispunio moje srce velikom ljubavlju i pouzdanjem k svetoj Majci Tereziji? Često bih rekla: Za Karmel bih se dala i razapeti.” (Utemeljiteljica)

SV. IVAN OD KRIŽA

Utemeljiteljicu je posebno oduševila ljubav sv. Ivana od Križa: “Poniznost sv. Franje Asiškog i ljubav sv. Ivana od Križa probudila je u meni veliku čežnju za poniženjem i da budem prezrena jer se samo tako dolazi do prave poniznosti.”(Utemeljiteljica)

SV. MALA TEREZIJA

Sv. Maloj Tereziji utječemo se posebno za našu djecu u vrtićima i domovima: “Sveta Mala Terezijo, ja te lijepo molim, kaži dragom Isusu da ga jako volim”.

MNOGI DRUGI

Edith Stein, Elizabeta od Presvetog Trojstva, Gerard Stantić, Terezija od Presvetog Trojstva, Majka Marija Candida od Euharistije, Paulin od Sv. Bartolomeja… Više na stranicama karmelićana.

Karmelski škapular

U 13. stoljeću  zbog muslimanske većine stanovništva u Palestini i neuspjelih križarskih vojni, uvjeti života karmelićana postaju sve teži. Preseljenje u Europu je postalo neizbježno. Ali i u Europi se postavilo pitanje opstanka zbog zabrane osnivanja novih redova. Poglavar reda Simon Stock se molio Blaženoj Djevici Mariji za zaštitu karmelićana.

16. 7. 1251. Gospa pruža škapular sv. Simonu Stocku: “Primi ovaj škapular kao poseban znak moje zaštite, dar za tebe i sve karmelićane.”

3. ožujka 1323. Marija se ukazala papi Ivanu XXII., želeći da odobri sljedeću tzv. subotnju povlasticu za one koji pobožno nose škapular: „Ako budu na dan njihove smrti odvedeni u čistilište, ja, Majka milosti, sići ću u subotu nakon njihove smrti, i one koje nađem u čistilištu oslobodit ću da bih ih izvela na sveto brdo vječnoga života”.

 

Primanjem i nošenjem škapulara postaje se  članom Škapularske bratovštine i ima se  udjela u svim duhovnim dobrima Reda Blažene Djevice Marije od gore Karmela. Članovi mogu primiti potpuni oprost i namjeniti ga za sebe ili pokojne na istaknute karmelske svetkovine.

Škapular nije amajlija ili  predmet čudotvorne zaštite koji bi nam osigurao spasenje  bez našeg udjela u nastojanju oko spasenja i posvećenja. 

 

Uvjeti nošenja škapulara

  1. Ispravno primiti, nositi te umrijeti u sv. Škapularu.

  2. Staleška čistoća.

  3. Štovati Presvetu Djevicu moleći dnevno molitve njoj u čast.

 

Posvetna molitva – obećanje

Blažena Djevice, Majko i Kraljice Karmela, posvećujem se Tebi iz zahvalnosti i ljubavi;

Obećajem Ti služiti u djetinjoj ljubavi i vjernosti. Po Tvome uzoru hoću u vjeri i ljubavi slijediti Tvoga Sina, Isusa Krista. Želim poput Tebe molitvom, žrtvom i djelotvornom ljubavlju služiti Bogu i ljudima. Poslušaj dobra Majko, moje obećanje i primi ga milostivo. Daj mi milost da pod Tvojim okriljem ustrajem u vjernosti Kristu i njegovoj Crkvi.