Sve o Karmelijadi 2018

XV. KARMELIJADA 2018. – MEĐUGORJE, MAJČINO SELO od 6. – 8. 10. 2018.

Od 6. – 8. 10. 2018. u Međugorju, točnije u Majčinom selu održat će se 15. po redu nacionalni susret u duhu Karmela tzv. Karmelijada koja svake godine okuplja brojne mlade iz Hrvatske i BIH. Ovogodišnje geslo bit će riječ „AMEN“. „Amen“ je hebrejska riječ koja se često koristi u Starom i Novom zavjetu. Najjednostavnije se može prevesti kao –„da“. Isus, na taj način, preko potvrdne riječi „amen“, traži od svojih sljedbenika potvrdu svojih učenja, te svoga božanskoga autoriteta. Često u svojoj molitvi odgovaramo iz navike sa “amen”, ne shvaćajući njegovo duboko značenje, a baš to značenje želimo produbiti na ovogodišnjoj Karmelijadi.
U programu će sudjelovati oko 250 mladih koji su se prijavili i pripremili, no pojedini dijelovi programa su otvoreni za sve stog ovim putem pozivamo osobito mlade iz Međugorja i okolice koji žele, mogu nam se pridružiti u nedjelju u 19. 30h iza večernje sv. Mise u dvorani Ivana Pavla II. u programu koji će biti protkan svjedočanstvima i pjesmom.
Očekujemo ove godine mlade koji će doći iz Splita (Kamen i Sirobuja), s otoka Krka (Punat), Bibinja (Zadra), Istre, Zagreba (Remete, Vrhovec, Strmec, Hrvatski Leskovac) i naravno tu su domaćini – mladi iz Gabela Polja.
Program započinje u subotu 6. 10. 2018. ručkom u Majčinom selu, a nakon okrepe slijedi predstavljanje i međusobno upoznavanje sudionika međusobno. Zatim slijedi odlazak na sv. Misu i klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu u crkvu sv. Jakova gdje se priključujemo hodočasnicima iz cijelog svijeta. Mladi će imati priliku za sakrament Pomirenja.
U nedjelju je planiran zajednički odlazak na Podbrdo i molitva krunice, kateheza, rad u grupi i sat tišine u vrtu sv. Franje. Poslijepodne slijedi odlazak na sv. Misu u 18 sati u crkvu sv. Jakova. Tu sv. Misu glazbeno animiraju mladi koji sudjeluju na Karmelijadi – glazbeni sastav Magnificat iz Bibinja i VIS Karmel iz Hrvatskog Leskovca. Nakon sv. Mise slijedi večer pjesme i svjedočanstva u dvorani Ivana Pavla II. i kao što je navedeno već ranije u tekstu – pozivamo sve koji se žele priključiti.
U nedjelju je planirana zajednička molitva križnog puta na Križevcu i sv. Misa tijekom koje će mladi primiti Škapular. Nakon sv. Mise objavit će se iduća lokacija održavanja Karmelijade, a s ručkom je planiran završetak susreta.
Od braće karmelićana tijekom čitave Karmelijade s nama će biti otac Branko Zebić i mladomisnik otac Tiho Radan koji će nas obogatiti svojim katehezama, propovijedima i raspoloživošću za razgovor i Ispovijed tijekom cijelog susreta.
Želimo se zahvaliti na poseban način fra Draganu Ružiću, ravnatelju Majčinog sela (i svima koji tamo žive i djeluju) što nam je otvorio svoja vrata i omogućio održavanje ovog našeg Susreta. Hvala mladićima iz zajednice Milosrdni Otac koji će nam pomoći oko organizacije doručka. Zahvala ide i svim fratrima župe Međugorje na susretljivosti, zatim djelatnicima radija Mir Međugorje koji će popratiti Karmelijadu i tehnički pomoći oko ozvučenja i svega što treba. Hvala mladima iz Gabela Polja i svima koji će na bilo koji naćin pomoći. Svaka i ona najmanja gesta ljubavi i molitva je važna i dobrodošla.
Nezaobilazni su i naši sponzori Karmelijade kojima također ide velika zahvala – Sarajevski Kiseljak, Jurashop i Hattrick d.o.o.
Vrijedan tim od dvadesetak animatora mladih osmislio je radionice, igre za rad u grupi, veselu večer te on line devetnicu za susret i web/face sadržaje koji su prate promociju Karmelijade pratite i „lajkajte“ na facebook stranici Mladi Karmela BSI.
Ovim putem zahvaljujemo svima na podršci, otvorenosti i trudu, a prije svega na molitvi za mlade i ovaj Susret kako bi prošao u miru, zajedništvu i radosti te ostvario velike duhovne plodove u životima svih onih koji sudjeluju.
s. Marija Dijana Mlinarić, Karmelićanka BSI
koordinator Karmelijade
(s.marijadijanakbsi@gmail.com)