4. Križni put mladih “S Karmela na Golgotu”

I ove se godine, 14. veljače, po četvrti put održao križni put mladih u Hrvatskom Leskovcu. Ovogodišnja tema je bila „Blago milosrdnima, oni će zadobiti milosrđe“ (Mt 5,7) – geslo Svjetskog susreta mladih u Krakowu. S obzirom na padaline, koje nikako nisu prestajale ni tik pred početak pobožnosti, odlučili smo ipak moliti u kapelici. Bilo je lijepo vidjeti kapelicu dupkom punu mladih. U 16h smo zajedno krenuli na Put koji je prijeđen iz najveće LJUBAVI prema svakome od nas.
Mlade su na ulazu dočekivale sestre koje su svakome podijelile i prigodni simbol – srce u kojem se nalazila duhovna misao nekog sveca. Po ulasku u kapelu mladi u imali mogućnost pristupanja sakramentu pomirenja kod p. Darija Tokića i svatko je mogao napisati i svoju osobnu molitvu koju smo uključili također u zajedničku Pobožnost.
Križni put je predvodio povjerenik za mlade Zagrebačke nadbiskupije vlč. Ivan Valentić, a u pripremi su sudjelovali brojni mladi iz slijedećih zajednica: Srce Isusovo, SKAC zbor, FRAMA Siget, Dehonijanska mladež, zbor Allegro, mladi Karmela BSI iz Strmca, s Vrhovca i iz Hrvatskog Leskovca, Zajednica Karmelskih laika Hrvatski Leskovac, zajednica ZAMAK iz Remeta, Karmelski bogoslovi, dio tima iz inicijative 40 dana za život, sestre juniorke i sestre novakinje i postulantica sestara Karmelićanki BSI. Svaka postaja je imala svoje predstavnike koji su meditativno čitali tekstove i molitve koje su proizašle iz srca samih mladih. Tekstovi su proživljeni i bliski jer proizlaze iz iskustva borbe, padova i ljepote života.
Općenite molitvene nakane bile su – za blagoslov Svjetskog dana mladih u Krakowu i za povezanost svih zajednica mladih. A tijekom svake postaje imali smo i posebne nakane: za obitelji, za život, za obraćenje grešnika, za Papu, progonjene kršćane…itd.
Ono što je uljepšalo ovaj križni put na poseban način bila je pjesma koja je pratila hod između svake postaje, a pjevanje je animirao zbor SKAC sa svojom voditeljicom Tamarom Perc. A himnu susreta mladih u Poljskoj na kraju je izveo VIS Karmel.
Po završetku križnog puta povjerenik vlč. Valentić uputio je mladima nekoliko poticajih riječi i zatim smo se svi spustili u dvoranu na topli čaj i druženje. Nastala su neka nova prijateljstva, povezanosti i ideje za suradnju.
Iako je vrijeme bilo prohladno, iako je padala kiša…u srcima mladih bila je radost – radost susreta s Bogom i čovjekom. I mnogi su mladi rekli – tako je i u životu…potrebno je samo ono malo više, onaj mali poticaj, korak, onaj pristanak da krenemo…jer putem biva mnogo toga darovano – i to milost na milost, a znamo Tko je Izvor .
Do sljedeće godine…i sljedećeg križnog puta mole za vas i čekaju vas sestre Karmelićanke BSI.

Sestre Karmelićanke BSI
Ovdje možete preuzeti Križni put u pdf formatu – Križni put 14. 02. finalno