Otajstvo treba čuvati u tišini

Duša koja ljubi šutnju brzo će doći do sjedinjenja s Bogom. (bl. Marija Terezija od sv. Josipa)

Otajstvo treba čuvati u tišini

Jedino tišina čuva otajstvenost puta, koji čovjek prevaljuje s Bogom. Bog nam daje milost da zavolimo tišinu, koju treba sačuvati od javnosti. U povijesti spasenja, Bog se nije čovjeku želio objaviti na bučnim mjestima nego na mjestima tame i tišine. Komentirajući liturgijska čitanja, naročito ulomak iz Evanđelja, gdje Anđeo govori Mariji da će je moć Svevišnjega „osjeniti“, Papa je podsjetio da je Bog gotovo istom sjenom oblaka štitio Židove u pustinji. Bog se uvijek skrbio o otajstvu i skrivao ga, a nije ga propagirao. Kad se neko otajstvo samoreklamira u javnosti, onda nije kršćansko, nije od Boga, nego je privid otajstva!
Ono što vidimo da se dogodilo s Gospom, prigodom prihvata svoga Sina, jest da je otajstvo ostalo skrovito; i to cijeloga života. A ona je sve znala. U našem životu Božja nam sjena pomaže da otkrijemo svoje otajstvo, otajstvo našega susreta s Bogom, naše otajstvo životnog hoda s Gospodinom. Svatko od nas zna da Bog otajstveno djeluje u našem srcu, u našoj duši. A kakvim oblakom, odnosno, moći – i na koji način – Duh Sveti skriva našu tajnu? U nama, u našem životu ta se sjena naziva tišinom: ona je zapravo oblak koji prekriva tajnu našeg odnosa s Bogom; naše svetosti, kao i naših grijeha. To se otajstvo ne da objasniti. Ali ako u našem životu nema tišine, onda se otajstvo gubi, iščezava.
Otajstvo treba čuvati u tišini. Ona je oblak, Božja moć za nas, snaga Duha Svetoga. Majka je Božja bila savršena slika tišine. Od navještaja njezina izvanrednoga majčinstva sve do Kalvarije. Razmišljam o njezinoj šutnji i čuvanju otajstvo odnosa sa svojim Sinom, sve do najmučnije tišine „pokraj Križa“. Evanđelje nam ništa ne govori o tomu, je li govorila… Bila je šutljiva, ali je u skrovitosti svoga srca, tolike stvari govorila Bogu. Tada si mi rekao da će biti velik – to je ono što smo čuli u odlomku – da ćeš mu dati prijestolje Davida, njegova Oca, da će zauvijek vladati, a sad ga gledam na križu. Gospa je bila ljudsko biće. A možda je čak i htjela reći: Sve su to laži! Prevarena sam! – rekao je blaženi Ivan Pavao II., govoreći o Gospi. Ali je ona u svojoj skrovitosti, tišinom čuvala otajstvo koje nije shvaćala te mu tako omogućila da raste i cvjeta u nadi.
Tišina štiti otajstvo, stoga se otajstvo „našega odnosa s Bogom, našega hoda, našega spasenja ne može izlagati vjetrometini; iznositi u javnost. Neka nam Gospodin udijeli milost da zavolimo tišinu; da je tražimo, te da nam oblak tišine čuva srce.

papa Franjo, 20.12.2013.