Novi život se rađa

Još uvijek traje uskrsno vrijeme… vrijeme nade, vrijeme novog. Kroz događaj Uskrsa otkriva se početak i vjerovanje u novi svijet i novog čovjeka… ali ne odnosi se to na nekog drugog čovjeka u dalekoj zemlji, nego baš tu sada na svakog, blizu, u svakodnevnom životu koji je satkan od slabosti i problema. Uskrsnuti na novi život ne znači preskočiti ili izbrisati dosadašnji život. To znači kroz predanost Gospodinu i vjeru doživjeti kišu nakon sunca, doživjeti procvat u svom životu bez obzira što se izvanjske okolnosti možda nisu promijenile.

Mnogi ljudi traže promjene, ali na krivi način – u izvanjskom i materijalnom poput djeteta koje silno želi neku nepotrebnu igračku. No, svaki roditelj zna da igračka nije ono što zaista usrećuje.

Zašto onda taj isti čovjek toliko traži dubinsku promjenu izvanjskim putem, a često nije spreman na promjene u sebi? Mijenjaju se politika, vlast, posao, mjesto stanovanja, garderoba… i sve to u ime novog boljeg sutra, novog boljeg života koji se nudi svima kao odgovor na njihove potrebe. No, takve promjene istinski ne mijenjaju ništa već samo odražavaju jednu te istu varljivu stvarnost na više načina. Hoće li netko biti sretniji zato što živi u jednosobnom stanu ili vili? Ili zato što nosi majicu skupe poznate odjevne marke ili s tržnice? Neće! I sretan je onaj tko to shvati navrijeme. Novo stvaranje započinje iz čovjekove nutrine – iz ljubavi. To novo stvaranje ne događa se odjednom niti nastaje silom. U Isusu Kristu vidimo novo nebo i novu zemlju, kao i novog čovjeka. Naš ljudski rod je po Isusu ušao u Novost za kojom zapravo čezne čitav svemir.

Često se čini ovaj govor nedohvatljiv u konkretnom životu i svaka radikalna promjena nemoguća, ali baš na tu radikalnu »nemogućnost« Uskrs odgovara mogućnošću. To je vjera. A oni koji vjeruju u »nemoguće« stvaraju novi svijet i postaju svjetlo svijeta.

Jednostavno je. Isus se uistinu dao do kraja za čovjeka, uvijek daje novu šansu, sve uvijek čini novim… ali On ne može ništa ako čovjek zaključa vrata svoga srca.

Zato je važno biti svjestan da je ključ života u čovjekovoj vlastitoj ruci.

Autor: S. Marija Dijana Mlinarić, karmelićanka BSI

s. Didi Dijana Mlinarić

Preuzeto: Glas Koncila