10. Satovi muke Gospodnje: Isus okrivljen od lažnih svjedoka

03:00 h – Isus okrivljen od lažnih svjedoka

 

„A glavari svećenički i cijelo Vijeće, da bi mogli pogubiti Isusa, tražili su protiv njega kakvo svjedočanstvo, ali nikako da ga nađu. Mnogi su doduše lažno svjedočili protiv njega, ali im se svjedočanstva ne slagahu. Ustali su neki i lažno svjedočili protiv njega: „Mi smo ga čuli govoriti: ‘Ja ću razvaliti ovaj rukotvoreni Hram i za tri dana sagraditi drugi, nerukotvoreni!’“ Ali ni u tom im svjedočanstvo ne bijaše složno.“ (Lk 15, 55-59)

 

Meditacija

Dobri Isuse, kako li si se samo osjećao dok si stajao ispred naroda koji Te do prije nekoliko dana vjerno pratio i mahao Ti palminim grančicama kad si ulazio u Jeruzalem, a sada izjavljuje neistine o tebi i time pomaže velikim svećenicima da Te osude na smrt? Stajao si na strani osuđenika koji se treba braniti. Ali ne, Ti se nisi branio. Znao si što je zapisano i što se mora dogoditi. Znao si da glavari svećenički i Vijeće nemaju dokaza da Te osude pa su okrenuli narod protiv tebe, potplatili ga za sitne novce. Ti šutiš. Strpljivo podnosiš uvrede i lažna svjedočanstva. Toliko dobra si učinio tom narodu, ali oni to više ne priznaju. Pod pritiskom mase, priklanjaju se lažima.

Koliko puta se mi nalazimo na mjestu svjetine koja osuđuje Isusa? Kad nam ide dobro, onda Ga volimo, slavimo ga, pjevamo mu, molimo se. A onda dođe križ. Odjednom nam je Isus kriv za sve. Postavljamo mu tolika pitanja, a između ostalih i ono najčešće: „Zašto se to meni dogodilo? To nije pravedno.“ Osuđujemo ga za „nepravdu“. U tim trenucima nismo sposobni vidjeti smisao patnje koju proživljavamo, je li to nepravda ili obogaćuje naš život?

Dobri Isuse, pomozi nam strpljivo prihvatiti grube riječi i progone koje nam upućuju ljudi oko nas, ponekad i najbliži, a koje se odnose na našu vjeru u tebe. Za to je, Isuse, potrebna velika snaga jer naša ljudskost često to ne može prihvatiti nego se brani, opravdava. Daj nam snage da to prihvatimo kao žrtvu te da ju prinesemo za obraćenje tih ljudi.

Vinka G.

 

Duhovni zadatak:

Izmoli Oče naš i blagoslivljaj osobe koje te na bilo koji način „okrivljuju“ zbog tvojih stavova i vjere u Isusa Krista.

„Čemu se braniti i prepirati kad smo neshvaćeni i nepravedno osuđeni? Pustimo da to prođe, ne govorimo ništa!“ sv. Mala Terezija