Sat Božjeg milosrđa

SAT MILOSRĐA
U popodnevnom dijelu našeg drugog dana Karmelijade 09. 04. u središtu je bilo Božje milosrđe kao temeljna Božja karakteristika. P. Endre Nagy imao je uvodni nagovor s kojim nas je sve pripremio n sat milosrđa. Započeo je od samih početaka počevši od godine 1931., kad se naš Gospodin Isus Krist, više puta objavio poniznoj redovnici Faustini. Nakon što ju je poučio o pobožnosti prema Božjem milosrđu, zaželio je da širi tu pobožnost po svemu svijetu.
Po svom obraćenju i mi smo pozvani biti Isusovim suradnicima što znači pouzdati se u Božju volju koja je samo milosrđe te i sami biti milosrdni. Blago milosrdnima, oni će zadobiti milosrđe! (Mt 5,7). Zadobit će ga u ovozemaljskom životu, a ponajviše na Posljednjem sudu gdje će nam Bog suditi kriterijem milosrđa iskazanoga drugima: jedne za vječni oganj, druge za Kraljevstvo nebesko (Mt 25,31-46). Milosrdni, međutim, nisu oni koji, željni pohvale ili priznanja, daju od svoga viška jer se zbog toga dobro osjećaju. Bog ne prosuđuje djela nego čistu nakanu i iskrenu volju da se djela milosrđa vrše. Potrebna nam je stoga Faustinina samozatajnost i skrovitost, poniznost i šutnja, čisto srce koje priznanje traži samo u Bogu. Iskreni milosrdnici žive da bi bili dar za druge. Oni spremno daju i najvrijednije što imaju, sami sebe, kao što je Isus predao svoj život za nas – naglasio je p. Endre u svom nagovoru.
Nakon nagovora izmolili smo svi zajedo Krunicu Božjeg milosrđa i uslijedio je SAT MILOSRĐA u osobnoj tišini. Mladi su dobili na listu papira zadatke i razmatranje koje im je poslužilo kao pomoć pri sabiranju. Svatko je pronašao svoj kutak i krenuo u razmatranje.
P. Endre je bio na raspolaganju za Ispovijed i razgovor što su mnogi mladi iskoristili. Naime upravo se kroz današnji dan želimo pripremiti na prolazak kroz jubilarna vrata milosrđa u Svetvinčentu.
Predvečer je uslijedila sv. Misa o kojoj nešto više idući puta.
s. Marija Dijana Minarić, Karmel BSI