Svjedočanstva na Karmelijadi u Istri 2016

SVJEDOČANSTVA BOŽJEG MILOSRĐA U KONKRETNOM ŽIVOTU

Drugi dan Karmelijade – subota večer bila je uistinu posebna. A učinile su ju takvom upravo svjedočanstva bračnog para Kolić – Jelene i Mladena iz Istre, Blanke Borovičkić djevojke iz Splita i s. Maje Ribić Karmelićanke BSI. Nakon cjelodnevnog razmatranja Božjeg milosrđa – bilo kroz katehezu o Božjem milosrđu u životu bl. Marije Terezije od Sv. Josipa, kroz nagovor o Milosrdnom Isusu, kroz Sat milosrđa u tišini i samoći te radionice, navečer smo čuli konkretne primjere iz života koji uistinu nikog od prisutnih nisu ostavili ravnodušnim.
Božjom providnošću prvi su svjedočili Jelena i Mladen Kolić, mladi bračni par iz Istre koji su došli u pratnji vlč Darka Zgrablića, župnika župe Svetvinčenat. Njih su dvoje započeli opisivanjem početaka svoje veze i sebe kao tradicionalnih vjernika koje je Crkva vidjela samo na Božić i Uskrs, ali u stvarnom životu Bog im je bio dalek. Kad se približio termin vjenčanja na poticaj svojih prijatelja otišli su na vikend za zaručnike koji se održavao u samoborskom Taboru. Taj je vikend jako utjecao na njihov život i tu je počeo njihov hod u vjeri, traganje za Bogom i upoznavanje ljepote Crkve iznutra.
Naravno nakon sklapanja braka željeli su potomstvo, no upravo su tu doživjeli velik križ u životu kroz koji su opet i oni sami, a i mnogi oko njih bivali bliži Bogu. Nakon više spontanih pobačaja već su mislili da neće moći imati djecu prirodnim putem, no zadnja trudnoća ih je iznenadila u svakom smislu. Jelena nije bila trudna s jednim djetetom već sa dvoje, tj. dvije djevojčice. Radosti nije bilo kraja, ali trudnoća je bila jako teška. Već u najranijoj fazi doktori su dijagnosticirali najteže moguće dijagnoze i savjetovali abortus, no Jelena i Mladen svakodnevno moleći krunicu Božjeg Milosrđa bili su svjesni kako je život Božji dar. Svakodnevno su sve predavali Bogu govoreći Mu: MISLI TI! i odlučili se za život pa što Bog donese bez obzira na sve što govore liječnici. Molili su ustrajno i bl. Miroslavu Bulešiću i rođene su dvije zdrave djevojčice blizanke, a župna Crkva u Svetvinčentu je na nedjelju Božjeg Milosrđa bila mjesto njihova krštenja.
Nemoguće je prenijeti na papir doživljaj ovog svjedočanstva koje su Jelena i Mladen imali po prvi puta u životu. Većini mladih je upravo ovo svjedočanstvo ostalo najdublje utisnuto sa ove Karmelijade.
Iza Jelene i Mladena svjedočila je Blanka Borovičkić iz Splita, djevojka koja trenutno pohađa četvrti razred srednje škole. U prvom razredu razbolila se od rijetkog i zloćudnog tumora na gušterači koji je trenutno na svijetu preživjelo samo dvadesetak ljudi. Po saznanju Blankine dijagnoze čitava župa sv. Leopolda Mandića u Splitu na Barutani svakodnevno je molila za njeno ozdravljenje. Organizirane su devetnice, krunice, a naravno Blanku je sve to diralo iako ona danas svjedoči da u tom trenu baš i nije bila svjesna svega što se zbiva. Ono što je istaknula je trenutak njenog fizičkog ozdravljenja koji je zapravo bio početak njenog duhovnog ozdravljenja – što je puno važnije. Danas joj je Bog sve i prekrasno je završila primjerom kako situacija u životu kad se nešto razbije na tisuću komadića ne mora biti tragedija ako Bogu dopustimo da sve to skupi i iz tog napravi nešto puno ljepše i bolje.
Na kraju je svoje svjedočanstvo podijelila s. Maja Ribić, Karmelićanka BSI koja je nakon srednje škole osjetila Božji poziv. Na simpatičan je način opisivala svoju jednogodišnju borbu i traženje Božje volje. Naglasila je kako je bitno srcem odgovoriti, biti spreman na iznenađenja, a ne čekati bez konca i kraja neke misteriozne znakove s neba.
Ovu bogatu večer protkanu suzama, smijehom, osobnim promišljanjem…zaključili smo jednim prekrasnim susretom – klanjanjem pred Isusom živim i prisutnim među nama.

s. Marija Dijana Mlinarić Karmelićanka BSI

IMG_2087 IMG_2100IMG_1956