Temeljna formacija animatora u Sarajevu

Temeljna formacija animatora u Sarajevu

U prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. u Sarajevu u razdoblju od 16. do 18. studenoga 2018. godine, održana je prva formacija jedanaeste generacije animatora Vrhbosanske nadbiskupije, obogaćeni sudjelovanjem mladih iz dvije župe Mostarske biskupije. Jedna od tih župa bila je i župa Gabela Polje iz koje je sudjelovala s. Marija Dijana Mlinarić, karmelićanka Božanskog Srca Isusova zajedno sa pet mladih animatora.
Sudionici formacije, njih 51, tijekom ove, prve formacije, imali su se priliku upoznati međusobno, ali i sa animatorima instruktorima, koji su na čelu sa ravnateljem Centra za mlade, vlč. Šimom Maršićem, nositelji i voditelji programa Škole animatora „Mladi za mlade“. Većina sudionika već je na neki, sebi svojstven način i shodno svojim vještinama i talentima, uključena u razne župne i školske aktivnosti, te su na Školu animatora došli potaknuti od strane svojih župnika, duhovnih asistenata i časnih sestara, koji u njima prepoznaju potencijal za održavanje i pokretanje župnih aktivnosti i svoju produženu ruku za rad sa mladima i djecom u svojim zajednicama. Tijekom uvodnog dijela programa prve formacije, sudionici su upoznati sa načinom rada i realiziranja programa formacije, ali i generalno projekta „Mladi za mlade“ čiji su sudionici tijekom tekuće školske godine.
Pod tematskom cjelinom Animirati – Tko? Što? Kako?, koja zapravo objedinjava cjelokupan sadržaj prve formacije, sudionicima je omogućeno stjecanje osnovnih informacija o animaciji kao načinu služenja unutar zajednice, animiranju i animatoru kao onome koji je pozvan „dati život“, „dati dušu“, prenijeti svoje oduševljenje Isusom Kristom, svjestan svoje uloge i važnosti kao vjernika laika uključenog u život Crkve.
Velečasni Vlatko Rosić je sve prisutne u subotnjoj propovijedi motivirajućim govorom ohrabrio u nastojanjima i želji da budemo dobri kršćanski animatori, pravi nasljedovatelji Isusa Krista.
U nedjeljoj Svetoj Misi, pater Vinko Mamić karmelićanin, naglasio je ponovno važnost poslanja animatora u Crkvi i zajednici, kako svoj poziv za animiranje mladi trebaju vidjeti kao blagoslov i dar čije će plodove zasigurno uvidjeti u svom životu i za koji će sigurno biti višestruko nagrađeni i praćeni Božjim blagoslovom, a o čemu lijepo govori jedan biblijski citat: „Oni koji su mnoge učili pravednosti, blistat će kao zvijezde navijeke, u svu vječnost“ (Danijel 12:3). Istaknuo je kako su oni zapravo „saučesnici“ u Božjem stvaralačkom naumu i pozvani da podare dah svemu oko sebe, kao što je i Bog udahnuo dah života u čovjeka kojeg je stvorio od praha zemaljskog (Postanak, 2,7).
Sigurni smo da će program ove jedanaeste Škole animatora biti na korist i zadovoljstvo i voditelja i sudionika jer raznolikost skupina iz kojih mladi dolaze, ali i bogatstvo njihovih međusobnih različitosti temelj je za buđenje novih ideja i poticaj za djelovanje. Već svojim pozitivnim odgovorom za sudjelovanje u programu, mladi su pokazali da su spremni i žele odgovoriti na izazov da budu vidljivi svjedoci Božje ljubavi i oruđe kroz koje će On djelovati.
Oduševljenja novim spoznajama i poznanstvima nije nedostajalo. Osobito se to moglo vidjeti na mladima iz Gabela Polja koji su po prvi puta sudjelovali na ovakvom programu i još dublje shvatili svoju ulogu poslanja u služenju Bogu. A produbljivanje se nastavlja 7. – 9. 12. na duhovnoj obnovi za sve animatore na kojoj će sudjelovati čak 10 mladih iz Gabela Polja, a duhovnu obnovu će voditi don Mladen Šutalo i s. Marija Dijana Mlinarić.
Preuzeto sa http://www.mladicentar.org