19. Satovi muke Gospodnje: Isus pribijen na križ

12:00 h – Isus pribijen na križ

 

I kada dođoše na mjesto zvano Lubanja, ondje razapeše njega i te zločince, jednoga zdesna, drugoga slijeva. A Isus je govorio: „Oče, oprosti im, ne znaju što čine!“ I razdijeliše među se haljine njegove bacivši kocke. Stajao je ondje narod i promatrao. A podrugivali se i glavari govoreći: „Druge je spasio, neka spasi sam sebe ako je on Krist Božji, Izabranik!“ Izrugivali ga i vojnici, prilazili mu i nudili ga octom govoreći: „Ako si ti kralj židovski, spasi sam sebe!“ A bijaše i natpis ponad njega: „Ovo je kralj židovski.“  (Lk 23, 33-38)

 

Meditacija

Ti, Isuse ne moraš više kročiti ovom Zemljom. Tvoj zemaljski hod završava, stigao si do svog cilja, stigao si na Golgotu.

Isus je spremno nosio svoj križ i nije se bunio na sve muke koje je nosio na tom putu, iako je znao što ga čeka. Sve je to radio zbog nas, tolika je velika bila njegova ljubav. Prvo su pribili  njegove najsvetije ruke koje su liječile bolesne, brisale suze, umnožavale hranu, igrale se s djecom. Slijede njegove noge koje su svakim svojim korakom živjele za ljubav prema čovjeku. Isuse, sama Te ljubav dovela do Golgote. I onda kada si bio pribijen, gledao si na sve nas sa istim žarom kao i dok si bezbrižno svojim svetim nogama hodao po zemlji i pomagao drugima.

Zvuk čekića dok su Te pribijali, Tvoja sveta krv i Tvoj pogled ljubavi sa križa nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim. Sva muka koju si prošao zbog nas daje nam snagu i vjeru. Tvoja slika Isuse, dok nas gledaš s križa predstavlja nam nešto najsvetije, slika od koje zastaje dah. Gledajmo i mi Isusa na križu, gledajmo ga kad nam je najteže. Neka nam njegova prisutnost pomogne nositi svaki naš križ jer vjeruj svaki tvoj križ je svet. Postoje križevi koji ostaju zauvijek, postoje križevi kojih se ne možeš osloboditi. Postoje križevi koji će te ponijeti u smrt; takvi križevi nisu križevi osude niti smrti, već križevi pobjede s Isusom.

Ivana U.

 

Duhovni zadatak:

Moli danas da možeš iskreno opraštati onima koji su te povrijedili. Otiđi na sakramenat sv. Ispovijedi da možeš čista srca sudjelovati u obredima Velikog tjedna i slavlju Uskrsa.

 

„Patnja mi nije nepoznata. U njoj pronalazim svoju radost, jer se na križu susreće Isus, a On je ljubav. I patnja nije teška kad se ljubi.“    sv. Terezija de los Andes