9. Satovi muke Gospodnje: Isus triput zanijekan od Petra

02:00 h – Isus triput zanijekan od Petra

 

„Uhvatiše ga dakle,odvedoše i uvedoše u dom velikoga svećenika. Petar je išao za njim izdaleka. A posred dvorišta naložiše vatru i posjedaše uokolo. Među njih sjede Petar. Ugleda ga neka sluškinja gdje sjedi kraj vatre, oštro ga pogleda i reče: „I ovaj bijaše s njim!“ A on zanijeka: „Ne znam ga, ženo!“ Malo zatim opazi ga netko drugi i reče: „I ti si od njih!“ A Petar reče: „Čovječe, nisam!“ I nakon otprilike jedne ure drugi neki navaljivaše: „Doista, i ovaj bijaše s njim! Ta Galilejac je!“ A Petar će: „Čovječe, ne znam što govoriš!“ I umah, dok je on još govorio,oglasi se pijetao. Gospodin se obazre i upre pogled u Petra,a Petar se spomenu riječi Gospodinove, kakomu ono reče: „Prije nego se danas pijetao oglasi, zatajit ćeš me tri puta.“ I iziđe te gorko zaplaka.“  (Lk 22, 54-62)

 

Meditacija

Petar je poseban Isusov učenik, uvijek je bio najspremniji ići za njim. Vjerovao je Isusu. Imao je u njega potpuno povjerenje. Sjeti se samo zgode na Galilejskom jezeru kada je Petar prvi krenuo k Isusu, vidjevši ga kako hoda po vodi, dok su svi bili silno preplašeni da je utvara.
Kad se Isus proslavljao čineći čuda ili poučavajući narod o Kraljevstvu Božjem, Petar je uvijek bio s njim, iščekujući Novi svijet o kojem je njegov Učitelj toliko govorio i kojeg je živio.
No, nije se dogodilo ono što je Petar očekivao, niti se dogodilo onako kako je Petar možda htio.
Dogodilo se nešto strašno, što nitko nije razumio. Petar je ostao sam, prestrašen i očajan. U tom trenutku je zatajio i izdao onoga koga najviše voli – Isusa.  Ali, Isus mu je oprostio. Petrov gorki plač izraz je dubokog kajanja, spoznaje o vlastitoj nemoći i ograničenosti.
Nakon pada na Petru su se ispunile Isusove riječi u snazi Duha: „Ti si Petar – Stijena, i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju, i Vrata pakla neće je nadvladati.“

Čudesni su planovi i putovi Gospodnji, a mudrost Božja nije kao mudrost čovjekova. Zato, ne obeshrabruj se i ne odustaj od sebe, ako se ono što si toliko gradio, tvoji planovi i nade, počnu rušiti pod nenadanim valovima života, Bog nikad od tebe ne odustaje. Nemoj zaboraviti da nikada nisi sam, u trenutcima malodušja i samoće, kada si zatvoren u svojoj boli – On bdije nad tobom. Bog je svemoguć i milosrdan Otac, njemu ništa nije nemoguće.
Marija D.

 

Duhovni zadatak:

Izmoli ispovijest vjere Hrvata katolika:

Čvrsto vjerujem u Boga Oca i Sina i Duha Svetoga. Životom želim potvrditi svoj krsni savez s Bogom i tako obnoviti sveti pradjedovski zavjet vjere u Isusa Krista i vjernosti Katoličkoj Crkvi. Svoju odluku polažem u Bezgrešno Srce Presvete Bogorodice Marije.

Najvjernija Odvjetnice, na braniku stoj, čuvaj našu vjeru i hrvatski dom. Amen.

 

„O kako je lijepa naša vjera! Umjesto da nam stisne srca kao što to misli svijet, ona ih uzdiže i osposobljava da ljube, ljube skoro beskonačnom ljubavlju, jer se ona mora nastaviti i poslije ovoga života.“   sv. Mala Terezija