Karmelijada u Istri, dan prvi

Karmelijada u Istri, dan prvi

Svanuo je konačno i dan kada je započela naša Karmelijada. Od ranih jutarnjih sati busevi puni mladih krenuli su sa sjevera i sa juga prema mjestu susreta – našoj Istri koja nam je otvorila vrata svog srca i osigurala smještaj u zadnji čas.
Autobus mladih iz Gabela Polja krenuo je u 7 sati ujutro i prva veća pauza je bila u Bibinjama gdje su se ukrcali mladi iz Bibinja u 11 sati. U to isto vrijeme krenuo je bus mladih iz Splita.
2 busa mladih iz Zagreba krenuli su u 14 sati. Putem se molilo, pjevalo i upoznavalo – kako međusobno, tako i sa blaženom Marijom Terezijom od Sv. Josipa kroz igru asocijacija.
Saznali smo puno i o samoj Istri i mjestima koje posjećujemo i naglasili smo samu svrhu ove Karmelijade, a to je prvenstveno jedno hodočašće u nutrinu gdje se susrećemo sa Bogom i sa sobom.
Kao duhovna pratnja na ovoj Karmelijadi s nama je otac Endre Nagy karmelićanin koji je treutno u Grazu i koji će mladima kroz čitavo vrijeme biti na raspolaganju za Ispovijed i razgovor te će svakodnevno slaviti Svetu Misu.
Prvo odredište bio je danas Sveti Petar u Šumi. Svi smo pristigli oko 18 sati i odmah je nastupila radost i brojni zagrljaji prijatelja koji se nisu vidjeli godinu dana. Dočekao nas je srdačno naš brat pavlin p. Euzebije Josip Knežević.
U 19 sati započela je Sveta Misa s kojom smo službeno i započeli ovu Karmelijadu. Odmah po dolasku formirao se Karmelski bend sastavljen od svih mladih koji sviraju i zbor i od mladih iz različitih zajednica.
Njihov zadatak će biti animirati pjesmom čitav susret – a pjesma je sastavni dio naših susreta – kako onih službenih dijelova, tako i onih neslužbenih – u busu, u pauzama, ujutro i navečer.
Po završetku Sv. Mise uputili smo se prema Pazinskom kolegiju – bazi naše Karmelijade gdje nas je dočekao ravnatelj vlč. Alejandro Castillo kojem smo do neba zahvalni što nas je primio na smještaj i organizirao prehranu.
Nakon smještaja uslijedio je večernji program. Započeli smo pjesmom i bansevima kako bi se malo „protegnuli“ nakon čega smo se kroz retrospektivu prisjetili prošle Karmelijade u Požegi. Zatim smo učili novu Himnu susreta koja je nastala posebno za ovu prigodu. I onda je došao čas predstavljanja svake zajednice – mladi iz Gabela Polja, Splita, Bibinja, iz Zagreba – s Vrhovca, iz Strmca, iz Hrvatskog Leskovca, mladi s Punta, mladi iz Rovinja i naša formativna zajednica sestara – 2 postulantice i njihova magistra s. Marina. Bilo je to veselo predstavljanje.
Nakon čitavog programa, predstavljanja čitavog susreta, gesla koje glasi BOGA U SVIMA GLEDATI, BOGU U SVIMA SLUŽITI, BOGA U SVIMA LJUBITI, te tehničkih napomena krenuli smo na molitvu.
Molitvu je pripremila s. Matija sa zajednicom mladih iz Gabela Polja. Bila je to molitva našoj majci Mariji Tereziji od Sv. Josipa. Iako Istra do sad nije imala nikakvu poveznicu s Karmelom – vidimo u ovom našem iznenadnom dolasku prst Božji. Uočili smo poveznicu s Majčinim životom koji je bio prepun iznenađenja koja su se rađala iz raznih prepreka s kojima se susretala. Kao i mi – trebali smo biti danas u Budimpešti, ali 3 dana ranije morali smo sve otkazati našavši se kao „beskućnici“ sa 150 mladih. Tako je i naša Majka trebala krenuti u osnutak kuće u Francusku, no u zadnji čas je morala promijeniti odredište i otišla je u Mađarsku i to baš u Budimpeštu. Ona je to mirno prihvatila kao Božju providnost. Tako i mi vidimo Božju providnost u našem boravku u Istri i vidimo poveznicu sa Majčinim životom u svim ovim promjenama. Ona nas uči kako prihvaćati pomalo teške i nezgodne situacije u životu – ne kao nešto negativno, nego kao nešto pozitivno – kao priliku za rast, za sazrijevanje, za produbljivanje svog odnosa s Bogom. Upravo ona na te situacije gleda kao dar. A mi želimo učiti iz njenog primjera.
Susret vodi i animira 8 sestara Karmelićanki BSI iz raznih dijelova Hrvatske koje su pristigle sa mladima iz svojih zajednica te 15 mladih animatora. Tijekom susreta svih 10 samostana Karmela BSI u Hrvatskoj i BIH molitveno prate i podržavaju ovaj naš susret.
Osobita nam je radost što osim mladih iz Karmelskih sredina sudjeluje i sedmero mladih iz Rovinja koji žele upoznati naš način rada i karmelsku duhovnost.
Sutrašnji dan je središnji dio našeg susreta u kojem ćemo produbljivati geslo našeg susreta te uroniti u konkretne primjere i teme Božjeg milosrđa općenito, u životu naše Majke Marije Terezije od Sv. Josipa. Mladi će sudjelovati u 14 radionica i obraditi sva djela milosrđa – i duhovna i tjelesna i poslijepodne ćemo imati već tradicionalni sat tišine – ove godine bit će to sat milosrđa. Poslijepodne će biti prilika za primanje Škapulara tijekom sv. Mise, a navečer slijedi bogat program tijekom kojeg ćemo čuti i nekoliko svjedočanstava, a sve ćemo zaključiti Klanjanjem.
Pratite nas i sutra on line…ali prvenstveno i molitvom.

s. Marija Dijana Mlinarić, Karmelićanka BSI