Tko želi biti (YOUCAT) milijunaš??

YOUCAT „katekizam za mlade“. Riječ je o prvom katoličkom katekizmu za mlade, jedinstvenom priručniku koji je prije svega pisan jezikom mladih. Katekizam za mlade rađen je pod „nadzorom“ bečkog kardinala Christopha Schönborna, no osmišljen je i kreiran od strane mladih ljudi, mladih katolika. Može se tako reći da je riječ o katekizmu „mladih za mlade“.
Predgovor Katekizmu napisao je papa Benedikt XVI. žarko ga preporučivši svim mladim katolicima kao nužno sredstvo za upoznavanje vlastite vjere, no važno je spomenuti kako je sama ideja o nastanku katekizma pokrenuta od strane bl. Ivana Pavla II. Mladi, koje je volio nazivati „jutarnjom stražom“, još su jednom uspjeli opravdati vjeru koju im je papa za vrijeme svog života pokazivao i usađivao u njih. Oni koji su već imali prilike upoznati se s YOUCAT-om znaju, no za one koji će to tek učiniti napomenimo kako je sam sadržaj katekizma podijeljen je u četiri velike cjeline:

“Što vjerujemo?” (o vjerskom nauku),
“Kako slavimo kršćanska otajstva?” (o sakramentima),
“Kako ćemo imati život u Kristu?” (o ćudorednom životu),
“Kako trebamo moliti?” (o molitvi i duhovnosti).

Dolazi od engleske riječi „Youth Catechism“, što u prijevodu znači „katekizam za mlade“.
Neka riječi Svetog Oca Benedikta XVI. Iz predgovora katekizma budu poticaj i pravi poziv na „druženje“ s YOUCAT-om: “Proučavajte Katekizam! To je želja mojega srca. Proučavajte Katekizam žarko i ustrajno! Proučavajte ga u tišini svoje sobe, čitajte ga udvoje, s prijateljima, oblikujte skupine za čitanje i umrežite se, podijelite ga s drugima na internetu. Morate u vjeru biti puno dublje ukorijenjeni nego generacija vaših roditelja.”

Redci koji slijede posvjedočit će iskustvo s. Maje Pavle, karmelićanke BSI te dojmove karmelske mladeži koji su se odazvali pozivu i prigrlili YOUCAT u svoj život.

„Na Svjetskom danu mladih u Madridu papa Benedikt XVI. darovao nam je YOUCAT i uputio poziv svim mladima:
„Stoga vas pozivam: proučavajte Katekizam! To je želja mojega srca. Ovaj Katekizam vam ne laska. Ne nudi vam laka rješenja. On vas zove na novi život! Stavlja pred vas navještaj evanđelja kao „dragocjeni biser“ (Mt 13, 45) za koji se sve daje. Zato vas pozivam: proučavajte Katekizam žarko i ustrajno! Žrtvujte vrijeme za to! Proučavajte ga u tišini svoje sobe, čitajte ga udvoje, s prijateljima, oblikujte skupine za čitanje i umrežite se, podijelite ga s drugima na internetu. Na svaki način ostanite u razgovoru o svojoj vjeri! Morate znati što vjerujete!“

„Mladi Karmela BSI“ iz Zagreba odazvali su se ovom izazovu i jedan susret u mjesecu posvetili smo proučavanju YOUCAT-a. Susrete pripremaju i animiraju mladi. Na taj način su više angažirani i bolje nauče jer sami istražuju i pokušavaju aktualizirati poruku vjere u životu mladih, npr. kroz debatu, kviz, radionice…
Mislim da je YOUCAT pun pogodak jer daje jezgrovite i jasne odgovore o vjeri na mladima blizak način. Obogaćen je kratkim, a snažnim i poticajnim citatima iz Svetog pisma, crkvenih dokumenata, papinih poruka, raznih mislioca i svetaca. To je odlično, jer kad ga otvoriš uvijek ti nešto „zabljesne“! Svaka točka upućuje i na Katekizam Katoličke Crkve koji nikako ne treba isključiti niti zanemariti, već i njega čitati između redaka, tako dobivamo cjelinu sadržaja vjere. Znakovite su i simpatične i ilustracije koje daju živahnost i mladenački ton. Pregledan je i privlačan, ma upravo izaziva na čitanje!”

s. Maja Pavla, karmelićanka BSI

„Katekizam za mlade – YOUCAT – bio je motivacija za još bolje poznavanje naše vjere u krugovima mladih pa smo ga tako i mi Mladi Karmela BSI odlučili zajednički proučavati. Prvotni cilj je bio da se mi mladi sami upustimo u avanturu na koji način i što kvalitetnije iščitavati tu žutu knjigu, pa sam imala čast prva pripremiti susret i probiti led. 🙂 Razmišljajući kako i što s njim učiniti, a da to ne bude samo čitanje pitanja i odgovora koji se nalaze u Youcatu, izabrala sam jednu temu i razradila ju tako što sam napisala nekoliko teza oko kojih su mladi trebali debatirati. Tema je bila Četvrta zapovijed: Poštuj oca i majku! Teze su uglavnom bile vezane za odnose između pojedinih osoba u obitelji, odnos države i obitelji, te odnos Crkve i obitelji, što je danas vrlo aktualno i diskutabilno. Debata je bila veoma uspješna, a obje ekipe, afirmacijska i negacijska, su se svojim argumentima i replikama dobro borile do kraja. Sudci su na kraju procijenili koja ekipa je bila bolja. Youcat je svoju ulogu u svemu tome odradio kao pomoć ekipama u pripremanju argumenata za debatu na kojega su se u svakom trenutku mogli pozvati ili citirati. Moram priznati da su svi sudionici debate bili zadovoljni ovakvim načinom rada s katekizmom, pa tako i ja. Cijeli taj susret smo još upakirali i učinili cjelovitijim molitvom i prigodnim citatima iz Youcat-a koji su imali veze s našom temom. Mislim da smo si na taj način osvijestili ulogu i vrijednost obitelji u društvu i Crkvi, a napose za naš život.“

Ivana V.

„YOUCAT je knjiga iz koje je lako i jednostavno učiti o svojoj vjeri. Približava nama mladima Isusa kroz pitanja i odgovore te tako još više zainteresira za proučavanje na dubljoj razini. Uz to s YOUCAT-om se lako zabaviti, naročito u društvu kroz zajedničko proučavanje. Tako smo mi organizirali kviz „Tko želi biti miliYOUCATnaš?“ sa pitanjima iz katekizma i tako kroz smijeh i zabavu učili o vjeri. YOUCAT je zakon! 🙂 ”

Robert G.

„Katekizam doživljavam kao složenu cjelinu od definicija i pouke do djelovanja, bogatim i kreativnim. Odlična je i pristupačna pomoć u proučavanju i produbljivanju vjere. Mogu ga uvijek čitati. Dobila sam ga na dar; YOUCAT je vrijedan dar koji obogaćuje i zato ga preporučam svim mladima. Također pozivam da nam se pridružite u zajedničkom proučavanju našeg Katekizma!“

Renata V.

Odazovi se i ti pozivu!

Fotografije sa susreta mladih s temom “Tko želi biti (YOUCAT) milijunaš?! pogledajte na facebook stranicama mladih.

Tekst preuzet s: Ured za mlade HBK