Tko traži istinu, traži Boga bio toga svjestan ili ne (sv. Edith Stein)

Sveta Edith Stein (s. Terezija Benedikta od Križa; Wroclaw, 12. listopada 1891. – Auschwitz, 9. kolovoza 1942.), mučenica i svetica Katoličke Crkve, suzaštitnica Europe, karmelićanka, doktorica filozofije, žrtva nacističkih progona Židova. Svojim životnim putem – od ortodoksnog židovstva, preko ateizma do redovničkog života i potpunog predanja mučeničkom smrću u nacističkom logoru – posvjedočila je neizmjernu ljubav prema Bogu u kojem je pronašla Istinu.

 

„Tko traži istinu, traži Boga bio toga svjestan ili ne.“ (sv. Edith Stein)

Sveta Edith Stein, rođena u židovskoj obitelji, imala je za uzor majku koja je jako držala do svoje vjere. Ipak, sa svojih 15. godina izgubila je vjeru. Upisala je filozofiju jer ju u njoj je mislila naći istinu, za kojom je u duši čeznula. Tražila je ono što nije imala, nije poznavala i osjetila je da nema. Tražila je dok nije našla! Kada se u vrijeme Prvog svjetskog rata susrela sa ženom kojoj je umro muž, uvidjela je njezino kršćansko držanje i vjeru. „Bio je to čas kad se srušila moja nevjera, kad je izbljedio moj hebraizam, a mom se pogledu ukazao proslavljeni Krist: Krist u tajni križa“. Sljedeći dodir Božji očitovao se kada je u jednom dahu pročitala knjigu svete Terezije Avilske „Moj život“ i izjavila: „To je istina!“ To je knjiga koja nas uči moliti, biti u pravom prijateljskom odnosu s Bogom za koji Bog daje milosti.

 

„Ja sam Put i Istina i Život!“ (Iv 14,6).

Bog je Istina koju čovjek traži. Ono što je Isus govorio je istina jer je On Istina, Riječ koju slušamo i živimo: „Ako ostanete u mojoj riječi, uistinu moji ste učenici; upoznat ćete istinu i istina će vas osloboditi.“ (Iv 8, 31b – 32) Iščitavajući Isusov život u NZ upoznajemo Istinu koja oslobađa, On oslobađa. „Ako vas dakle Sin oslobodi, zbilja ćete biti slobodni.“ (Iv 8,36) Oslobađa od grijeha. Ako smo slobodni od grijeha, slobodni smo za ljubav, slobodni smo od podložnosti Zakonu jer Isus nije došao dokinuti Zakon Izabranog naroda nego ga dopuniti – na prvo mjesto staviti ljubav prema Bogu i čovjeku. Jedna od stvari koja je sv. Edith bila odbojna u židovskoj vjeri je sitničavost u pridržavanju Zakona. Sama navodi primjer: (kada je već bila ateistkinja)  ispričala se prijatelju jer mu je dala da joj pridrži kutije na dan šabata na što joj je on odgovorio da je sve u redu jer ne smiju nositi kutije na ulici, a on je stajao na pragu kuće.

Sv. Edith Stein je kroz knjigu sv. Terezije Avilske spoznala što je to pravi odnos s Bogom! Uvidjela je da u Bogu jedino, kroz molitvu, prijateljski odnos s Njim, čovjek pronalazi sebe, svoju istinu, ispunjenje svojih talenata na pravom mjestu i u pravo vrijeme, svoje mjesto u Crkvi i društvu! U Njemu spoznaje svoju grešnost i prepoznaje Božju milost! Tražila je istinu, a zapravo je tražila Boga! A tražeći Boga, pronašla je sebe!

Prije nego li je ušla u samostan, Edith je majka rekla kako se može biti i dobar Židov. Na to je ona odgovorila: „Da, ako se ne upozna ništa bolje! “ Sv. Edith Stein je Bog dao milost da se susretne s katoličanstvom! Prepoznaješ li ti tu milost u svom životu – milost da si se susreo s Isusom, da možeš rasti u odnosu s Njim kroz molitvu i primajući sakramente? Što više tražimo Istinu (Boga) to nam se On više daje te u Njemu pronalazimo sebe!

Da i mi pronađemo svoju istinu u Bogu, sv. Edith Stein, moli za nas!

Nataša M.

 

Molitva sv. Edith Stein

Daj mi, Gospodine, da slijepo idem tvojim putovima.

Vodstvo tvoje ne mogu shvatiti, ta dijete sam!

Ti si, Oče mudrosti, i moj Otac.

Ako me vodiš i kroz noć, vodi me k sebi!

Neka, Gospodine, bude kako ti hoćeš: ja sam spremna.

Čak i ako moje tijelo nikad ne nađe smiraj u ovome vremenu.

Ti si gospodar vremena: svaki je trenutak tvoj.

Tvoje vječno sada bit će jednom moje!

Neka se ostvari što si ti zamislio u svojemu naumu.

Ako me u tišini na žrtvu pozivaš, pomozi mi da je i prinesem!

Amen.