72 SATA bez kompromisa – Sljeme 2015

 

Dana 17. 10. 2015. jedan dio Mladih Karmela BSI iz Hrvatskog Leskovca odlučio je sudjelovati u inicijativi „72 sata bez kompromisa“. Radi se o inicijativi koja 72 sata, od 15. do 18. listopada u Zagrebu, Dubrovniku i Splitu  okuplja mlade koji volontiraju na ekološkim, humanitarnim, zabavnim i mnogim drugim akcijama, a sve to bez kompromisa. Takvo volontiranje bez kompromisa znači da smo se mi prijavili za volontiranje, a nismo znali gdje ćemo volontirati i što ćemo raditi. Odlučili smo, bez kompromisa, uključiti se tamo gdje nas Bog zove da djelujemo tj. volontiramo. Tako smo mi 2 dana prije početka akcije, saznali da volontiramo na Sljemenu sa još jednom skupinom mladih. Sveukupno je bilo nas 30-ak mladih koji smo obnavljali jedan zapušteni planinarski dom koji na kraju dana više nije izgledao tako zapušteno kao na početku dana. Na kraju svega, iako umorni, zaključujemo da nikakav napor ne može zamijeniti iskreni osjećaj ispunjenosti nakon beskompromisnog davanja sebe, svojeg vremena, svojih ruku i svojih sposobnosti. Davanje sebe bez ikakve koristi je zapravo ono što nas ispunja, a to je Ljubav.

 

Slike možete pogledati OVDJE, a dojmovi mladih će zapravo ukazati na sve ono što je potrebno reći riječima:

 

“Na početku se činilo da ima toliko posla, da nećemo uspjeti napraviti ni pola planiranog. Ali polako smo počeli, vođeni dobrom voljom i pozitivnom atmosferom, napravili smo čudo! Bilo je to jedno prekrasno iskustvo zajedništva. Kad se male ruke slože, sve se može.”

 

“Kad smo došli prvo što smo vidjeli su bile rupe gdje su nekad bili šahtovi.. Već smo na početku očekivali svašta, ali kad smo ušli unutra, tek smo tada dobili pravi dojam.. Nisam mogao vjerovati koliko štete može napraviti ljudska glupost.. Svi kablovi, radijatori, cijevi, sve što se moglo prodati to je počupano, a stakla, umivaonici i puno drugih stvari je razbijeno iz čiste zlobe.. Nisam vjerovao da ćemo moći puno napraviti, ali kad se male ruke slože… Napravi se jedno veliko čudo…:) Ima tu još puno posla da se domu vrati stari sjaj kakav je nekad imao, ali sam jako sretan da sam mogao biti dio tog projekta.”

 

 

Mladi Karmela Bsi HL