Proslavljena 4. godišnjica osnutka i obećanja mladih karmelskih laika (laikića :)) u Zagrebu

Zajednica Mladih Karmela BSI u Zagrebu se okuplja od 2006. godine, a 14. prosinca 2014. proslavila je 4. godišnjicu službenog osnutka. Zahvalili smo Bogu svečanim euharistijskim slavljem koje je predslavio duhovnik zajednice karmelićani br. Dario Tokić, a pjevanjem su ga uzveličali naši gosti karmelski mladi iz Hrvatskog Leskovca sa s. Dijanom Mlinarić.

U drugom dijelu susreta zahvalili smo prisjećajući se kroz prezentaciju bogatstva i ljepote naših susreta kroz proteklu godinu: škole molitve “Molitva je najveća moć”; sustavnog prikaza Duhovnog spjeva sv. Ivana od Križa “Postani čovjekom, postajući jedno s Bogom”; kateheza, gostiju; online korizmene pripreme “Sad je vrijeme milosti” u kojoj su mnogi sudjelovali; priprema i sudjelovanja na SHKM u Dubrovniku; duhovnih obnova i duhovnih vježbi u šutnji; animacije i evangelizacije; karitativnog djelovanja (pomoć 10-eročlanoj obitelji i stradalima u poplavama u Slavoniji); Karmelijade “IZIĐI”…

Godišnjicu je obilježilo i slavlje primanja novih mladih karmelskih laika – pridruženih članova Karmela BSI. Prije obreda primanja i obećanja mladih, voditeljica zajednice s. Maja Pavla Bašić posvijestila je mladima da su njihova obećanja odgovor Isusu koji nas prvi ljubi i koji je već ispunio Obećanje za nas. Božja ljubav uvijek prethodi i Božji poziv je radi Njegovog obećanja i darivanja nama te po nama i drugima.

Ove godine čestitamo na obećanjima našim novim laikićima i prijateljima: Marini Lovrić, Ani Pejaković, Petri Spetić, Evi Šintić, Sanji Kovač i Damjanu Pašiću. Želimo im da njihova obećanja i životi budu ispunjeni i plodni za Isusa, u duhu terezijanske godine u kojoj se nalazimo i slavlja 500-te obljetnice rođenja sv. Terezije Avilske pod geslom “Za Tebe sam rođena”.

Fotogalerija

Dojmovi mladih:

Već nekoliko dana brojim u kojima i ja mogu reći da sam pravi laikić. “Evo me” – dvije male riječi kao odaziv na poziv života “pri” Karmelu :). Poziv koji znači da svoj život u svijetu živim u duhu karizme Karmela Božanskog Srca Isusova – poziv koji tako iskreno raduje moje srce. Uz priliku da na taj način služim Bogu i Crkvi, ovo je prilika za sklapanje prijateljstava u kojima nalazim potporu drugih mladih s istom željom. Redoviti susreti, druženja, projekti, duhovne obnove, zajednička promišljanja, učenje, molitve, razgovor i šutnja su dio naših zajedničkih dana i velika pomoć u osobnoj duhovnoj izgradnji. Život postaje drugačiji kada za njega uzmemo svete uzore i kada na početku svakog dana s pouzdanjem prepustimo sve Gospodinu. I drugačiji je kada na izlazu iz svoje sobe, tren prije susreta sa bližnjima, podsjetimo srce da Boga u svima gleda, Bogu u svima služi i Boga u svima ljubi. Velika je milost biti dio Mladih Karmela BSI. Bogu hvala! 🙂

Marina Lovrić

 

Nakon godina sudjelovanja na susretima u meni se rodila tiha želja da i ja želim dati obećanje Bogu i postati član Mladih Karmela BSI. Pitala sam se, Bože želiš li me stvarno tamo i kao odgovor je došao poticaj s. Maje Pavle želim li ove godine postati član. Kroz susrete sam shvatila koliko je lijepo i radosno življenje vjere u zajedništvu s drugim mladima. Naše susrete, molitve, duhovne obnove i razne aktivnosti doživljavam kao izvor Božje milosti na koji se dolazim odmoriti, nahraniti i primiti snagu za nove dane. Tu primam putokaze i poticaje za ustrajnost i snagu kako hrabro ići naprijed što bliže Bogu. Sve to shvaćam kao veliki Božji dar, na koji želim odgovoriti i zahvaliti darivanjem svojega vremena i sebe Bogu kroz zajednicu. 

Ana Pejaković

 

Za mene karmelski laikić ima posebno mjesto u mome srcu. Također za mene to predstavlja opipljivi ovozemaljski vez s Osobom Boga Oca, stup na kojeg se mogu čvrsto osloniti u svakom trenutku mog života. On meni malenom čovjeku pokazuje put preko drugih ljudi i na različite načine djeluje kroz svaku osobu te pokazuje kako mogu u ovom današnjem užurbanom svijetu živjeti i slijediti Krista. Pomaže mi i zagovor karmelskih svetaca koji donose toliko raznolikih plodova u Karmelskom vrtu od kojih se hranim kako bi mogao dalje širiti Božju ljubav, Božju prisutnost, revnost  te u svakoj osobi prepoznati  Boga, te u ljudima Boga gledati, ljubiti i služiti.

Damjan Pašić

 

Na susrete Mladih Karmela BSI na Vrhovcu dolazim godinu dana tako da je za mene postati pridruženim članom karmelskih laika značilo javno dati obećanje onoga što već živim. Karmelski škapular imam isto tako godinu dana i uistinu mogu priznati da je karmelska duhovnost radost moga srca. Posebna povezanost s Marijom je neizbježna ako se približimo Karmelu, a karmelski sveci nas mogu toliko toga naučiti. Vjerujem da bi i drugi, kad bi vidjeli dubinu i ljepotu Karmela, poželjeli postati pridruženi članovi 🙂

Sanja Kovač

 

Ulazak u karmelske laikiće za mene znači jedan novi početak. Jedan novi put ali s Isusom i Marijom, našom Majkom. Osjećam se sretno jer imam za Majku veliku zagovornicu koja me čekala sa svojim Sinom i koja je s Njim bila uz mene čak i onda kada ja uz Njih nisam bila. A sada idem na novi put, držeći Njih za ruke i kada god mi je teško pogledam i opipam Škapular koji nosim i sjetim se obećanja koje sam dala, što me podsjeti da su Isus i Marija uvijek tu za mene i za sve druge i kako imamo veliku zagovornicu za Majku.

Petra Spetić

 

Za mene biti karmelski laikić znači prije svega biti dio zajednice, a riječ zajednica već sama za sebe izgovara svoju bit. Zajedno: za Jedno(g). U tome je najveća ljepota biti laikić, biti u zajedništvu s onima koji, penjući se na „brdo Karmel“, sve jasnije i preglednije vide Cilj.

Eva Šintić