Duhovne vježbe za mlade u šutnji: Stani u gori pred Gospodinom!

„Stani u gori pred Gospodinom!“ – bilo je geslo duhovnih vježbi za mlade u šutnji (tzv. „Hodočašće u nutrinu“) održanih 3. – 6. 7. 2014. u samostanu sestara Karmelićanki BSI u Poredju, na prekrasnim zagorskim bregima. To su prve takve duh. vježbe od četiri dana i u okružju toga samostana. Inače se redovito održavaju preko vikenda kod sestara u Zagrebu. Upravo na tim susretima se prepoznala potreba i za duljim takvim iskustvom susreta s Bogom u šutnji i molitvi. I tako je nastala ideja za Poredje, a grupa se u trenu popunila. Duh je okupio mlade sa raznih strana: iz zajednica Mladih Karmela BSI u Zagrebu i Hrv. Leskovcu, iz ZaMKa molitve u Remetama te mlade koji su prepoznali potrebu svoje nutrine za dubljim iskustvom molitve. Voditelji su bili br. Dražen Marija Vargašević i s. Maja Pavla Bašić.

Šutnja je sakriveno blago Karmela

Osobitost ovih duhovnih vježbi nije samo u tome što su trajale duplo dulje i u drugom samostanu. Obilježilo ih je u cjelini jedno novo iskustvo u koje se snažno i skladno utkalo ozračje prirode, šutnja, pustinja, molitva, teme razmatranja, samoća, zajedništvo i rad. U programu su se izmjenjivala kraća predavanja, osobna razmatranja, svakodnevna Sveta misa, molitva Časoslova i euharistijska klanjanja te rad. Mladi su sudjelovali u pripremi objeda, radili u voćnjaku, uređivali okoliš i kuću.

Geslo „Stani u gori pred Gospodinom!“ je uzeto iz Prve knjige o Kraljevima koja nam donosi ciklus o proroku Iliji. Njegov život i poruka uveli su nas duboko u pozornost srca na Božju prisutnost i djelovanje, jer „živ je Gospodin pred čijim licem stojimo“. Molitva i život u Božjoj prisutnosti su srce karmelske duhovnosti. Pred Gospodinovim licem svakodnevica postaje drugačija: od jutra do večeri i od večeri do jutra, u molitvi i radu, samoći i zajedništvu – On je prisutan i blizak. Šutnja je sakriveno blago Karmela. Šutnja oslobađa prostor za Boga. Pomaže nam da osvojimo taj prostor za Boga koji je tako potreban, a zatrpan je često mentalitetom ovoga svijeta punog buke, površnog, prolaznog, nepotrebnog. Šutnja nam pomaže da se, poput Ilije,  „sakrijemo na potoku Keritu“ i uđemo u to Otajstvo prisutnog, a sakrivenog Boga – u daru Euharistije, u našoj duši, u stvorenjima; da otkrivamo Božju Riječ i prolaz u „šapatu lahora“.

Gospodin je jedini pravi Bog

Boravak i hod kroz prirodu simbolično nam je pomogao u prepoznavanju vrta duše u kojem šeće Gospodin, što i znači riječ Karmel – cvatući vrt Božji. S prorokom Ilijom otkrivali smo da je Gospodin jedini pravi Bog koji donosi Živu vodu, plodnost života i pobjedu u svim situacijama i sušama, ali samo ako smo doista Njegovi i ne hramljemo na dvije strane radeći kompromise sa tolikom lažnim idolima. Dan posta podržao je to oslobađanje, budnost i usmjerenosti duha na ono bitno i neprolazno. Čitanje duhovnog štiva za vrijeme svih obroka također je produbljivalo iskustvo da ne živi čovjek samo o kruhu, nego o svakoj Božjoj Riječi. Obogaćenje svima nama bilo je i dijeljenje plodova svaku večer kada bismo prekinuli šutnju i podijelili međusobno što nas je osobito dotaklo toga dana. A večer bi završila euharistijskim klanjanjem, koje se zadnju večer produžilo i na cijelu noć, razgovarajući prijateljski s Onim koji nas voli i uvijek je tu za nas. Zahvalni Gospodinu Isusu za svaki trenutak, dar i Njegova iznenađenja, završili smo duhovne vježbe doslovno „u gori pred Gospodinom“ – sa klanjanjem Živom Isusu u Presvetom Sakramentu na brdu sa kojeg smo blagoslovili cijeli svijet.

Zajedničko vrednovanje duhovnih vježbi pokazalo je veliku blagodat susreta, potrebu i interes mladih za ovakvim duhovnim vježbama u šutnji. Poticaj je to za daljnje osmišljavanje „karmelskog ljeta“ u ovakvom ozračju. Vrata Karmela i Srca Isusova su otvorena svim mladima koji traže dublji susret s Bogom u šutnji i molitvi. Sljedeće „Hodočašće u nutrinu“ će se održati početkom jeseni u samostanu sestara Karmelićanki BSI u Zagrebu.

Fotogalerija.

IMG_20140706_185228