6. Satovi muke Gospodnje: Isus odveden do velikog svećenika Kajfe

23:00 h – Isus odveden do velikog svećenika Kajfe

„Nato uhvatiše Isusa i odvedoše ga velikom svećeniku Kajfi, kod kojega se sabraše pismoznanci i starješine. A Petar je išao za njim izdaleka do dvora velikog svećenika; i ušavši unutra, sjednesa stražarima da vidi svršetak. A glavari svećenički i cijelo Vijeće tražili su kakvo lažno svjedočanstvo protiv Isusa da bi ga mogli pogubiti. Ali ne nađoše premda pristupiše mnogi lažni svjedoci. Napokon pristupe dvojica i reknu: „Ovaj reče:’Mogu razvaliti Hram Božji i za tri ga dana sagraditi.’“ (Mt 26, 57-61)

Meditacija
Kajfa se u Svetom Pismu pojavljuje i prije nego li mu je Isus doveden. Događaj je to Lazarovog uskrsnuća kojeg Isus vraća u život. Sabralo se tada Veliko vijeće, u kojem je bio i Kajfa te proreče: „Vi ne znate ništa, i ne mislite da je bolje za vas da jedan čovjek umre za narod, nego li da sav narod propadne“ (Iv 11, 49-50).
Kajfa je sljedeći sud nakon Ane, a očekuje ga još Pilat. Sve su to ljudski sudovi koji puno govore i nije moguće svima ugoditi. Ako znaš da je tvoja savjest čista i nevina, samo se živo pouzdaj u Gospodina i ne boj se ljudskog suda. Isus nam je predao svoju Riječ, i postoji mogućnost da će nas svijet zamrziti jer nismo od ovog svijeta kao što ni Isus nije bio (Usp. Iv 17, 14).
„Ne treba se mnogo žalostiti, ako nam se katkad tko suprotstavi i protuslovi. Oni koji se danas drže s tobom, sutra ti se mogu protiviti i obrnuto; jer se ljudi mijenjaju kao vjetar. U Boga se sasvim pouzdaj; Njega se boj i Njega ljubi!“ (Nasljeduj Krista).
Kriste, Kralju naš, molimo te za sve one koji trpe zbog raznih autoriteta. Svojom Krvlju ojačaj i prosvijetli one koji su na raznim položajima i priteci u pomoć onima koji trpe pod upravom drugih.
Marina V.

Duhovni zadatak:
Izmoli Očenaš za sve one koji su na vlasti i usmjeravaju naše društvo.

„Onome koji se uistinu Bogu predao, svejedno je vodli li ga Bog kroz patnju ili kroz radost.“ br. Lovro od Uskrsnuća