Postati kao dijete

Što znači biti zreo i odrastao čovjek? Vjernik pronalazi svoj uzor u punom smislu riječi upravo u osobi Isusa Krista koji je išao do kraja i bio spreman za svoje ideale i vrijednosti dati život. To znači biti odgovoran prema sebi, prema drugima i prema Bogu. Biti odrastao čovjek znači biti čovjek koji živi za druge. Odraslost uključuje odgovornost i mudrost koja se stiče kroz brojna iskustva, ali ne isključuje dijete koje svatko nosi u sebi.

Iako se mentalitet odraslih u svijetu itekako opire svemu što je povezano s pojmom djeteta, u duhovnom je svijetu upravo obrnuto. Sam Isus je rekao: »Ako se ne obratite i ne postanete kao djeca, nećete ući u kraljevstvo nebesko« (Mt 18, 3). Odrasli su često opterećeni s time tko je veći i važniji, tko ima više i tko je drugima gospodar, dok Isus traži služenje ljudima. Stavljajući dijete u sredinu upozorava na nužnu promjenu ljestvice životnih vrijednosti jer želi čovjeka povesti putem slobode i prave zrelosti. Nije lako u današnjem svijetu materijalizma i pretjeranog racionalizma krenuti putem pouzdanja u Božju providnost. Nije lako priznati se slabim te potrebnim pomoći i ljubavi. Djetetu to nije problem, ali odrasloj osobi jest. Dijete je iskreno, neposredno i slobodno, iako ovisno o svojim roditeljima. Ta ovisnost nije shvaćena kao ropstvo, već kao oslonac. A odrastao čovjek silno želi sve sam. I praveći se jakim, samostalnim i poduzetnim misli da je slobodan. Obično kratko traju ti prividni trenuci, nakon kojih se uviđa realnost pokidanih veza s Izvorom. I to boli. No, u odnosu s Bogom nema zatvorenih vrata s Njegove strane.

Bog svakom pruža novu šansu, za svakog se brine i svakog čovjeka voli kao svoje dijete. I jedino tako, sa stavom djeteta treba doći pred Boga, jer biti dijete u duhovnom smislu znači postati malen, otvoren i jednostavan, te tako moći ući u onaj prostor u kojemu je moguće otkriti evanđelje, iznova i spremnije prihvatiti njegova obećanja, a ponajprije poziv na obraćenje. Djeca su zaista pravi učitelji…

Autor: S. Marija Dijana Mlinarić, karmelićanka BSI

s. Didi Dijana Mlinarić

Preuzeto: Glas Koncila