Molitva kao prijateljevanje

Čovjek je biće odnosa i danas uistinu, zahvaljujući modernoj tehnologiji, postoji mnogo načina kako komunicirati s drugima…, a opet sve se više ljudi osjeća osamljeno i postavlja se pitanje koliko svi ti mediji i načini komuniciranja vode k pravom susretu osoba.

Ostvarenje čovjeka i uspjeh života ovisi o komunikaciji sa samim sobom, s drugima, ali i s Bogom, no mnogi često ostaju na ispraznoj površinskoj razini. Susret s Bogom se obavi reda radi u sat vremena na nedjeljnoj misi. Susret s drugima se često odvija boravkom po kavama uz aktualne teme isprekidane zvonjavom mobitela koji je uvijek važniji od osobe koja sjedi nasuprot. A sve veće povlašteno mjesto rezervirano za najboljeg prijatelja imaju »face frendovi« koje se nije nikad ni čulo ni vidjelo. A komunikacija sa sobom… Pandorina kutija koju bolje ne otvarati. Čovjek sam ne može ništa, ali s Bogom može sve, pa i preživjeti sadržaj Pandorine kutije, tj. svoje nutrine.

A kako se susresti s božanskim »Ti«? Kroz molitvu – kojoj je temelj upravo susret sa živim Bogom. Velika Terezija Avilska kaže: »Molitva nije drugo nego prijateljevanje, često nasamo razgovarati s Onim za koga znamo da nas ljubi.«

Pravim prijateljima se mogu nazvati dvije osobe koje se uistinu međusobno poznaju. U prijateljstvu s Isusom – On je taj koji čovjeka poznaje do kraja. A čovjek je taj koji treba rasti u poznavanju Njega. Kako? Kroz Sveto pismo i kroz veću usredotočenost na Prisutnost, a manje na riječi. Nema poznavanja bez susreta i zato je potrebno odvojiti vrijeme kako bi bili zajedno s prijateljima, ali i Prijateljem. Bog uvijek dolazi u susret, a čovjek?? U pitanju je srce. Kad se nekog voli želi se što više vremena provesti s tom osobom.

Važno je i biti »kod kuće« u svojoj nutrini jer je nutrina duše mjesto gdje se odvija susret. Susrećući Boga čovjek mora susresti i sebe. To mnogima nije lako, ali je potrebno i oslobađajuće. Isus uvijek ljubi, bez obzira na sve.

Molitva je jednostavno biti s Isusom. Potrebno je biti i htjeti. Gledati kako On gleda i htjeti usklađivati svoju volju s Njegovom.

Autor: S. Marija Dijana Mlinarić, karmelićanka BSI

s. Didi Dijana Mlinarić

Preuzeto: Glas Koncila