O nama

Kako smo nastali?

Ideja karmelske mladeži provlači se još od 2004. godine od prvog godišnjeg susreta mladih kojim su sestre Karmelićanke Božanskog Srca Isusova počele okupljati mlade koji nose karmelski škapular te odrastaju uz sestre (preko duhovnih obnova, župske kateheze, animiranja liturgije, a neki još i od vrtića!).

Gospa Karmelska i Srce Isusovo onda i danas privlače mlade sa svih strana: Zagreb, Hrvatski Leskovac, Split, Bibinje, Gabela Polje, Slavonski Brod, Strmec, Punat, Požega, Belica…

Nakon dugogodišnjeg zajedničkog hoda, prijateljevanja s Isusom i jednih s drugima; susreta u pojedinim zajednicama i legendarnih Karmelijada, korijeni su već duboko u zemlji karmelskog vrta (na hebrejskom Karmel znači cvatući vrt, voćnjak).

Kruna je nastanak Statuta, službeni osnutak i prva obećanja Mladih Karmela BSI 14. prosinca 2010., na svetkovinu sv. Ivana od Križa, u Zagrebu. Karmel Božanskog Srca Isusova procvao je novim mladicama – mladima koji su postali njegovi pridruženi članovi – karmelski laici (laikići 🙂 ) Svega nekoliko dana kasnije (18. 12.) slijedio je osnutak i obećanja mladih u Hrvatskom Leskovcu, a 8. 6. 2013. i u Bibinjama pod okriljem Bezgrešnog Srca Marijina.

Zajedno želimo cvjetati u kršćanskom pozivu na svetost i postajati Kristov miomiris u ovome svijetu. Tome težimo kroz:

  • ljepotu susreta u molitvi i prijateljevanju s Isusom Kristom;
  • duhovnost i zajedništvo karmelske obitelji;
  • angažiranu vjeru i ugrađivanje darovanih nam talenata u služenje i navještaj Evanđelja.

 

Hrvatska Provincija sestara Karmelićanki BSI osnovala je 2. travnja 2005. privatnu katoličku Zajednicu karmelskih laika BSI (ZKL-BSI). Mladi Karmela BSI njezin su podmladak te zajedno čine zajednicu vjernika laika pridruženih članova redovničke zajednice sestara Karmelićanki Božanskog Srca Isusova. Biti pridruženi član znači biti dionik milosti i karizme Karmela Božanskog Srca Isusova i kao laik je živjeti u ovome svijetu. Otvoreni Karmel BSI povezuje kontemplativni (molitveni) i aktivni (apostolski) život po uzoru utemeljiteljice bl. Marije Terezije od sv. Josipa.

BSIC

ZKL-BSI i Mladi Karmela BSI djeluju prema Statutu kojeg je odobrila Vrhovna uprava Karmelićanki BSI:

  • program vodi mlade putem duhovnog i ljudskog sazrijevanja kroz odgoj za molitvu i sakramentalni život, zajedništvo i angažiranu vjeru
  • karmelska mladež se okuplja na tjednim katehetsko – molitvenim susretima pri samostanima karmelićanki BSI
  • svaka zajednica ima godišnju duhovnu obnovu
  • zajednice karmelske mladeži su međusobno samostalne, a u duhu karmelskog zajedništva imaju zajednički godišnji susret (Karmelijada) i druge prigodne susrete
  • mladi sudjeluju u karitativno-misijskom djelovanju (karitativne akcije, evangelizacija, volonterstvo, kućne misije, angažman u župi, zborovi mladih, animatori djece i mladih…)
  • program i sve aktivnosti ostvaruju se prema mogućnostima pojedinih zajednica
  • karmelska mladež živi crkveno zajedništvo sudjelujući u životu župne zajednice i u biskupijskim, nacionalnim i svjetskim susretima katoličke mladeži; surađuje s drugim udrugama i zajednicama mladih

Pismo vrhovne poglavarice Majke M. Angeline Finnell prigodom osnutka

J. M. J. T.*

Sve vas najsrdačnije pozdravljam u ime našeg Karmela Božanskog Srca Isusova. Svima vam izražavam dobrodošlicu. Nažalost ne mogu prisustvovati vašoj svečanosti primanja u zajednicu Mladih Karmela BSI. Vi ste prva zemlja u kojoj se službeno laici učlanjuju u naš Karmel BSI.

Karizma koju nam je darovao Duh Sveti i koja je priznata od Crkve, bit će obogaćena vašim sudjelovanjem. Laici i osobe posvećenog života imaju jedinstvene uloge u životu Crkve, a njihova suradnja može svakome od tih životnih putova donijeti radost. Sastajali ste se neko vrijeme kako biste upoznali karizmu našeg Karmela BSI i duhovno nasljeđe koje smo primili od naše drage Majke utemeljiteljice bl. Marije Terezije od sv. Josipa. Učili ste o njezinoj velikoj ljubavi koja ju je usmjerila na pridobivanje svih duša za Krista. Ta ljubav navela ju je na požrtvovnost, na prihvaćanje pokore i nerazumijevanja, na život bez doma i na hrabro osnivanje nove redovničke zajednice. Vi ste nadahnuti njezinim primjerom. Susreli ste njezin duh kod sestara koje su vas upoznale s našim Karmelom BSI, a sada nam se želite pridružiti kroz jedan uži i snažniji odnos postajući pridruženi članovi Karmela BSI.

Kao članovi laici sudjelovat ćete u svim dobrima naše Družbe. U onoj mjeri u kojoj možete, sudjelovat ćete u našem molitvenom životu i u našem apostolatu. Vaše članstvo obogatit će naše živote i cijeli Karmel BSI. U zajedništvu produbljivat ćemo razumijevanje naše karizme i otkrivat ćemo uvijek nove načine njezinog življenja.

Zajedno ćemo se radovati. Zajedno ćemo raditi. Zajedno ćemo moliti. Zajedno ćemo osnažiti Crkvu i težiti za tim da pridobijemo duše za Isusa: vi kao laici, ispunjavajući posebnu ulogu vašeg poziva. Mi kao osobe posvećenog života, ispunjavajući našu posebnu ulogu i naš poziv. Mi se ne bojimo razlika. Čak štoviše, mi poštujemo naše razlike i postajemo jači radeći zajedno i koristeći naše različite pozive za zajedničko poslanje.

Neka Bog blagoslovi djelo koje je danas u vama započeo.

Hvaljen bio Isus Krist, sada i u vijeke!

* znači: Jesus, Mary, Joseph and St. Therese of Avila, karmelski pozdrav u pismima

Vidljivi znakovi pripadnosti

1. Službeni logo

3. Karmelski križić

2. Karmelski škapular

4. Spomen sličica

6. Zastava

5. Karmelska himna