S Božje strane ljubav nikad ne prestaje jer je Bog po svojoj naravi i biti ljubav

S Božje strane ljubav nikad ne prestaje jer je Bog po svojoj naravi i biti ljubav

U petak 6. 10. 2017. započela je 14. Karmelijada na otoku Krku. Karmelijada je nacionalni susret svih mladih u duhu Karmela. Okupilo se oko 250 mladih iz deset zajednica – Split, Bibinje, četiri zajednice iz Zagreba (Remete, Strmec, Vrhovec i Hrvatski Leskovac), Rovinj, iz Bosne i Hercegovine nam je došla grupa mladih iz Gabela Polja, a isto tako i iz susjedne Mađarske. Naravno bili su tu i domaćini – grupa mladih iz Punta te iz drugih krajeva krčke biskupije.
Prva skupina mladih krenula je već u 5 ujutro iz Gabela Polja, a svi smo se našli zajedno u gradu Krku u samostanu braće Karmelićana koji su nas srdačno dočekali. Nakon pauze i razgledavanja grada okupili smo se u 18. 30h na krunici zajedno sa vjernicima grada Krka i župnikom vlč. Antonom Valkovićem. Poslije krunice uslijedila je sv. Misa koju je predslavio mons Ivica Petanjak, biskup krčki.
U svojoj nadahnutoj propovijedi biskup Petanjak je istaknuo kako Isus jednako sjeda za stol sa svakim i to ga ne priječi da se obrati svakome tako kako se treba obratiti. Petru će reći da je stijena, a onda će mu reći: odlazi od mene sotono. To ne znači da ga je Isus maloprije jako ljubio, a onda više ne, nego govori ono što Petar treba čuti kako bi razmislio gdje je napravio krivi potez. „Providnost je htjela da na današnji dan slušamo kako Isus progovara cijeloj crkvi pa onda i vama mladima i to jednim upozoravajućim riječnikom. Isus je upozoravao…govorio je „jao tebi“ gradovima u kojima je propovijedao, koji su toliko toga primili, a skoro ništa nisu dali, nisu se obratili. Današnje Evanđelje je nastavak na poslanje koje je Isus započeo šaljući 72 učenika. Isus iz vlastitog iskustva govori učenicima da je misija teška i odgovorna, da ih šalje ko ovce među vukove. Odbacivanja su moguća i na to treba računati. Taj „jao tebi“ nije toliko osuda koliko je jauk i bol Isusa…jer Isus ne može sakriti svoju milosrdnu narav koja se ne može načuditi ljudskom tvrdom srcu.“ Rekao je mons Petanjak.
Biskup je naglasio kako ovaj Isusov govor upozorava da je spasenje preozbiljna stvar. Isus nije došao na zemlju jer mu je bilo dosadno. Isusov govor je oštar jer je u pitanju čovjekova vječnost koja se počinje graditi ovdje na zemlji, ali Isus ne objavljuje Boga kao suca, nego kao milosrdnog oca…i to je najveća Božja karakteristika – praštanje i milosrđe. I zato Isus kad govori „jao“…to nije osuda nego žalost srca jer želi probuditi našu gluhoću.
„Isus želi da između Njega i nas njegovih učenika bude isto zajedništvo kakvo je između Njega i Oca nebeskog. Kao što je Očeva Riječ Isusova Riječ i tako mora biti Isusova Riječ i naša riječ. To zajedništvo i identitet se moraju izgrađivati svaki dan. Uvijek smo u opasnosti da uništimo zajedništvo i identitet Kristov te da se pojavimo pred svijetom u svojim riječima, a zapravo se skrivamo iza Isusa… prodajemo sami sebe. To je licemjerje. Kad se predstavljamo kao Isusovi misionari, a ne djelujemo u Njegovo ime to može biti opasno. Isus je bio tako povezan s Ocem da je rekao tko vidi mene vidi Oca. Mi smo toliko povezani sa Isusom Kristom da u Euharistiji postajemo jedno tijelo s Njim. Tog treba biti svjestan svaki kršćanin.“ rekao je mons Ivica Petanjak.
Geslo ovogodišnje Karmelijade je „Ljubav nikad ne prestaje“. Jedno je sigurno s Božje strane Ljubav NIKAD ne prestaje jer je Bog po svojoj naravi i biti ljubav. Kad bi ljubav prestala i Boga nebi bilo. S Božje strane ljubav je uvijek zajamčena pa i onda kad govori jao tebi jer iz Njega progovara bol. Ali On poštuje slobodu i ne želi ništa nametati. Biskup je izario mladima želju: „Zato bar vi tu ponesite s ovog mjesta da ljubav uključuje osjećaje, al ljubav nisu osjećaji jer su osjećaji ko vremenska prognoza. Ljubav je odluka u životu. Ljubim jer želim ljubiti i onda kad mi je netko simpatičan i antipatičan. Danas je prvi petak i sjećamo se Srca Isusova i muke. Ljubav uvijek uključuje, trnje, križ, rane. Nema ljubavi koja ne krvari, koja ne razapinje. I zato kad dođete kući ako nemate križa u svojoj sobi stavite ga jer križ nije simbol nego stvarnost ljudskog života.“ S tim snažnim riječima biskup je završio svoju propovijed. Na kraju Sv. Mise uslijedilo je zajedničko fotografiranje i put prema idućoj lokaciji – mjestu Punat gdje se nastavila Karmelijada sa svojim večernjim programom sve do 23. 30h.
Nakon uvodnog pozdrava župnika vlč Ivice Kordića, s. Andreje Petravić, kućne poglavarice zajednice sestara Karmelićanki BSI i domaćice Susreta te predstavljanja animatora uslijedilo je predvavanje s. Teodore Živković iz Karmelskog Svjetovnog Reda. Započela je iz svog osobnog iskustva jedne menadžerice, poslovne žene koja je htjela uskladiti i spojiti poslovni život i karmelsku duhovnost, osobito nauk sv. Terezije Avilske koja Teodoru osobito nadahnjuje u njenom životu. Razmišljala je zajedno s Terezijom o ljubavi, ali vrlo konkretno – osobito u onim situacijama kad te netko povrijedi, odbaci i iskoristi. Naučila je kako je važno prvo ići k Isusu. Bog voli odlučne. Važno je odlučiti, a onda Bog pomaže i On djeluje po Svojoj milosti. Zatim je važno živjeti u istini.
Na kraju se predstavila svaka skupina koja sudjeluje na Karmelijadi i to svatko na svoj originalan način a nakon tog su se mladi uputili na smještaj u obitelji. Oko pedesetak obitelji župe Punat otvorilo je svoje domove mladima kojima od srca hvala.

P.S. Ovdje možete pogledati sve fotografije od petka (hvala fotografu: Danijela Fattorich)

https://www.facebook.com/pg/mladi.karmelabsi/photos/?tab=album&album_id=1603136776404114