Križni put za mlade: “Na slobodu pozvani”

Korizma nam kuca na vrata. Kreću visinske pripreme kako bi iz teorije u praksu stavili Isusove riječi: „Obratite se i vjerujte Evanđelju!“ Jedan od zajedničkih oblika hoda na tom putu je svakako Križni put. Uz tradicionalni zagrebački Križni put na otvorenom koji se nalazi na Ksaveru, ima još jedan, novijeg datuma, koji se nalazi u sklopu samostana Karmelićanki Božanskog Srca Isusova u Hrvatskom Leskovcu.

Naša Družba na Leskovačkom brijegu djeluje gotovo 100 godina. Blažena je utemeljiteljica Marija Terezija od sv. Josipa bila duboko ukorijenjena u karmelsku duhovnost, a jedan od vidova njenog vjerničkog hoda je bilo upravo razmatranje Gospodinove muke. Stoga je želja nas sestara ponuditi jednu prirodnu i duhovnu oazu u kojoj će se onima koji u nju uđu otvoriti karmelski pogled na Golgotu i put koji do nje vodi.

Molitveni hod od postaje do postaje obogaćen je dubokim duhovnim mislima karmelskih svetaca. Simbolika svake postaje razrađena je kroz misli, biljni materijal, urbanu opremu i površinsku obradu tla. Prije samog ulaska u prostor Križnog puta nalazi se predprostor u kojem dominira hrastov kip Blažene Djevice Marije jer je Karmel Marijin red i želi nasljedovati Isusa po Marijinom primjeru.

Iza XV. postaje postaje vidljivo manje brdo prozvano brdo Karmel s drvenom statuom proroka Ilije.

Ove godine – 08. 03. 2014. u 16 sati održat će se 3. KRIŽNI PUT ZA MLADE „S Karmela na Golgotu“. Odlučili smo tako započeti Korizmu i napraviti jedan zajednički karmelski kreativni projekt.

Složili smo se mi sestre Karmelićanke BSI, braća Karmelićani, karmelski mladi iz zajednica: Vrhovec, Strmec, Hrvatski Leskovac, Remete te naši mladi bogoslovi, sjemeništarci, postulantice, novakinje i mladi iz Kuće Sv. Josipa i osmislili jedinstveni križni put koji će imati 3 elementa.

Prvo – glavna tema je SLOBODA jer se pripremamo za SHKM u Dubrovniku.

Drugo – tema same postaje i

treće – na svakoj postaji dotičemo jednog karmelskog sveca. Svaka zajednica pripremila je dvije postaje i u pojedine postaje unosi i elemente scenskog prikaza.

Križni put smo otvorili SVIM MLADIMA ZAGREBAČKE NADBISKUPIJE stoga sve srdačno pozivamo da nam se pridruže u molitvi. U slučaju ružnog vremena cijeli program će se održati u Kapeli.

U nadi da će ovaj Križni put mladih postati tradicija srdačno pozivamo sve mlade sa svojim svećenicima, redovnicama i vjeroučiteljima i radosno vas očekujemo.

 

Kako doći do Hrvatskog Leskovca?

Autobusom sa Savskog mosta autobusnom linijom 132 – otprilike pola sata vožnja.

U 15:00h polazi redovna linija, a za povratak ima bus u 18:20h.

– vlak za Karlovac, Moravice (silazak na 2. postaji Hrvatski Leskovac) – 13 min vožnja:

U 15:33h polazi sa Glavnog kolodvora, povratak natrag u 18:18h.

Cijena povratne karte je oko 20 kn.

Za bilo kakve informacije obratite se s. Mariji Dijani Mlinarić na e-mail: didikus@gmail.com ili u inbox facebook-a Mladih Karmela BSI.

križni za fejs