Treći dan trodnevnice Bl. Mariji Tereziji od Sv. Josipa

TREĆI DAN TRODNEVNICE BL. MARIJI TEREZIJI OD SV. JOSIPA

Trećeg dana trodnevnice 29. 10. 2016. Sv. Misu u 18 sati predslavio je, kao i prethodnog dana, otac Mato Miloš, karmelićanin, a uz njega je koncelebrirao vlč Mijo Matošević, župni vikar župe sv. Ivan Nepomuk.
Tema ove zadnje večeri priprave bila je „U srcu Crkve bit ću molitva i zadovoljština.“ Riječi su to naše majke Utemeljiteljice koje je ona svjedočila na konkretan način čitavim bićem. Ona je gledala Crkvu kao otajstveno tijelo Kristovo i razmatrala je Pavlovu poslanicu Korinćanima 12. i 13. poglavlje gdje Pavao govori o udovima Crkve. Za oko joj je zapelo srce. Ona je išla u bit jer želi u srcu Crkve biti molitva i zadovoljština. Otac Mato je istaknuo kako zadovoljština na karmelski način kreće već od same molitve, tj. razmatranja gdje je potrebno zagospodariti svojim mislima, maštom i usmjeriti sve na Krista. Nije to lako, ali ona to nalaže i svojim sestrama. Zatim, Blaženica je u svakome djetetu, starcu, u svakom čovjeku gledala Boga živog i živjela je vrlo aktivno pripadnost Katoličkoj Crkvi poput svih karmelskih svetaca koji su nam u tom smislu ostavili prekrasan primjer.
Božje duše imaju Isusa pred svojim očima i žele biti konkretne, one žele doprinijeti otajstvu Kristovu ono što Mu nedostaje, žele biti molitva i zadovoljština za grijehe ljudi.
Ono što prožima život bl Marije Terezije od Sv. Josipa je trpljenje. Trpjela je poput Joba. Trpjela je zbog svoje obitelji, trpjela je odbacivanja i osude pred crkvenim osobama. Govorila je: „Bila sam otirač za noge mnogima.“ To i nama puno govori – kad se nađemo u takvim situacijama kroz poslušnost i poniznost Bog čini velika djela jer je upravo stav Blaženice bio odskočna daska čitavoj Družbi. Ona se uspjela nositi sa svim tim situacijama jer je bila Kristova.
Kad bi došla u nove krajeve i kad bi kretali prvi osnuci uvijek je tražila najbližu Crkvu i uvijek je u novoj kući na prvom mjestu bio prostor za kapelicu jer je upravo htjela da u svemu Krist bude prvi. Ona je svoju snagu pronalazila u Sv. Misi. Jer uistinu velika se snaga nalazi u združenosti s Kristom u Euharistiji. Uz Euharistiju Utemeljiteljica se hranila čitanjem Sv. Pisma i posebno je njegovala odnos sa Blaženom Djevicom Marijom i Sv. Josipom.
Na kraju je otac Mato još jednom istaknuo konkretnost Blaženice i pozvao sve vjernike da i mi danas konkretno ljubimo Crkvu te živimo autentično svoje zvanje i posvetu.
Misno su slavlje glazbeno animirale sestre Karmelićanke BSI uz glazbenu pratnju naše misionarke iz Rusije s. Mirjam Bubnić .
Nakon Euharistijskog slavlja uslijedio je meditativno – glazbeni program koji je nosio naziv „Marija moja Majka“. Karmel je sav Marijin i u životu Blaženice dolazi do izražaja Marijanska duhovnost. S obzirom na činjenicu da je ovaj treći dan trodnevnice u subotu i nalazimo se na kraju Marijinog mjeseca listopada osimišljen je kratki program u kojem su sudjelovale Gabrijela Hodžić i Josipa Krajina, 2 mlade glazbenice koje su instrumentalno pratile na svojim harfama meditativni tekst majke Marije Terezije od Sv. Josipa pod nazivom „Marija moja Majka“ Tekst je interpretativno čitala s. M. Antonela Pavičić.
Kapela sv. Josipa je i ovu treću večer bila ispunjena vjernicima laicima i sestara iz više kuća.

Vaše sestre Karmelićanke BSI