3. Satovi muke Gospodnje: Isus moli na Maslinskoj gori

“Sad je vrijeme milosti!”

20:00 h – Isus moli na Maslinskoj gori, krvlju se znojeći 

Tada iziđe te se po običaju zaputi na Maslinsku goru. Za njim pođoše i njegovi učenici. Kada dođe onamo, reče im: „Molite da ne padnete u napast!“ I otrgnu se od njih koliko bi se kamenom dobacilo, pade na koljena pa se mlio: „Oče! Ako hoćeš, otkloni ovu čašu od mene. Ali ne moja volja, nego tvoja neka bude!“ A ukaza mu se anđeo s neba koji ga ohrabri. A kad je bio u smrtnoj muci, usrdnije se molio. I bijaše znoj njegov kao kaplja krvi koje su padale na zemlju. Usta od molitve, dođe učenicima i nađe ih snene od žalosti pa im reče: „Što spavate? Ustanite! Molite da ne padnete u napast!“ (Lk 22, 39-45)

Meditacija

Isuse, Ti si Bog, a znojiš se krvavim znojem i trpiš. Trpiš sam. Želiš do kraja vršiti volju Očevu, pa i pod cijenu krvavog znoja i smrtne muke. Tvoji učenici te prate, nesvjesni težine koju nosi ovaj odlazak i molitva na Maslinskoj gori. Zaboravljaju Tvoje riječi da se mole da ne bi pali u napast. Obuzima ih san. A Ti proživljavaš najteže trenutke ovozemaljskog života. Sam. Zapravo nisi sam, Tvoj Otac šalje anđela kako bi Ti pokazao da je On uz Tebe. Otac i Sin, zajedno u spasenju svijeta.

Isuse, koliko sam ja budna u svome životu? Padam li u san u situacijama kad bi zapravo trebala moliti, žarko moliti na koljenima i tražiti volju nebeskog Oca za moj život? Kako li je to teško… Moje srce bježi, bježi od volje Očeve, misli da može samo i da najbolje zna što je ispravno za vlastiti život… Bojim se svjesno prigrliti križ, kao da ne znam da si i u tom križu uz mene, ti koji me nikada ne napuštaš.

Dobri Isuse, hvala ti što nas ljubiš tako čudesno, toliko da, ljudski gledajući, proživljavaš strašne muke kako bi njima otkupio naše grijehe, time prinio žrtvu Ocu i spasio naše živote. Molim te, daj nam snage da preko naših usana prelazi samo iskrena molitva, molitva u kojoj ćemo se s pouzdanjem obraćati Nebeskom Ocu i u dobrim i u teškim situacijama te mu svakodnevno povjeravati svoj život.

Vinka G.

Duhovni zadatak:

Otiđi u obližnju crkvu ili kapelicu i klekni, moli Nebeskog Oca da ti pokaže koji je Njegov plan sa tvojim životom.

“Naš je Gospodin u Maslinskom vrtu uživao sve slasti Presvetoga Trojstva, pa ipak Njegova agonija nije zato bila manje okrutna.”                  sv. Mala Terezija