7. susret mladih sa sv. Ivanom od Križa: Na slavlju mistične ženidbe

25. ožujka 2014. održan je 7. susret o sv. Ivanu od Križa. Tumačenje kitica Ivanovog “Duhovnog spjeva” pod geslom: “Postani čovjekom – postajući jedno s Bogom”, dovelo nas je do punine duhovnog iskustva koje mistici nazivaju duhovnom ženidbom. Ujedno smo proslavili i Blagovijest, tako da nas je Blažena Djevica Marija dovela najbliže k Isusu – u slavlje Euharistije gdje se u Svetoj pričesti najstvarnije i najbliskije sjedinjuju Bog i duša.

7. Ikona (22.24-28 strofa Duhovnog spjeva)

XXII
Napokon draga stiže
U vrt za kojim čezne život cijeli,
I primače se bliže
Darujuć vrat svoj bijeli
Naručju dragog s kim sve dobro
dijeli.

XXIV

Ležaj nam je rascvjetan,
Jazbinama lavljim on je okružen,
Grimizom je izatkan,
Svakim mirom utvrđen,
Mnoštvom zlatnih štitova je zaštićen.

XXV
Tragom ti trkom trči
Na tisuće zaljubljenika mladih:
Žar iskre put im krči,
Vino im srce sladi,
Da balzam tvoj pjev hvale im uskladi.

XXVI
U najdublji svoj stanak
Siđoh i pih od ljubljenog i izbih
Na zeleni proplanak:
U zaboravu hodih
I izgubih sve stado koje vodih.

XXVII
Tu pružajuć mi grudi
Sok mudrosti ne prestaje mi liti:
A ja – luda ne budi! –
Prihvativši sve niti
Tu mu obećah vjernom ženom biti.

XXVIII
Ja sva pripadam njemu,
Sav posjed moj nek njemu služi sada:
Prepustih se u svemu,
nit sa mnom što već vlada
Do ljubav sama i njena naslada.

Kratko tumačenje:

Ono što su i Ljubljeni i ljubljena jedva čekali sad se napokon događa.
Kroz zlatna vrata ona je ušla u vrt i pala Mu u zagrljaj. Poput ljubljenog učenika na posljednjoj večeri priljubila mu je glavu na grudi. Kao što se mladenci sjedinjuju u jedno tijelo duša i Krist sada su jedan duh, jedna ljubav. Poljubac duše Bogu, iskra koja raspaljuje ljubav, odmor u Mladenčevom užitku, potpuno uzajamno posjedovanje. Duša je jedno s Bogom, Bog po sudioništvu. Ovo je dokaz Božje vjere u čovjeka, najviši stupanj ljubavi koji postoji u ovom životu. Punina ljudskosti!
Haljine duše postaju boje purpura, boje božanske ljubavi i na njoj se odražava božansko plavetnilo. Procvjetali ležaj sjedinjenja sam je Uskrsli Krist, a njegova ljubav povezuje herojske krjeposti duše u skladnu, moćnu cjelinu koja ju čini lavovski snažnom pred zlim neprijateljem i proslavljuje ju.
Duša ima potrebu radovati se radostima drugih. Biva opijena prokušanim vinom Ljubljenoga, njegovom euharistijskom Krvlju. Nastaje neizreciva punina i sklad darova Duha Svetoga. Svjetla dosadašnje spoznaje stapaju se s Božjim svjetlom i Duša ispušta svoje suvišno blago nepotrebnih briga i sklonosti. Sada ju samo ljubav vodi putovima života. Bog joj se toliko dariva da joj se podrvrgava kako bi ju uzvisio – kao da joj je sluga i rob, a ona Njegov gospodar i Bog. Ljudski odgovor na ovo ne može biti drugo doli vječno predanje. Ništa na svijetu nije vrijedno da umanji ovu svečanost ljubavnog sjedinjenja koja pred Bogom vrijedi više nego sva druga djela zajedno.

7 ikona

Fotogaleriju možete vidjeti ovdje.