Proslava Jubileja i dana posvećenog života u Puntu

Proslava Jubileja i dana posvećenog života u Puntu

Vikend 4. i 5. 02. 2017. zajednica naših sestara na Puntu obilježila je proslavu stogodišnjeg jubileja. Koliko je taj Jubilej važan nama sestrama, toliko je u krčkoj biskupiji zaista prepoznata prigoda i potreba da se i na biskupijskoj razini zahvali Bogu za Njegovo djelo u našoj domovini. Stoga se u zajedništvu slavlja Jubileja upriličio i dan posvećenog života svih redovnika i redovnica Krčke biskupije.
Program je započeo u subotu, 4. veljače 2017. i odvijao se u župnoj crkvi, uz sudjelovanje krčkog biskupa mons. Ivice Petanjka OFMCap, povjerenika za ustanove posvećenog života vlč. Zvonimira Badurine Dudića, župnika Punta vlč. Ivice Kordića, te veliki broj redovnika i redovnica ali i vjernika iz župe.
Slavlju Euharistije prethodila je predstava naše zajednice mladih Karmela BSI iz Hrvatskog Leskovca pod nazivom „A di si ti?“. Predstavu su osmislili, režirali i odglumili sami mladi. Ta predstava je njihov doprinos Jubileju. Nakon igrokaza uslijedio je i kratki film o djelovanju sestara u Hrvatskoj.
Na početku Euharistijskog slavlja , o. Biskupa i sve prisutne pozdravio je vlč. Ivan Kordić, župnik u Puntu. Posebno je zahvalio sestrama Karmelićankama na njihovom velikodušnom služenju, kako na području cijele Domovine tako i u samoj župi Punat.
Euharistijsko slavlje predvodio je o. biskup Ivica Petanjak. Izrazio je radost zbog ovog događaja te svih koji su se na nj odazvali. Pozdravio je i mlade ohrabrivši ih da se i nadalje okupljaju te budu otvoreni za Božji poziv. U propovijedi, Biskup je stvarno prekrasno i tako živo približio prisutnima lik naše blažene Utemeljiteljice. Istaknuo je njezinu vedru narav ali i trnovit životni put na kojem se susretala s pregršt patnji i križeva.“
Na kraju misnog slavlja prisutnima se obratila i s. Andreja Petravić. Istakla je kako je plamen svijeće simbol Krista i njegove putujuće Crkve ali i simbol proslavljene Crkve – svih svetih koji su u zajedništvu s Kristom nama primjer za nasljedovanje ali i kao oni kojima se utječemo za zagovor. „Plamen života bl. Marije Terezije od sv. Josipa odolijevao je svim iskušenjima i svjedočio blizinu njezina srca Srcu Isusovu koje je po njoj izlijevalo svoju ljubav na sve zemlje gdje je boravila pa tako i na našu domovinu Hrvatsku.“, rekla je s. Andreja.
Uslijedila je molitva blaženici za nova duhovna zvanja. Biskup Ivica potom je blagoslovio sve prisutne sa relikvijama Blaženice, a zatim su okupljeni i osobno pristupili moćima, časteći ih i utječući se zagovoru bl. Marije Terezije.
Nekoliko obitelji župe Punat otvorilo je velikodušno svoje domove u kojima su ugostili mlade koji su pristigli iz Hrvatskog Leskovca.
Drugog dana u nedjelju mladi su glazbeno animirali Sv. Misu u župi i pred kraj su predstavili nadolazeći događaj koji će se od 6. – 8. 10. 2017. održati u Puntu, a to je Karmelijada – godišnji susret mladih u duhu Karmela.
Sve što je lijepo kratko traje pa je i svima vrijeme na Puntu brzo prošlo i u poslijepodnevnim satima kretalo se za Zagreb zahvalnosg srca za sve primljene milosti…kako tog dana, a tako i svih ovih sto godina.

DOJMOVI MLADIH

Bilo je super. Domaćini su bili odlični, crkva je lijepa i uglavnom je sve bilo lijepo.
Martin

Bilo je super!! U subotu smo imali predstavu, a poslije toga je bila Sveta Misa na kojoj smo mogli čuti zanimljivu i vrlo konkretnu propovjed biskupa Petanjka. Puno mi znači što je ohrabrio i nas mlade. Nakon Svete Mise išli smo kod domačina koji su nam otvorili svoje domove i počastili večerom, a ujutro doručkom. U nedjelju smo glazbeno animirali Euharistijsko slavlje i pomogli smo podijeliti kolače koje su mještani ispekli za tu prigodu. I to je stvarno bilo lijepo.
Josip

Put i događanja na Puntu su obilježena spontanošću i improvizacijom u nekim dijelovima što je još više uvećalo radost i zabavu. Susret sa sestrama bio je srdačan – iako ih sve ne poznajemo osjećali smo se kao kod kuće. Boravak u obiteljim je bio ugodan i domaćini su bili jako topli i obzirni. Osim lijepog boravka primjetila sam da moja domaćica ima velike predispozicije za rad s mladima pa se nadam da smo uspjeli posijati bar jednu malu sjemenkicu te ohrabrili domaćine za dalje i inspirirali ih. Dobrobit nije bila jednosmjerna…promatrajući naše domaćine nesvjesno su nam posvjedočili ljepotu bračnog života uz sve uspone i padove te pokazali pravu odlučnost i snagu za život.
Kristina