Zadnji dan Karmelijade

Zadnji dan Karmelijade

Zadnjeg dana Karmelijade u nedjelju 8. 10. 2017. program je započeo u 9 sati u dvorani. Nakon uvodne molitve p. Branko je održao zadnju katehezu.
Nakon kateheze mladi su se uputili u župnu crkvu na sv. Misu koja je bila u 10. 30h, a predslavio je također p. Branko Zebić uz koncelebraciju domaćeg župnika vlč Ivicu Kordića.
Na početku propovijedi otac Branko je posvijestio svima kako se nastavlja tema o vinogradu Gospodnjem još od prethodne nedjelje. Isus govori glavarima svečenićkim te farizejima iliti religioznoj eliti.
O čemu je riječ: vinograd Gospodnji je slika doma Izraelova. A za svaki vinograd je važno da donosi plodove, no postoje neki koji priječe urod i ne žele da se plod daruje Gospodaru.
U sv. Pismu se navodi kako Gospodin šalje sluge vinogradarima da uzmu urod…ali nastaju problemi. Vinogradari ne žele dati urod – ni slugama, ni sinu gospodarevu – odbacuju ga. Odbacuju Onoga koji omogućuje da vinograd rodi.
Mi to možemo gledati na način – narod koji nije vjeran Bogu propada. Ne može se donijeti plod ako smo otcjepljeni od trsa. Nema ploda ako ne dolazimo na Euharistiju, ako se ne hranimo Riječju Božjom.
P. Branko je istaknuo kako smo svjedočili jednom zajedništvu ovih dana u Puntu i ono što je jako važno posvijestiti sebi jest kako Bog danas zove svakog od nas. Ne samo mlade nego i onog tko misli da ima već puno godina. Kod Boga je moguće pa i ono što mi mislimo da je nemoguće. I važno je gledati čovjeka Božjim očima jer Bog gleda što je u srcu. Nakon što je posvjedočio je svoj poziv završio je sa tvrdnjom kako nas Gospodin čeka raširenih ruku i zove da dođemo.
Pri kraju sv. Mise nakon popričesne molitve 17 mladih je primilo Karmelski Škapular i na taj su način mladi posvetili svoj život Mariji.
Uslijedile su zahvale i veliki pljesak domaćinima (obiteljima), animatorima, župniku – vlč. Ivici Kordiću te zajednici sestara na čelu sa s. Andrejom Petravić koji su pripremali i omogućili ovaj prekrasan susret.
Zajedništvo se nakon tog nastavilo u centru Punta kod rive gdje je bila postavljena pozornica, razglas te stolovi i klupe, a vrijedni domaćini su pekli roštilj koji je širio fine mirise po čitavom mjestu. Mladi su proveli 2 sata u pjesmi i druženju zajedno sa domaćinima. Pjevali su svi zborovi mladih pristigli na Karmelijadu – mladi iz Remeta (Adocata Croatiae), VIS Karmel iz Hrvatskog Leskovca i bend Magnificat iz Bibinja.
U 15. 30 svi su se uputili svojim kućama, a na povratku je većina mladih posjetila Marijansko svetište Trsat na kojem se Mariji zahvalilo za sve primljene milosti.
Izručujući Mariji svoje živote, pastoralnu godinu koja pred nama i iduću Karmelijadu u Međugorju…pozdravljajući se na autobusnoj stanici svaki bus je krenuo prema svom odredištu.
Do iduće Karmelijade Božji blagoslov svimaa