21. Satovi muke Gospodnje: Isus napojen octom i žuči

14:00 h – Isus napojen octom i žuči

 

I dođoše na mjesto zvano Golgota, to jest Lubanjsko mjesto, dadoše mu piti vino sa žuči pomiješano. I kad okusi, ne htjede piti. A pošto ga razapeše, razdijeliše među se haljine njegove bacivši kocku. I sjedeći ondje, čuvahu ga. (Mt 27, 32-36)

Od šeste ure nasta tama po svoj zemlji – do ure devete. O devetoj uri povika Isus iza glasa: „Eli, Eli. Lema sabahtani?“ To će reći: „Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio?“ A neki od nazočnih, čuvši to, govorahu: „Ovaj zove Iliju.“ I odmah pritrča jedan od njih, uze spužvu, natopi je octom, natakne je na trsku i pruži mu piti. A ostali rekoše: „Pusti da vidimo hoće li doći Ilija da ga spasi.“ (Mt 27, 45-50)

Meditacija

Isusovo prvo čudo u Kani Galilejskoj započinje pretvaranjem vode u vino. On razumije osnovne čovjekove potrebe za hranom, pićem, veseljem, običajima i zato izlazi ususret čovjeku.

Njegovo prvo čudu pomalo je u zaboravu kada ispred ljudi stoji križ sa razapetim tijelom. Isusovu tijelu treba vode, treba mu kap svježine koja će mu produžiti trenutke života i umanjiti muku. To malo djelo bilo bi pravo ljudsko čudo u ovoj situaciji. No vojnici su ponosni na ono što čine, prevarili su svoja srca i zatomili svoju savjest. I to im nije dovoljno, ne zaustavljaju se. Kako bi povećali bol Spasitelju daju mu vino sa žući.  Isus odbija… Ima snage izgovoriti svoje posljednje riječi. Vojnici vide da nisu ugušili posljednje Isusove snage, smetaju mu njegove riječi te mu daju spužvu natopljenu octom. Kao da traže i ispituju ima li zlo mjeru i granicu! Koje još zlo moraju učiniti kako bi pokazali Isusa u svjetlu varalice i lašca.

No Bog uvijek progovara u tišini, njegova je riječ ipak zadnja. Lažac ovoga svijeta bira nasilje, laži, mržnju i prijevare. Polako se uvlači i svakim grijehom stavlja klice zla u čovjekovo srce. Topi srca grijehom i nesrećom. Oni koji se odluče izabrati put Isusa Krista pit će čistu bistru vodu iz živog studenca. Topit će srca istinom i ljubavi po uzoru na svog razapetog Kralja. Ovaj put ima i drugu stranu medalje,  put Isusa Krista sa sobom nosi i razapeta srca, pića kušnje načinjena od ponuda laži i prijevare ovog svijeta. Jesmo li spremni na to? Jesmo li spremni na nerazumijevanja i ismijavanja drugih zbog Isusa Krista. Pravi put je uvijek težak. No on je nositelj vječne radosti.

Mihaela H.

 

Duhovni zadatak:

Danas je Veliki četvrtak. Dijeli s Isusom početak Njegove muke: sudjeluj na Misi Večere Gospodnje i bdij u molitvi u Getsemaniju.

 

„Ljubav prema Bogu mi je dala da spoznam vrijednost žrtve.“ bl. Marija Terezija od sv. Josipa